katherinne
Fanka BB :)
As, bardzo podoba mi się Twoje podejście, bo uważam, że w kwestii wiary każdy powinien szukać swojej drogi i używać własnego rozumu w interpretacji Ewangelii. Ja jestem bardzo "inna" od głównego nurtu, nawet nie wiem, czy mogę siebie określić jako katoliczkę, szczerze wątpię, ale też nie podobają mi się te wszystkie podziały w obrębie chrześcijaństwa, każdy z nich niesie jakieś ograniczenia w interpretacji. Ale dyskutować uwielbiam. Lubię wysłuchać innych opinii, dowiedzieć się, jak inni przeżywają i rozumieją to samo, co ja. Czasem po takiej dyskusji tylko utwierdzę się w tym, co uważam, ale czasem też uznam, że ktoś ma coś bardzo mądrego do przekazania, o czym ja nie pomyślałam. Więc z każdej dyskusji się czegoś uczę. Nawet w przypadku takiego pasa czy innych gadżetów mamy różne zdania i to jest w jakiejś mierze fantastyczne i fascynujące, bo zmierzamy w tym samym kierunku, choć inną drogą. Jedyne, na co mam duże uczulenie to gdy ktoś mocno broni jakiegoś stanowiska, choć go zupełnie nie rozumie i nie próbuje poddać refleksji, bo tak trzeba, bo ksiądz w niedzielę tak powiedział i nie wolno inaczej myśleć, bo to grzech.