reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Butelkowe mamy :)

3-go Juliuszek kończy 4 miesiące i mamy uroczyste rozpoczęcie wprowadzania słoiczkowych obiadków:) hmm no ciekawa jestem co to będzie.....;)
Kiedy będziecie wprowadzać kubeczki do picia? Kupiłam taki od 4go mca...to chyba już można wtedy...tym bardziej,ze sam potrafi go trzymać:)

Od 4? Jakiej firmy? widziałam od 6 dopiero....a chciałabym, żeby sie uczył powoli pić tak

reklama
No i my mamy pierwsze jabuszko za soba :)
Dzis małemu dałam soczek z jabłka i niechcial krecil sie niechcial jak nic .... jednym slowem ble ... dalam mu rozcienczon z woda na pół bo bałam sie odrazu tymbardziej ze my kolkowece ;)
No a jak dałam potem jabuszko to zjadł 4 łyzeczki i bylam w szoku ze pieknie połykał nic nie wyplul nic a nic :D i widac było "mamo daj jeszcze" ... no ale mama sie boi hehe przeczekam 24 h i zobacze jak nie bedzie bóli brzuszka to jutro dam wiecej np. 6 łyzeczek czy tam 8 hehe narazie misio zjadl dopił mleczkiem i śpi :)

jeżeli nic mu nie bedzie to za jakis tydzien no moze 2 tyg dam marchewke :) ale do skonczonych 4 m jeszcze brakuje 3 tyg wiec tylko jabuszko i marcheweczka samo zdrowie ;p

Dopiero potem jak nic niebedzie zaczniemy dalesze mniam mniam:D

A jak niectety bedzie czekam 3-4 tyg i dopiero znów ...

oby nie bede obserowac :)

Kurde ja sie boję dawać soczki, bo uczulają podobno bardziej niż przeciery...ee nie wiem ile w tym prawdy, ale boję się...
Mój wczoraj jablka nie chcial za chiny!!! Nosz co za wredota - zbystrzył się, że normalne jabluszko starte smakuje o niebo lepiej i teraz mi tu chimery pokazuje!!
zobaczę jak inne owoce i marchewka będą mu pasować...

Kala83 ja procz wody dopajalam rumiankiem (ale bardzo slabym- w kolorze slomkowym), mozna tez dawac koperek
rumianek i koperek sa gazopedne wiec zmniejszaja prawdopodobienstwo bolu brzuszka
podawanie plynow w przypadku sztucznego karmienia jest bardzo wazne, jesli dziecko nie chce ich pic, mozna je doslodzic lekko glukoza lub gotowanym cukrem (choc lepiej by nie poznalo jeszcze smaku cukru ;))

ja od kilku dni podaje mojej malej soczek jablkowy BoboVity
co prawda na butelce jest napisane 'po 4 miesiacu' a ona dopiero 3 miesiace skonczyla, ale zaufalam pediatrze, ktora poradzila juz wprowadzic ten sok
Alusi bardzo posmakowal soczek, nie zauwazylam by cos bylo z nia nie tak :)

soczku na razie podaje nie wiele (z pol buteleczki dziennie), za to wody i rumianku mozesz dawac ile tylko mala wypije ;)
najlepiej dopajac w polowie okresu miedzy posilkami wyłaczajac noce oraz czas przed snem

Ostatnia edycja:
Witam,
mam pytanie dotyczące dopajania dziecka na butli. Widzialam na watku glownym jak Georgina sie o to pyta wiec pociagne temat tutaj gdyz ja takze jak narazie malej nie dopajalam poniewaz mowiono mi, ze gdy ma mokre pieluchy i ladnie robi kupke to nie trzeba no ale skoro kilka osob odpowiedzialo tak stanowczo ze trzeba dopajac stad moje pytania:
1. czym dopajac?(kilka raz zdazylo sie mi podac Julci wode ale jej nie chciala pic-wrzeszczala, wiec co oprocz wody jeszcze wchodzi w gre)
2. kiedy?
3. w jakich ilosciach i jak czesto?

ja daje herbatki hippa ... mam koperkowa, rumiankowa /mieszam je bo rumiankowa malej nei smakuje a pomieszane pije chetnie/ i mam tez uspokajajaca /ta wypije tyle ile jej dam ... po prostu jest taka dobra !!! a czy dziala uspokajajaco ?? szczerze watpie ... ja nie widze roznicy jak pija ta czy inna/
wody Agatka pic nie chciala bo jej nie smakowala ... wody slodzonej glukoza tez nei za bardzo choc lepiej ...
teraz juz mozna sprobowac dawac soczki ale slabiutkie i rozcienczane z woda !!

nam pediatra mowila ze na dzien 120 ml powinno byc ok - mala butelka !! podaje sie miedzy karmieniami !!

a o dopajaniu mowiono nam juz przy wyjsciu ze szpitala bo ja nie mialam pokarmu i mi polozne powtarzaly do znudzenia ze dziecko an sztucznym mleku trzeba dopajac !!!

Ok. To od dzis zaczynam dopajanie:)
Mam herbatke hippa ulatwiajaca trawienie (z kopru wloskiego, rumianku i anyzu) to chyba sie nada? A jak skonczy 4 miesiece to mam taka tez hippa ale z malina i dzika roza:)

p.s. Tutaj w UK chyba jest tendencja do nie dopajania dzieci gdyz zadnej herbatki dla dzieci sie tutaj nie znajdzie. Sa tylko soczki od 4 miesiaca i tyle.
Powyzsze herbatki zostaly zakupione w polskim sklepie.

od 4 mca?? ja gdzie nie bylam wszedzie znajdowalam po 4 mcu!!!!!!!:-(

reklama
Ok. To od dzis zaczynam dopajanie:)
Mam herbatke hippa ulatwiajaca trawienie (z kopru wloskiego, rumianku i anyzu) to chyba sie nada? A jak skonczy 4 miesiece to mam taka tez hippa ale z malina i dzika roza:)

p.s. Tutaj w UK chyba jest tendencja do nie dopajania dzieci gdyz zadnej herbatki dla dzieci sie tutaj nie znajdzie. Sa tylko soczki od 4 miesiaca i tyle.
Powyzsze herbatki zostaly zakupione w polskim sklepie.

z dzika roza radzilabym poczekac bo lubi uczulac !! malina niestety tez ... ale ta na trawienie jest fajna :)

Do góry