reklama
stillgrey213
Fanka BB :)
Obsade najlepiej dobierac do posiadanej wody i planowanej temperatury w akwarium. Inna obsada bedzie przy np. 22 stopniach i twardej wodzie, inna przy 28 i miekkiej. Sprawdz najpierw jaka masz wode w kranie. Mozesz pobrac probke i zaniesc do sklepu zoologicznego, sprawdza Ci parametry. Wazne jest pH, kh, tds. Warto tez sprawdzic jakie jest no3 i po4 w kranie, u mnie np. pomimo bardzo miekkiej wody jest bardzo wysokie po4, wiec musimy uzywac wody RO po mineralizacji.słyszałam, że to ryby terytorialne. To prawda?
Zastanawiam się w takim razie nad obsadą do 50l. Wymiary 60x30x30. Rośliny, żwirek rzeczny, oświetlenie LED.
Bojowniki to ryby terytorialne i dwa samce w akwarium beda ze soba nieustannie walczyc.
Jesli chcialabys trzymac bojowniki to przygotuj sie tez na ogrzewanie wody do 28 stopni.
Najlepiej zajrzyj na jakas grupe na fb o akwarystyce dla poczatkujacych. Tam Cie dokladnie pokieruja
Celia89
No to skoro Pani taka ,,doedukowana" to pewnie umie sobie policzyć, ile litrów wody potrzeba na takie 4 rybki żeby im się żyło dobrze już 5 lat.... nie każdy potrzebuje w domu akwarium 80l, 100l ,200 l. Żeby robić przytyk trzeba napierw wiedzieć do czego.Skad pomysl, ze nie wiem? Stad moj przytyk do mikro litrazyku i zapewne 4 samcach w nim.
MamaLama
to trochę inaczej, wodę możemy ustawić wg własnych zasad. Obsadę dobieramy wg litrażu samego zbiornika.Obsade najlepiej dobierac do posiadanej wody i planowanej temperatury w akwarium. Inna obsada bedzie przy np. 22 stopniach i twardej wodzie, inna przy 28 i miekkiej. Sprawdz najpierw jaka masz wode w kranie. Mozesz pobrac probke i zaniesc do sklepu zoologicznego, sprawdza Ci parametry. Wazne jest pH, kh, tds. Warto tez sprawdzic jakie jest no3 i po4 w kranie, u mnie np. pomimo bardzo miekkiej wody jest bardzo wysokie po4, wiec musimy uzywac wody RO po mineralizacji.
Bojowniki to ryby terytorialne i dwa samce w akwarium beda ze soba nieustannie walczyc.
Jesli chcialabys trzymac bojowniki to przygotuj sie tez na ogrzewanie wody do 28 stopni.
Najlepiej zajrzyj na jakas grupe na fb o akwarystyce dla poczatkujacych. Tam Cie dokladnie pokieruja
stillgrey213
Dobre zycie to ryby maja w naturze, a na maksymalne, mozliwe zarybienie zbiornika wplywa wiele czynnikow. Jak doskonale wiesz bojownik jest w stanie dlugi czas wegetowac w 200ml wody w plastikowym kubku…No to skoro Pani taka ,,doedukowana" to pewnie umie sobie policzyć, ile litrów wody potrzeba na takie 4 rybki żeby im się żyło dobrze już 5 lat.... nie każdy potrzebuje w domu akwarium 80l, 100l ,200 l. Żeby robić przytyk trzeba napierw wiedzieć do czego.
Osobiscie mam u siebie 14letniego labeo trzymanego przez 12 lat w akwarium 8l jako pupilka w laboratorium weterynaryjnym… dlugosc zycia nie swiadczy o dobrobycie.
stillgrey213
Oczywiscie, ze wode mozna przygotowac taka jakiej potrzebujemy pod dany gatunek. Mowimy tu jednak o akwarium amatorskim, gdzie podmiany beda robione woda kranowa. Po co sobie zycie utrudniac? Wygodniej i taniej jest dopasowac obsade do zastanych warunkow w takim przypadku.to trochę inaczej, wodę możemy ustawić wg własnych zasad. Obsadę dobieramy wg litrażu samego zbiornika.
Celia89
Przecież nikt nie bierze do domu rybki żeby je trzymać w kubeczku bo to się mija z celem podobnie, jak welonki w kuli. Miał wejść zakaz trzymania ryb w ten sposób w sklepach, ale jak jest nie wiem. W moim zoologu każdy bojownik samiec był wrzucamy pojedynczo do akwarium z innymi rybami pod warunkiem, że nie były to brzanki, pyszczaki, akwarium morskie i tp i td. Samiczki sobie pływały w ok 50 l wymieszane rodostomusami chyba.Dobre zycie to ryby maja w naturze, a na maksymalne, mozliwe zarybienie zbiornika wplywa wiele czynnikow. Jak doskonale wiesz bojownik jest w stanie dlugi czas wegetowac w 200ml wody w plastikowym kubku…
Osobiscie mam u siebie 14letniego labeo trzymanego przez 12 lat w akwarium 8l jako pupilka w laboratorium weterynaryjnym… dlugosc zycia nie swiadczy o dobrobycie.
Czasem jednak warto skupić się na dobrym przebiegu ciąży niż tachać wiaderka z wodą z większego litrażu. Nie uważam natomiast, żeby ciąża była powodem pozbywania się rybek, czy innych zwierzątek z domu. Niestety ludzie często biorą pupile, rodzi się dziecko i przychodzą do sklepu zoologicznego z już dorosłym zwierzęciem trzepocząc rzęsami i tłumacząc się, że nagle okazało się po 3 latach, że mają alergie.
Powracając do pytania autorki, nie uważam, żeby w akwarium było tyle chemii, żeby zaszkodziła ciąży i potem dziecku.
Zdecydowanie więcej jest jej w pożywieniu, kosmetykach, olejkach do opalania, świecach zapachowych, odświeżaczach, meblach, ciuchach i tak dalej.
Trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie dać się zwariować
reklama
Ada199079
kto pyta- nie błądziPrzecież nikt nie bierze do domu rybki żeby je trzymać w kubeczku bo to się mija z celem podobnie, jak welonki w kuli. Miał wejść zakaz trzymania ryb w ten sposób w sklepach, ale jak jest nie wiem. W moim zoologu każdy bojownik samiec był wrzucamy pojedynczo do akwarium z innymi rybami pod warunkiem, że nie były to brzanki, pyszczaki, akwarium morskie i tp i td. Samiczki sobie pływały w ok 50 l wymieszane rodostomusami chyba.
Czasem jednak warto skupić się na dobrym przebiegu ciąży niż tachać wiaderka z wodą z większego litrażu. Nie uważam natomiast, żeby ciąża była powodem pozbywania się rybek, czy innych zwierzątek z domu. Niestety ludzie często biorą pupile, rodzi się dziecko i przychodzą do sklepu zoologicznego z już dorosłym zwierzęciem trzepocząc rzęsami i tłumacząc się, że nagle okazało się po 3 latach, że mają alergie.
Powracając do pytania autorki, nie uważam, żeby w akwarium było tyle chemii, żeby zaszkodziła ciąży i potem dziecku.
Zdecydowanie więcej jest jej w pożywieniu, kosmetykach, olejkach do opalania, świecach zapachowych, odświeżaczach, meblach, ciuchach i tak dalej.
Trzeba zachować zdrowy rozsądek i nie dać się zwariować
reklama