reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Dukanowe ciasto czekoladowe by Natalia:-)

CIASTO:(FORMA -KEKSOWKA)
5 bialek -sztywna piana
1 zółtko
miksujemy najpierw bialka na sztywna piane plus zoltko plus slodzik lub fruktoza, kto co woli (dla nieodchudzających sie -cukieer)
1 lyzka proszku
2 lyzki maki kuku (dla nieodchudzajacych sie- zwyklej maki)
1 lyzka kakao
miksujemy i do piekarnika na 150(termoobieg) 15min
przekroilam ciasto i po srodku dalam mase serowa z zelatyna
300gr serka homo plus slodzik(fruktoza, cukier) plus zelatyna tak okolo 3 lyzki na 150gr wody
ciasto -masa-ciasto, wszytsko wstawiam do lodowki i za godzine mozna juz jesc
SMACZNEGO
i
 

Załączniki

  • P9220034.jpg
    P9220034.jpg
    20,2 KB · Wyświetleń: 101
Ostatnia edycja:
Chleb na drożdzach !!!!

10 dkg drożdzy
100ml cieplego mleka
ok 6 łyżek mąki żytniej ( jak nie macie dajcie zwykłej pszennej)

Z tych składników robimy zaczyn:) czyli drożdze rozciapciujemy z ciepłym mleczkiem , nastepnie miąchamy do gładkiej masy. przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośniecia:)

do naczynia wsypujemy 1 kg mąki minus 6 łyżek :) ale jestem szczegółowa hahha 1 łyżke soli , 1 łyżkę miodu ( ale to moja tylko fanaberia wiec jesli nie macie nie musicie) ,2 łyzki oliwy , mozna dodac rozne ziarna jakie wam tylko sie zamarzą :)

dodajemy wyrośniety zaczyn i mieszamy ....dodajemy ok 600 ml cieplej wody i miąchAMY:) zasada taka w chlebkach z mąki pszennej ze im dluzej miachamy tym lepszy chlebek:)

jak juz sobie pomiachamy to formujemy go w chlebek okragly albo wkladamy do 2 malych foremek wysypanych maka uprzednio do wyrosniecia na ok 50 minut.

rozgrzewamy piekarnik do ok 160-170 stopni

wyrosniete ciasto musismy na wierzchu przeciąć nożem n aby nam w trakcie pieczenia nie popękało:)

wkladamy do piekarnika taki jeden duzy chlebek na ok 55 minut a takie dwa mniejsze na 45 minut ..

jak ostygnie mozna jesc:)

a w sobote bede piekla żytni chlebek na zakwasie z ziarnami:)
narazie robi jestem na etapie robienia zakwasy musi on 4 dni sie produkowac zatem w sobote jak upieke to podam nowy przepis:)
 
Barszcz ukraiński...ja robię tak

2-3 buraczki
2-3 ziemniaczki
2 marchewki
cebulka
czasami fasola ok.15dag białej
seler
pietruszka
sok z cytryny
śmietana(ja używam 30%)
koperek
sól, pieprz

Fasolę jak dodaje to mocze na noc, gotuje...
Buraki umyte gotuje w skórach....obieram i ścieram na tarce
Warzywa gotuje pokrojone w kosteczkę, z liściem laurowym, solą i pieprzem...dodaję zeszkoloną cebulkę i pokrojone ziemniaczki....jak warzywa zmiękną dodaję fasolęi buraki, i koperek jak ktoś lubi, doprawiam sokiem z cytryny, czasami Maggi i zabielam śmietaną...i chyba tyle....
dodaję czasami paprykę albo pomidora, moja mama natomiast kapustę:tak::tak::tak:

Chyba o wszystkim napisałam...smacznego
 
proszę bardzo :D

Polędwiczki kuciakowe - pierś kuciaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej wymieszanej ze startym parmezanem ew. innym serem. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanej dokładnie olejem. I pieczemy aż się zrumieni w 180C. Świetne na szybki obiad. Na jednej blaszce kurczak, na drugiej frytki - wkładacie do piekarnika i samo sie robi. Sałatka do tego i macie gotowy obiad.

Polędwiczki wieprzowe w musztardzie i miodzie - polędwiczki wkładamy na parę godzin do marynaty z musztardy francuskiej najlepiej Kamis i miodu płynnego. A potem najlepiej na patelnie grillową i przy grillowaniu trochę jeszcze podlewać pozozstałą marynatą.

Parówki w kocyckach - parówki kroimy na małe paróweczki albo kupujemy gotowe małe parówki, bądź kiełabaski jak kto woli, ciasto francuskie kroimy na wąskie paski. Po jednym pasku ciasta nawijamy na parówkę. Może być w kółko albo w wężyk :-) i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia ciasta. Do tego polecam dip musztardowo-miodowy. Musztarda ostra plus miodek i kapka soku z cytryny. - przepis całościowo ściągnięty od mojej bogini Nigelli :-)

Sałatka z ananasa, sera i czosnku - ser zółty zetrzec na tarce, ser nie może być zbyt miękki, do sera wrzucamy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki + ząbek, dwa czosnku-przeciśniętego przez praskę i do tego majonez. Nie dodajemy już ani soli ani pieprzu. Majonezu musi być dosyć dużo bo sałatka szybko "zjada" majonez.

Jak ktoś ma pytanka - służę pomocą. Chociaż to wszystko jest naprawdę proste w wykonaniu a jest przepyszne. Najbardziej polecam polędwiczki w miodzie. MNIAM.
 
To jeszcze dam przepis na MEGAkalorycznego kurczaka :-)

Piersi z kuciaka - pokroić w paski. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. Zalać śmietaną 18% tak żeby zakryć całego kurczaka, do śmietany wsypać zupę cebulową w proszku (nie rozrabiać jej, ja daję zupę cebulową Knorr), dobrze wymieszać zupkę ze śmietaną i na koniec najlepsze - pół kostki masła. :-D I to zapiekać dopóki kurczak nie będzie dobry. Można w międzyczasie parę razy przemieszać. Podawać z ryżem.
 
reklama
No to Tygrys obudziłaś diabła kulinarnego - ja tak mogę bez końca :-D

Makaron "chiński" - kupić dwie torebki zupki chińskiej najlepiej Vifon, zalać wrzątkiem żeby zmiękł. Na patelni poddusić pieczarki, cebulę i kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski. Jak ktoś lubi można dodać pędy bambusa. Osobno usmażyć mięso mielone. Wymieszać wszystko na jednej patelni i podlać sosem sojowym, moze być sojowy -grzybowy. I do tego na koniec makaron, wymieszać i zjeść :D

I jeszcze jeden :-)
Miesko - piersi z kurczaka. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Marynować z pól godziny.
4 łyżki sosou sojowego grzybowego wymieszać z 3 łyżkami oleju, rozgniecionym ząbkiem czosnku solą i pieprzem.
Pora pokroić ukośnie w plasteki, pieczarki w plasterki.
Mięcho wymieszać z sosem i usmażyć, dodać pora i pieczarki.
Ugotowac ryżyk i zjeść
 
Do góry