reklama
mamusia2008
mamusia Karolinki
- Dołączył(a)
- 13 Marzec 2009
- Postów
- 5 171
Dukanowe ciasto czekoladowe by Natalia:-)
CIASTOFORMA -KEKSOWKA)
5 bialek -sztywna piana
1 zółtko
miksujemy najpierw bialka na sztywna piane plus zoltko plus slodzik lub fruktoza, kto co woli (dla nieodchudzających sie -cukieer)
1 lyzka proszku
2 lyzki maki kuku (dla nieodchudzajacych sie- zwyklej maki)
1 lyzka kakao
miksujemy i do piekarnika na 150(termoobieg) 15min
przekroilam ciasto i po srodku dalam mase serowa z zelatyna
300gr serka homo plus slodzik(fruktoza, cukier) plus zelatyna tak okolo 3 lyzki na 150gr wody
ciasto -masa-ciasto, wszytsko wstawiam do lodowki i za godzine mozna juz jesc
SMACZNEGO
i
CIASTOFORMA -KEKSOWKA)
5 bialek -sztywna piana
1 zółtko
miksujemy najpierw bialka na sztywna piane plus zoltko plus slodzik lub fruktoza, kto co woli (dla nieodchudzających sie -cukieer)
1 lyzka proszku
2 lyzki maki kuku (dla nieodchudzajacych sie- zwyklej maki)
1 lyzka kakao
miksujemy i do piekarnika na 150(termoobieg) 15min
przekroilam ciasto i po srodku dalam mase serowa z zelatyna
300gr serka homo plus slodzik(fruktoza, cukier) plus zelatyna tak okolo 3 lyzki na 150gr wody
ciasto -masa-ciasto, wszytsko wstawiam do lodowki i za godzine mozna juz jesc
SMACZNEGO
i
Załączniki
Ostatnia edycja:
kokusia31
mamusia dwóch łobuzic
Dzięki :*
tygrysek82
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Listopad 2008
- Postów
- 6 369
Chleb na drożdzach !!!!
10 dkg drożdzy
100ml cieplego mleka
ok 6 łyżek mąki żytniej ( jak nie macie dajcie zwykłej pszennej)
Z tych składników robimy zaczyn czyli drożdze rozciapciujemy z ciepłym mleczkiem , nastepnie miąchamy do gładkiej masy. przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośniecia
do naczynia wsypujemy 1 kg mąki minus 6 łyżek ale jestem szczegółowa hahha 1 łyżke soli , 1 łyżkę miodu ( ale to moja tylko fanaberia wiec jesli nie macie nie musicie) ,2 łyzki oliwy , mozna dodac rozne ziarna jakie wam tylko sie zamarzą
dodajemy wyrośniety zaczyn i mieszamy ....dodajemy ok 600 ml cieplej wody i miąchAMY zasada taka w chlebkach z mąki pszennej ze im dluzej miachamy tym lepszy chlebek
jak juz sobie pomiachamy to formujemy go w chlebek okragly albo wkladamy do 2 malych foremek wysypanych maka uprzednio do wyrosniecia na ok 50 minut.
rozgrzewamy piekarnik do ok 160-170 stopni
wyrosniete ciasto musismy na wierzchu przeciąć nożem n aby nam w trakcie pieczenia nie popękało
wkladamy do piekarnika taki jeden duzy chlebek na ok 55 minut a takie dwa mniejsze na 45 minut ..
jak ostygnie mozna jesc
a w sobote bede piekla żytni chlebek na zakwasie z ziarnami
narazie robi jestem na etapie robienia zakwasy musi on 4 dni sie produkowac zatem w sobote jak upieke to podam nowy przepis
10 dkg drożdzy
100ml cieplego mleka
ok 6 łyżek mąki żytniej ( jak nie macie dajcie zwykłej pszennej)
Z tych składników robimy zaczyn czyli drożdze rozciapciujemy z ciepłym mleczkiem , nastepnie miąchamy do gładkiej masy. przykrywamy sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośniecia
do naczynia wsypujemy 1 kg mąki minus 6 łyżek ale jestem szczegółowa hahha 1 łyżke soli , 1 łyżkę miodu ( ale to moja tylko fanaberia wiec jesli nie macie nie musicie) ,2 łyzki oliwy , mozna dodac rozne ziarna jakie wam tylko sie zamarzą
dodajemy wyrośniety zaczyn i mieszamy ....dodajemy ok 600 ml cieplej wody i miąchAMY zasada taka w chlebkach z mąki pszennej ze im dluzej miachamy tym lepszy chlebek
jak juz sobie pomiachamy to formujemy go w chlebek okragly albo wkladamy do 2 malych foremek wysypanych maka uprzednio do wyrosniecia na ok 50 minut.
rozgrzewamy piekarnik do ok 160-170 stopni
wyrosniete ciasto musismy na wierzchu przeciąć nożem n aby nam w trakcie pieczenia nie popękało
wkladamy do piekarnika taki jeden duzy chlebek na ok 55 minut a takie dwa mniejsze na 45 minut ..
jak ostygnie mozna jesc
a w sobote bede piekla żytni chlebek na zakwasie z ziarnami
narazie robi jestem na etapie robienia zakwasy musi on 4 dni sie produkowac zatem w sobote jak upieke to podam nowy przepis
Barszcz ukraiński...ja robię tak
2-3 buraczki
2-3 ziemniaczki
2 marchewki
cebulka
czasami fasola ok.15dag białej
seler
pietruszka
sok z cytryny
śmietana(ja używam 30%)
koperek
sól, pieprz
Fasolę jak dodaje to mocze na noc, gotuje...
Buraki umyte gotuje w skórach....obieram i ścieram na tarce
Warzywa gotuje pokrojone w kosteczkę, z liściem laurowym, solą i pieprzem...dodaję zeszkoloną cebulkę i pokrojone ziemniaczki....jak warzywa zmiękną dodaję fasolęi buraki, i koperek jak ktoś lubi, doprawiam sokiem z cytryny, czasami Maggi i zabielam śmietaną...i chyba tyle....
dodaję czasami paprykę albo pomidora, moja mama natomiast kapustę
Chyba o wszystkim napisałam...smacznego
2-3 buraczki
2-3 ziemniaczki
2 marchewki
cebulka
czasami fasola ok.15dag białej
seler
pietruszka
sok z cytryny
śmietana(ja używam 30%)
koperek
sól, pieprz
Fasolę jak dodaje to mocze na noc, gotuje...
Buraki umyte gotuje w skórach....obieram i ścieram na tarce
Warzywa gotuje pokrojone w kosteczkę, z liściem laurowym, solą i pieprzem...dodaję zeszkoloną cebulkę i pokrojone ziemniaczki....jak warzywa zmiękną dodaję fasolęi buraki, i koperek jak ktoś lubi, doprawiam sokiem z cytryny, czasami Maggi i zabielam śmietaną...i chyba tyle....
dodaję czasami paprykę albo pomidora, moja mama natomiast kapustę
Chyba o wszystkim napisałam...smacznego
Myszqa
Fanka BB :)
proszę bardzo
Polędwiczki kuciakowe - pierś kuciaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej wymieszanej ze startym parmezanem ew. innym serem. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanej dokładnie olejem. I pieczemy aż się zrumieni w 180C. Świetne na szybki obiad. Na jednej blaszce kurczak, na drugiej frytki - wkładacie do piekarnika i samo sie robi. Sałatka do tego i macie gotowy obiad.
Polędwiczki wieprzowe w musztardzie i miodzie - polędwiczki wkładamy na parę godzin do marynaty z musztardy francuskiej najlepiej Kamis i miodu płynnego. A potem najlepiej na patelnie grillową i przy grillowaniu trochę jeszcze podlewać pozozstałą marynatą.
Parówki w kocyckach - parówki kroimy na małe paróweczki albo kupujemy gotowe małe parówki, bądź kiełabaski jak kto woli, ciasto francuskie kroimy na wąskie paski. Po jednym pasku ciasta nawijamy na parówkę. Może być w kółko albo w wężyk :-) i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia ciasta. Do tego polecam dip musztardowo-miodowy. Musztarda ostra plus miodek i kapka soku z cytryny. - przepis całościowo ściągnięty od mojej bogini Nigelli :-)
Sałatka z ananasa, sera i czosnku - ser zółty zetrzec na tarce, ser nie może być zbyt miękki, do sera wrzucamy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki + ząbek, dwa czosnku-przeciśniętego przez praskę i do tego majonez. Nie dodajemy już ani soli ani pieprzu. Majonezu musi być dosyć dużo bo sałatka szybko "zjada" majonez.
Jak ktoś ma pytanka - służę pomocą. Chociaż to wszystko jest naprawdę proste w wykonaniu a jest przepyszne. Najbardziej polecam polędwiczki w miodzie. MNIAM.
Polędwiczki kuciakowe - pierś kuciaka kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej wymieszanej ze startym parmezanem ew. innym serem. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanej dokładnie olejem. I pieczemy aż się zrumieni w 180C. Świetne na szybki obiad. Na jednej blaszce kurczak, na drugiej frytki - wkładacie do piekarnika i samo sie robi. Sałatka do tego i macie gotowy obiad.
Polędwiczki wieprzowe w musztardzie i miodzie - polędwiczki wkładamy na parę godzin do marynaty z musztardy francuskiej najlepiej Kamis i miodu płynnego. A potem najlepiej na patelnie grillową i przy grillowaniu trochę jeszcze podlewać pozozstałą marynatą.
Parówki w kocyckach - parówki kroimy na małe paróweczki albo kupujemy gotowe małe parówki, bądź kiełabaski jak kto woli, ciasto francuskie kroimy na wąskie paski. Po jednym pasku ciasta nawijamy na parówkę. Może być w kółko albo w wężyk :-) i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do zarumienienia ciasta. Do tego polecam dip musztardowo-miodowy. Musztarda ostra plus miodek i kapka soku z cytryny. - przepis całościowo ściągnięty od mojej bogini Nigelli :-)
Sałatka z ananasa, sera i czosnku - ser zółty zetrzec na tarce, ser nie może być zbyt miękki, do sera wrzucamy pokrojonego w kostkę ananasa z puszki + ząbek, dwa czosnku-przeciśniętego przez praskę i do tego majonez. Nie dodajemy już ani soli ani pieprzu. Majonezu musi być dosyć dużo bo sałatka szybko "zjada" majonez.
Jak ktoś ma pytanka - służę pomocą. Chociaż to wszystko jest naprawdę proste w wykonaniu a jest przepyszne. Najbardziej polecam polędwiczki w miodzie. MNIAM.
tygrysek82
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Listopad 2008
- Postów
- 6 369
a zadnymi innymi przyprawami nie doprawiasz juz kuciaka i wieprzowiny???
Myszqa
Fanka BB :)
kuciaka sól i pieprz, wieprzowina - niczym więcej
Myszqa
Fanka BB :)
To jeszcze dam przepis na MEGAkalorycznego kurczaka :-)
Piersi z kuciaka - pokroić w paski. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. Zalać śmietaną 18% tak żeby zakryć całego kurczaka, do śmietany wsypać zupę cebulową w proszku (nie rozrabiać jej, ja daję zupę cebulową Knorr), dobrze wymieszać zupkę ze śmietaną i na koniec najlepsze - pół kostki masła. I to zapiekać dopóki kurczak nie będzie dobry. Można w międzyczasie parę razy przemieszać. Podawać z ryżem.
Piersi z kuciaka - pokroić w paski. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. Zalać śmietaną 18% tak żeby zakryć całego kurczaka, do śmietany wsypać zupę cebulową w proszku (nie rozrabiać jej, ja daję zupę cebulową Knorr), dobrze wymieszać zupkę ze śmietaną i na koniec najlepsze - pół kostki masła. I to zapiekać dopóki kurczak nie będzie dobry. Można w międzyczasie parę razy przemieszać. Podawać z ryżem.
reklama
Myszqa
Fanka BB :)
No to Tygrys obudziłaś diabła kulinarnego - ja tak mogę bez końca
Makaron "chiński" - kupić dwie torebki zupki chińskiej najlepiej Vifon, zalać wrzątkiem żeby zmiękł. Na patelni poddusić pieczarki, cebulę i kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski. Jak ktoś lubi można dodać pędy bambusa. Osobno usmażyć mięso mielone. Wymieszać wszystko na jednej patelni i podlać sosem sojowym, moze być sojowy -grzybowy. I do tego na koniec makaron, wymieszać i zjeść
I jeszcze jeden :-)
Miesko - piersi z kurczaka. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Marynować z pól godziny.
4 łyżki sosou sojowego grzybowego wymieszać z 3 łyżkami oleju, rozgniecionym ząbkiem czosnku solą i pieprzem.
Pora pokroić ukośnie w plasteki, pieczarki w plasterki.
Mięcho wymieszać z sosem i usmażyć, dodać pora i pieczarki.
Ugotowac ryżyk i zjeść
Makaron "chiński" - kupić dwie torebki zupki chińskiej najlepiej Vifon, zalać wrzątkiem żeby zmiękł. Na patelni poddusić pieczarki, cebulę i kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski. Jak ktoś lubi można dodać pędy bambusa. Osobno usmażyć mięso mielone. Wymieszać wszystko na jednej patelni i podlać sosem sojowym, moze być sojowy -grzybowy. I do tego na koniec makaron, wymieszać i zjeść
I jeszcze jeden :-)
Miesko - piersi z kurczaka. Pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Marynować z pól godziny.
4 łyżki sosou sojowego grzybowego wymieszać z 3 łyżkami oleju, rozgniecionym ząbkiem czosnku solą i pieprzem.
Pora pokroić ukośnie w plasteki, pieczarki w plasterki.
Mięcho wymieszać z sosem i usmażyć, dodać pora i pieczarki.
Ugotowac ryżyk i zjeść
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 60
- Wyświetleń
- 10 tys
- Odpowiedzi
- 28
- Wyświetleń
- 11 tys
- Odpowiedzi
- 669
- Wyświetleń
- 33 tys
Podziel się: