reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Anoli no co ty kazdy ma kubki smakowe inne hahah innym pasuje schabowy innym sushi a jeszcze innym np quiche lorraine ktory jest tradycyjnym plackiem lotarynskim kuchni francuskiej:)
i to calkiem normalne ze nie wszystkim moze smakowac:) wiez mi ze sa rzeczy ktore i mi nie smakuja hahah:)

a i na ogól jest tak ze te dania mrozone nie dorownuja tym robionym w domku :)

kamien z serca:-p

i zgadzam sie domowe swiezo przygotowane jedzonko jest najlepsze:tak:
 
reklama
kurczak po tajsku dla Madzi :)

podwójna pierś z kurczaka
makaron chiński ( ja uzylam makaronu tao tao wonton)
sos sojowy
imbir
curry
marchewki pokrojone w paseczki, por w krązki , papryka czerwona i zielona pokrojona w paski, papryczka chili, niewielka garsc grzybow mun, i pędy bambusa.


na patelni rozgrzewamy niewielka ilosc oleju
wsypujemy po ok 1 malej lyzeczce imbiru i carry nastepnie podsmarzamy do uzyskania intensywnego zapachu
dodajemy kurczaka wczesniej pokrojonego w paseczki i zamarynowanego w sosie sojowym ( ja użyłam do " marynowania " ciemnego)
gdy sie podsmarzy dodajemy warzywa i szklanke bulionu .dusimy az warzywa beda miekkie dodajac co jakis czas sos sojowy aby sosik nie wyparowal tym razem dolewalam jasnego i wedlug gustu smakowego jeszcze cary , imbir, sol i pieprz.
przyrzadzamy makaron chinski wg przepisu
dodajemy go do gotowego sosu duzimy chwilke i koniec :)

smacznego:)
 
PLACEK Z JABŁKAMI I AGRESTOWĄ PIANKĄ

Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek gorącej wody
18 dag mąki
18 dag cukru
troszkę soli do piany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 puszka anansa
2-3 łyżki cukru
2 galaretki cytrynowe

Pianka:
2 opakowania śnieżki
2 opakowania galaretki agrestowej
mleko (według przepisu ze śniezki)

Ja zrobiłam z pojedyńczeń porcji i wyszło za mało dlatego pisze od razu podwójne piankowe składniki

Pieczemy biszkopta- wiadomo jak
Obieramy jabłka, kroimi w plasterki, zasypujemy cukrem i gotujemy aż zmiękną. Ananasa miksujemy z syropem i dolewamy do gotujących się jabłek. Jabłka zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków ale zostawiłam kilka większych kawałków. Wsypujemy galaretki cytrynowe, mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy z ognia.

Po wystudzeniu nakładamy masę na biszkopt.

Ubijamy mikserem śnieżki, galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i jak wystygną dodajemy do śnieżki ciągle miksując. Masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

Wszystko robiłam w blaszce do pieczenia, po bokach wstawiłam kartonowe tekturki żeby masy nie wlały się pod biszkopt i nie przeszły smakiem blachy.

A to efekt, tylko z pojedynczą wartwą pianki (ale była to próba więc się rozgrzeszam)
 

Załączniki

  • IMG_9840.jpg
    IMG_9840.jpg
    18,4 KB · Wyświetleń: 135
Szybkie hot-dogi
biggrin.gif


-parówki
-tortilla
-sałata jaką kto lubi,ja daję lodową
-pomidor
-składniki do sosu,ja robię czosnkowy albo ostry z harisą

Parówki ugotować,tortille podgrzać.Na tortillę liść sałaty,plasterki pomidora,parówka,zawijamy i na patelnię żeby się zarumieniły.Na talerz i zjadamy,mmmmniam
:-)
 
Bardzo bym prosiła o przepis ale sprawdzony:-p na takie malutkie pączusie:-p, chcialam zrobic dzieciakom na tą choinke:tak:
 
ja mam tylko na normalne albo na oponki:)

wrzuc prosze oba przepisy bo jesli sa wypróbowane to chętnie wydrukuje je sobie do mojego zeszytu. Szczerze mówiąc nigdy sama nie robiłam ani pączków ani oponek własnie dlatego ze nie chcialam ryzykowac i brac przepis z netu:sorry2:.


Kasztanki czyli pączusie Moja siostra robiła z tego przepisu. Podobno dobre :-)

Dzięki widzac wypieki siostry wierze ze zna sie na rzeczy;-), wiec zaryzykuje;-):-D A powaznie to zdjecie tak kusi ze jeszcze przed choinką zrobie je dla nas:tak:
 
reklama
Do góry