reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Myszqo moj mąż w domu robi zawsze pycha sledzie przewaznie jest to sałatka meksykańska lub w zalewie pomidorowej:-) Jak wróci z pracy wrzuce przepis o ile ich nie znasz akurat:-p

OOOOOoo bardzo proszę. Obydwa :-D Ja żadnych nie znam, bo śledzi nie jadam i nigdy wcześniej nie robiłam. A że mężowy ostatnio sprawdził, że mu dobrze "wchodzą" to postanowiłam zrobić na dwa, trzy sposoby po jednym śledziczku, bo przecież więcej to on i tak nie zje :-)
 
Sledzie w zalewie pomidorowej:-).

1kg matiasa( mozna zamoczyc jesli mocno słone)
4 duze cebule
3/4szkl cukru
3/4 szkl. oleju
0.5 szkl. octu
koncentray pomidorowy, ziele angielskie lisć laurowy

Sledzie pokroic w paski 3-4cm, cebule w talarki. Zrobic zalewe: czyli wymieszac wszystkie składniki energicznie i dokładnie, tak zeby cukier sie rozpuscil a olej dobrze połączył z resztą. Koncentratu pomidorowego dodac tyle zeby zrobił sie ładny kolor, wszystko zalezy od jakosci. Najlepiej wybrac jakis droższy:tak:.
Układac warstwami np. w słoiku najpierw cebule potem sledzie, cebule itd. Na koniec zalac zalewą i odstawic do lodówki na 24h


Sałatka sledziowa meksykańska:-).

Składniki:

0.5 kg matiasa (pokroic w niewielkie kawałki)
1 puszka kukurydzy (nie daje całej)
1 puszka fasoli czerwonej
1 cebula
3 ogórki z octu
papryka z octu kilka pasków
mala puszka ananasa
garsć rodzynek

Na sos ok pół słoiczka małego koncentratu, prawie cały ketchup łagodny(kotlin jest idealny) cukier, ocet, olej i pieprz do smaku :-). Składniki na sos mój m dodaje ,, na oko,,;-)

Sledziki pokroic w niewielkie kawałki, cebule, ogórka, paprykę i ananasa pokroic w kostke. Fasole opłukac z zalewy i odsaczyc. Wszystkie składniki wymieszac z sosem i gotowe:tak:. Odstawic do przegryzienia:-D

Myszqo tez nie jadałam nigdy sledzi dopóki nie spróbowałam ich własnie w wykonaniu mojego m:-).
Sorki jesli haotycznie ale sklejam tego posta od godziny:zawstydzona/y:
 
Pierożki :-)

Nadzienie zrobiłam z tego co miałam, więc może być nieco dziwaczne, ale naprawdę wyszło smacznie.

Ciasto jak na pierogi, więc tego wam oszczędzę :-D

Farsz:
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane podusić, dodać masełko, jogurt naturalny, starty żółty ser i prażoną cebulkę. Wymieszać i poczekać aż ostygnie.
Proporcje jak kto lubi.

Nadziać pierożki i ugotować.

Smacznego.
 
Wklejam Wam zapiekankę pomysłu mojego teścia.
Palce lizać.
Dzisiaj ją będę robiła to potem wkleję też fotki .
SMACZNEGO!


Składniki :
Oregano , koncentrat pomidorowy ( najlepszy Pudliszki) , dwa jajka , kostka rosołowa , chili , ser żółty ok. 0,4 kg , z 7 ziemniaków , kiełbasa , łyżeczka masła .

1.Zagotować dwie szklanki wody z kostką rosołową – i niech sobie podstygnie.
2. Obrać kiełbasę ze skóry i pokroić w kostkę
3. Ziemniaki obrane pokroić w plasterki ( grubość ok. 3-4 mm )
4. Naczynie wysmarować masłem na dnie i po bokach
5. Układać warstwy ( jak u was to 3 lub cztery) najpierw plastry ziemniaków ( jeden obok drugiego itp. ) potem kostki kiełbasy ( mniej więcej równomiernie ) i starty ser , posypać obficie oregano i tak kolejne warstwy.
6. Ostania wierzchnia warstwa to same ziemniaki posypane serem i oregano .
7. DO szklanki wbić całe jajko i dodać dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego wymieszać i uzupełnić wcześniej przygotowanym wywarem , mieszać i mieszać całość aż będzie gęstawe z rozpuszczonym koncentratem.
8. Polewać łyżką zaczynają po obwodzie
9. Z drugą szklanką – tak samo , jajko , koncentrat , wywar itp.
10. Przed polewaniem z tej drugiej szklanki , resztę wywaru ( to co zostało ) wlać w środek zapiekanki
11 Zalewa powinna być równomiernie rozprowadzona po całości.
12. Włożyć do piekarnika zimnego i . Ok. 200st , piec ok. 1,5 godziny , pod koniec można zwiększyć temp na 220 st i obserwować jak góra się zapieka.
 
reklama
Do góry