reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Ło Matko!!! Dziewczyny litości!!!! Ja jadam ostatnio tylko mięso lub rybę na parze marchewkę gotowaną :-(
 
CIASTO SŁONECZNIKOWE

Biszkopt:
6 jaj, 1 szkl. cukru,1 cukier waniliowy, 3 łyżki letniej wody, 1 szkl mąki tortowe, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 2 łyzeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodac cukier i cukier waniliowy.
Żółtka roztrzepać z ciepłą wodą ( 3 łyzki) i wlać do ubitych białek cały czas ubijając. Obie maki wymieszac ze soba, proszkiem i kakao, dodac do piany i lekko ale dokładnie wymieszać.
Po wystygnieciu przekroić na pół.

Masa;
20 dag słonecznika łuskanego ,pół kostki masła, 8 łyżek cukru, 4 łyżki mleka - zagotować i wymieszać, po czym wyłożyć na blachę z pergaminem- piec na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić i pokruszyć.

Krem;
1 kostka masła, krówka w puszce- zmiksować
Do upieczonego słonecznika dodac krem i zmiksować.
Przełożyc biszkopt masą. Ciasto polać polewa czekoladową.

Najlepiej najpierw upiec słonecznik a później biszkopt. Smacznego.
 
Ciasto angielskie z owocami
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce dowolne

Całe jajka ubijamy z cukrem. Mąkę pszenną połączyc z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodac do masy z jajek i cukru, miksowac chwilę. Wylac na wysmarowaną blaszkę, na wierzch dac owoce. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Piec na złoty kolor, po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Ja przed położeniem owoców sypię na ciasto trochę bułki tartej, zeby owoce nie opadły na dno.
Jeśli piekę w duzej blaszce to robię z podwójnej porcji.
Smacznego

Mam jeszcze taki przepis też ciasto z dowolnymi owocami:

2 szkl cukru
4 szkl mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
1 szkl oleju
dowolne owoce
Cukier utrzec z jajkami, dodac resztę składników, zmiksowac Gotowe ciasto na blachę, na to też daję troche bułki tartej i na wierzch owoce. Piec około 40 50 minut w 200 stopniach
Smacznego
 
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU

Najpierw smażymy naleśniki,nie podaję przepisu bo chyba każda z nas to potrafi;-)
Póżniej smażymy mięso mielone z cebulką i dodajemy na koniec warzywną mrożonkę Nordis'a o nazwie PREMIUM( z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką ,zieloną fasolką itd) i dusimy aż warzywa zmiękną (można dodać świeże warzywa zamiast mrożonych).Potem dodaję sos pomidorowy albo jakiś fix do spagetti i doprawiam czosnkiem,pieprzem i ostrą papryką w zależności od upodobań;-) Potem nadziewam naleśniczki gęstym nadzieniem , zawijam ,układam na blaszce do pieczenia ,polewam sosem pomidorowym (nadmiar zbieram z duszonych warzyw z mięsem) ,posypuję tartym żółtym serem i do piekarnika na ok 20-25min:)

Można zrobić nadzienie chińskie z fixem knora do potraw chińskich , z mrożonką chińską filetem z kurczaka-też pycha:-)

Smacznego;-)
 
Ostatnia edycja:
Quiche lorraine

ciasto

175 g maki pszennej
125 g masła
25 g startego zółtego sera
woda w ilosci aby ciasto bylo elastyczne mysle ze ok 3 lyzek wystarczy
2 łyżki suszonego oregano
sól

Z tych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

sos

3 jajka
1 łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki
250 ml śmietany 18 %
1 mały jogurt grecki lub naturalny
sól i pieprz
ok 70 gram sera zółtego startego

wszystkie składniki mieszamy ze sobą:)

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.

a teraz propozycje podania:)

mozna dowolnie mieszac skladniki i klasc co kto lubi
przykłady:)

-usmarzone miesko czy kielbse z cebulką odrobinka pietruszki i oliwki zielone wykladamy na podpieczone ciasto zalewamy masa jajeczna i wkladamy do piekarnika na 20 minut az sie zarumieni

- do tej wersji do ciasta zamiast oregano suszony tymianek ( jesli ktos za ziolami nie przepada moze ich nie dodawac)
na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą (doprawiamy według własnego uznania, doprawiamy tym co lubimy). do garnka wkładamy brokuły, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach brokuły odsączamy z gorącej wody. wykladamy miesko na ciasto na to brokuly zalewamy masa jajeczna i do piekarnika

- 3 wieksze pory , ok 300 gram pieczarek , 2 lyzki masła , sol pieprz
pory i pieczarki kroimy , na patelni podsmarzamy pieczarki czekamy az woda odparuje dodajemy pory solimy i pieprzymy do smaku i czekamy az zmiekna , wykladamy na ciasto i zalewamy sosem jajecznym tutaj do sosu dodaje znacznie wiecej sera zoltego i odobinke pietruszki

- mozna tez zrobic z cukinia i baklazanaimi i pomidorkami i kurczakiem pycha!!! ciasto oczywiscie z oregano , cukinie , baklazana podsmarzyc wraz z kurczakiem doprawic . wylozyc na ciasto zalc masa jajeczna i serowa i do piekarnika.
 
Ostatnia edycja:
PUSZYSTE GOFRY

160 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
50 g stopionego masła
2 jajka , żółtka i białka oddzielnie
270 ml mleka
kilka kropelek esencji waniliowej lub cukier waniliowy lunb skórka ze startej pomarańczy

mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając resztę mleka i aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie ubić pianę z białek. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać z ciastem. gotowe:)

Są naprawdę leciutkie i puszyste jak chmurka mimo że nie zawierają proszku do pieczenia !!!!

ps wiem ze sa osoby które smarują gofrownice tłuszczem do tych gofrów nie trzeba:)
 
Quiche lorraine

ciasto

175 g maki pszennej
125 g masła
25 g startego zółtego sera
woda w ilosci aby ciasto bylo elastyczne mysle ze ok 3 lyzek wystarczy
2 łyżki suszonego oregano
sól

Z tych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

sos

3 jajka
1 łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki
250 ml śmietany 18 %
1 mały jogurt grecki lub naturalny
sól i pieprz
ok 70 gram sera zółtego startego

wszystkie składniki mieszamy ze sobą:)

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.

a teraz propozycje podania:)

mozna dowolnie mieszac skladniki i klasc co kto lubi
przykłady:)

-usmarzone miesko czy kielbse z cebulką odrobinka pietruszki i oliwki zielone wykladamy na podpieczone ciasto zalewamy masa jajeczna i wkladamy do piekarnika na 20 minut az sie zarumieni

- do tej wersji do ciasta zamiast oregano suszony tymianek ( jesli ktos za ziolami nie przepada moze ich nie dodawac)
na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą (doprawiamy według własnego uznania, doprawiamy tym co lubimy). do garnka wkładamy brokuły, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach brokuły odsączamy z gorącej wody. wykladamy miesko na ciasto na to brokuly zalewamy masa jajeczna i do piekarnika

- 3 wieksze pory , ok 300 gram pieczarek , 2 lyzki masła , sol pieprz
pory i pieczarki kroimy , na patelni podsmarzamy pieczarki czekamy az woda odparuje dodajemy pory solimy i pieprzymy do smaku i czekamy az zmiekna , wykladamy na ciasto i zalewamy sosem jajecznym tutaj do sosu dodaje znacznie wiecej sera zoltego i odobinke pietruszki

- mozna tez zrobic z cukinia i baklazanaimi i pomidorkami i kurczakiem pycha!!! ciasto oczywiscie z oregano , cukinie , baklazana podsmarzyc wraz z kurczakiem doprawic . wylozyc na ciasto zalc masa jajeczna i serowa i do piekarnika.



Tygrys skąd ten przepis?
Moja pierwsza praca w uk to własnie fabryka w ktorej robilismy takie quiche sa bardzo popularne tutaj. Moze w pl wykonaniu sa dobre, bo przepis nieidentyczny ale te ktore robilismy my jako dania mrozone gotowe są obrzydliwe. Jedynie pachna zachecająco:-p
Robilismy rozne maki sbrokułowe , z pora, z kurczakiem, z pomidorami, grzybami, kielbaskami itd.
 
reklama
Tygrysku nie chcialam napisac ze twoje danie jest ble...kurcze moglam juz nic nie pisac:zawstydzona/y::-( sorki:zawstydzona/y:
Anoli no co ty kazdy ma kubki smakowe inne hahah innym pasuje schabowy innym sushi a jeszcze innym np quiche lorraine ktory jest tradycyjnym plackiem lotarynskim kuchni francuskiej:)
i to calkiem normalne ze nie wszystkim moze smakowac:) wiez mi ze sa rzeczy ktore i mi nie smakuja hahah:)

a i na ogól jest tak ze te dania mrozone nie dorownuja tym robionym w domku :)
 
Ostatnia edycja:
Do góry