reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

reklama
Ło Matko!!! Dziewczyny litości!!!! Ja jadam ostatnio tylko mięso lub rybę na parze marchewkę gotowaną :-(
 
CIASTO SŁONECZNIKOWE

Biszkopt:
6 jaj, 1 szkl. cukru,1 cukier waniliowy, 3 łyżki letniej wody, 1 szkl mąki tortowe, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka kakao, 2 łyzeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodac cukier i cukier waniliowy.
Żółtka roztrzepać z ciepłą wodą ( 3 łyzki) i wlać do ubitych białek cały czas ubijając. Obie maki wymieszac ze soba, proszkiem i kakao, dodac do piany i lekko ale dokładnie wymieszać.
Po wystygnieciu przekroić na pół.

Masa;
20 dag słonecznika łuskanego ,pół kostki masła, 8 łyżek cukru, 4 łyżki mleka - zagotować i wymieszać, po czym wyłożyć na blachę z pergaminem- piec na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić i pokruszyć.

Krem;
1 kostka masła, krówka w puszce- zmiksować
Do upieczonego słonecznika dodac krem i zmiksować.
Przełożyc biszkopt masą. Ciasto polać polewa czekoladową.

Najlepiej najpierw upiec słonecznik a później biszkopt. Smacznego.
 
Ciasto angielskie z owocami
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce dowolne

Całe jajka ubijamy z cukrem. Mąkę pszenną połączyc z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodac do masy z jajek i cukru, miksowac chwilę. Wylac na wysmarowaną blaszkę, na wierzch dac owoce. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. Piec na złoty kolor, po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Ja przed położeniem owoców sypię na ciasto trochę bułki tartej, zeby owoce nie opadły na dno.
Jeśli piekę w duzej blaszce to robię z podwójnej porcji.
Smacznego

Mam jeszcze taki przepis też ciasto z dowolnymi owocami:

2 szkl cukru
4 szkl mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl mleka
1 szkl oleju
dowolne owoce
Cukier utrzec z jajkami, dodac resztę składników, zmiksowac Gotowe ciasto na blachę, na to też daję troche bułki tartej i na wierzch owoce. Piec około 40 50 minut w 200 stopniach
Smacznego
 
NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU

Najpierw smażymy naleśniki,nie podaję przepisu bo chyba każda z nas to potrafi;-)
Póżniej smażymy mięso mielone z cebulką i dodajemy na koniec warzywną mrożonkę Nordis'a o nazwie PREMIUM( z czerwoną fasolą, kukurydzą, marchewką ,zieloną fasolką itd) i dusimy aż warzywa zmiękną (można dodać świeże warzywa zamiast mrożonych).Potem dodaję sos pomidorowy albo jakiś fix do spagetti i doprawiam czosnkiem,pieprzem i ostrą papryką w zależności od upodobań;-) Potem nadziewam naleśniczki gęstym nadzieniem , zawijam ,układam na blaszce do pieczenia ,polewam sosem pomidorowym (nadmiar zbieram z duszonych warzyw z mięsem) ,posypuję tartym żółtym serem i do piekarnika na ok 20-25min:)

Można zrobić nadzienie chińskie z fixem knora do potraw chińskich , z mrożonką chińską filetem z kurczaka-też pycha:-)

Smacznego;-)
 
Ostatnia edycja:
Quiche lorraine

ciasto

175 g maki pszennej
125 g masła
25 g startego zółtego sera
woda w ilosci aby ciasto bylo elastyczne mysle ze ok 3 lyzek wystarczy
2 łyżki suszonego oregano
sól

Z tych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

sos

3 jajka
1 łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki
250 ml śmietany 18 %
1 mały jogurt grecki lub naturalny
sól i pieprz
ok 70 gram sera zółtego startego

wszystkie składniki mieszamy ze sobą:)

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.

a teraz propozycje podania:)

mozna dowolnie mieszac skladniki i klasc co kto lubi
przykłady:)

-usmarzone miesko czy kielbse z cebulką odrobinka pietruszki i oliwki zielone wykladamy na podpieczone ciasto zalewamy masa jajeczna i wkladamy do piekarnika na 20 minut az sie zarumieni

- do tej wersji do ciasta zamiast oregano suszony tymianek ( jesli ktos za ziolami nie przepada moze ich nie dodawac)
na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą (doprawiamy według własnego uznania, doprawiamy tym co lubimy). do garnka wkładamy brokuły, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach brokuły odsączamy z gorącej wody. wykladamy miesko na ciasto na to brokuly zalewamy masa jajeczna i do piekarnika

- 3 wieksze pory , ok 300 gram pieczarek , 2 lyzki masła , sol pieprz
pory i pieczarki kroimy , na patelni podsmarzamy pieczarki czekamy az woda odparuje dodajemy pory solimy i pieprzymy do smaku i czekamy az zmiekna , wykladamy na ciasto i zalewamy sosem jajecznym tutaj do sosu dodaje znacznie wiecej sera zoltego i odobinke pietruszki

- mozna tez zrobic z cukinia i baklazanaimi i pomidorkami i kurczakiem pycha!!! ciasto oczywiscie z oregano , cukinie , baklazana podsmarzyc wraz z kurczakiem doprawic . wylozyc na ciasto zalc masa jajeczna i serowa i do piekarnika.
 
Ostatnia edycja:
PUSZYSTE GOFRY

160 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
50 g stopionego masła
2 jajka , żółtka i białka oddzielnie
270 ml mleka
kilka kropelek esencji waniliowej lub cukier waniliowy lunb skórka ze startej pomarańczy

mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając resztę mleka i aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie ubić pianę z białek. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać z ciastem. gotowe:)

Są naprawdę leciutkie i puszyste jak chmurka mimo że nie zawierają proszku do pieczenia !!!!

ps wiem ze sa osoby które smarują gofrownice tłuszczem do tych gofrów nie trzeba:)
 
Quiche lorraine

ciasto

175 g maki pszennej
125 g masła
25 g startego zółtego sera
woda w ilosci aby ciasto bylo elastyczne mysle ze ok 3 lyzek wystarczy
2 łyżki suszonego oregano
sól

Z tych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

sos

3 jajka
1 łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki
250 ml śmietany 18 %
1 mały jogurt grecki lub naturalny
sól i pieprz
ok 70 gram sera zółtego startego

wszystkie składniki mieszamy ze sobą:)

Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.

a teraz propozycje podania:)

mozna dowolnie mieszac skladniki i klasc co kto lubi
przykłady:)

-usmarzone miesko czy kielbse z cebulką odrobinka pietruszki i oliwki zielone wykladamy na podpieczone ciasto zalewamy masa jajeczna i wkladamy do piekarnika na 20 minut az sie zarumieni

- do tej wersji do ciasta zamiast oregano suszony tymianek ( jesli ktos za ziolami nie przepada moze ich nie dodawac)
na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą (doprawiamy według własnego uznania, doprawiamy tym co lubimy). do garnka wkładamy brokuły, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach brokuły odsączamy z gorącej wody. wykladamy miesko na ciasto na to brokuly zalewamy masa jajeczna i do piekarnika

- 3 wieksze pory , ok 300 gram pieczarek , 2 lyzki masła , sol pieprz
pory i pieczarki kroimy , na patelni podsmarzamy pieczarki czekamy az woda odparuje dodajemy pory solimy i pieprzymy do smaku i czekamy az zmiekna , wykladamy na ciasto i zalewamy sosem jajecznym tutaj do sosu dodaje znacznie wiecej sera zoltego i odobinke pietruszki

- mozna tez zrobic z cukinia i baklazanaimi i pomidorkami i kurczakiem pycha!!! ciasto oczywiscie z oregano , cukinie , baklazana podsmarzyc wraz z kurczakiem doprawic . wylozyc na ciasto zalc masa jajeczna i serowa i do piekarnika.



Tygrys skąd ten przepis?
Moja pierwsza praca w uk to własnie fabryka w ktorej robilismy takie quiche sa bardzo popularne tutaj. Moze w pl wykonaniu sa dobre, bo przepis nieidentyczny ale te ktore robilismy my jako dania mrozone gotowe są obrzydliwe. Jedynie pachna zachecająco:-p
Robilismy rozne maki sbrokułowe , z pora, z kurczakiem, z pomidorami, grzybami, kielbaskami itd.
 
reklama
Tygrysku nie chcialam napisac ze twoje danie jest ble...kurcze moglam juz nic nie pisac:zawstydzona/y::-( sorki:zawstydzona/y:
Anoli no co ty kazdy ma kubki smakowe inne hahah innym pasuje schabowy innym sushi a jeszcze innym np quiche lorraine ktory jest tradycyjnym plackiem lotarynskim kuchni francuskiej:)
i to calkiem normalne ze nie wszystkim moze smakowac:) wiez mi ze sa rzeczy ktore i mi nie smakuja hahah:)

a i na ogól jest tak ze te dania mrozone nie dorownuja tym robionym w domku :)
 
Ostatnia edycja:
Do góry