tygrysek82
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Listopad 2008
- Postów
- 6 369
hahha myszko nie krepuj sie
pisz pisz ...a ja notuje hahhaha
pisz pisz ...a ja notuje hahhaha
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Quiche lorraine
ciasto
175 g maki pszennej
125 g masła
25 g startego zółtego sera
woda w ilosci aby ciasto bylo elastyczne mysle ze ok 3 lyzek wystarczy
2 łyżki suszonego oregano
sól
Z tych składników zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
sos
3 jajka
1 łyżeczka mielonego chili lub ostrej papryki
250 ml śmietany 18 %
1 mały jogurt grecki lub naturalny
sól i pieprz
ok 70 gram sera zółtego startego
wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem i wykładamy nią ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, dopóki nie nabierze złocistej barwy.
a teraz propozycje podania
mozna dowolnie mieszac skladniki i klasc co kto lubi
przykłady
-usmarzone miesko czy kielbse z cebulką odrobinka pietruszki i oliwki zielone wykladamy na podpieczone ciasto zalewamy masa jajeczna i wkladamy do piekarnika na 20 minut az sie zarumieni
- do tej wersji do ciasta zamiast oregano suszony tymianek ( jesli ktos za ziolami nie przepada moze ich nie dodawac)
na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone wraz z pokrojoną w cienkie plastry cebulą (doprawiamy według własnego uznania, doprawiamy tym co lubimy). do garnka wkładamy brokuły, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu. Po 10 minutach brokuły odsączamy z gorącej wody. wykladamy miesko na ciasto na to brokuly zalewamy masa jajeczna i do piekarnika
- 3 wieksze pory , ok 300 gram pieczarek , 2 lyzki masła , sol pieprz
pory i pieczarki kroimy , na patelni podsmarzamy pieczarki czekamy az woda odparuje dodajemy pory solimy i pieprzymy do smaku i czekamy az zmiekna , wykladamy na ciasto i zalewamy sosem jajecznym tutaj do sosu dodaje znacznie wiecej sera zoltego i odobinke pietruszki
- mozna tez zrobic z cukinia i baklazanaimi i pomidorkami i kurczakiem pycha!!! ciasto oczywiscie z oregano , cukinie , baklazana podsmarzyc wraz z kurczakiem doprawic . wylozyc na ciasto zalc masa jajeczna i serowa i do piekarnika.
Anoli no co ty kazdy ma kubki smakowe inne hahah innym pasuje schabowy innym sushi a jeszcze innym np quiche lorraine ktory jest tradycyjnym plackiem lotarynskim kuchni francuskiejTygrysku nie chcialam napisac ze twoje danie jest ble...kurcze moglam juz nic nie pisac:-( sorki