reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Żania poproszę o przepis na ciasto bo już mój mi smęci żebym cos upiekła,a ja ciągle nie i nie bo unikam słodyczy :-p a 3bita to ja uwielbiam :tak:mniaam

reklama
Ola2in1 proszę bardzo 3 Bit
Składniki
8 paczek herbatników
1 karmel w puszce
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 l mleka
1 kostka Kasi
0,5 śmietany kremówki
2 bite śmietany śnieżki
4 łyzki cukru
1 kostka czekolady mlecznej

Wykonanie
2 budynie ugotować w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru.
Po wystudzeniu dodać kostkę Kasi utrzeć.
Kremówkę ubić dwoma śnieżkami
Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać karmel, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników, potem masę budyniową, znowu herbatniki, a następnie ubitą śmietanę. Całość posypać startą czekoladą, lub czekolada roztopiona polać.
Smacznego-mniam.

dziekuję bardzo :-D albo zrobie 18 na urodziny mężowego i Maksia pół roczku albo pod koniec miesiąca haha zależy od tego kiedy sie pokusze na te słodycze :-p

Hej Żania!!
Super przpis!
Ja nigdy nie piekę ciast z uwagi na to, że mam po ciąży nadwagę. Ale są wyjątki - ze 3-4 razy w roku upekę. Szczególnie - jak zamierzam mieć gości. A Twój przepis na pewno wypróbuję.
Mam pytanka co do firm produktów - bo są różnie pakowane- jaką śmietanę kupujeszsz, jakie herbatniki ?? I jaka firma karmelu w puszce?

oo właśnie zapomniałam zapytać dokładniej o śmietane :-) także podzielam pytanko ewelew
a ja powiem wam ze uwielbiam szarlotke z przepisy gelwe,lub droetker z tych paczuszek wychodzi przepyszny krem no i piernik-Polecam kętrzyński łatwo szybko a pyyyyyyyyszny...ale sobie apetytu narobiłam ojejej....

kochane ja kupuje tu angielskie śmietany, firmy Nestle Carnation carmel i resztę produktów,a śnieżkę bita śmietanę Gellwe( nie wiem czy dobrze napisałam, czy przez 2 ll??), Kaśka to kaska wiecie jaka?? kupuje w polskim sklepie

Ola2in1 proszę bardzo 3 Bit
Składniki
8 paczek herbatników
1 karmel w puszce
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 l mleka
1 kostka Kasi
0,5 śmietany kremówki
2 bite śmietany śnieżki
4 łyzki cukru
1 kostka czekolady mlecznej

Wykonanie
2 budynie ugotować w 0,5 l mleka z 4 łyżkami cukru.
Po wystudzeniu dodać kostkę Kasi utrzeć.
Kremówkę ubić dwoma śnieżkami
Herbatniki wyłożyć na blachę, na to wylać karmel, następnie nałożyć kolejną warstwę herbatników, potem masę budyniową, znowu herbatniki, a następnie ubitą śmietanę. Całość posypać startą czekoladą, lub czekolada roztopiona polać.
Smacznego-mniam.

Zania ale super przepis. Tylko na jaki rozmiar blaszki? bo wydaje mi sie ze to ma znaczenia. A kremowke to polska czy tu jakas kupujesz? a i herbatniki to te podwojnie pakowane?

To juz jak jestesmy przy łąkociach:-p......

Szyszki

2 łyz. mleka
0.5 kg krowek ciągutek
3 opakowania ryzu prazonego bezsmakowego po 40g

Do garnka wlac mleko i wsypac krowki. Rozpuscic je na malym ogniu az znikną grudki. Zdjac z ognia i wsypac ryz. Dobrze wymieszac, brac po troche i formowac szyszki. Rece mozna moczyc w wodzie lepiej sie formuje bo sie nie lepi ryz do rąk:-p Pycha jak dla mnie. Najlepiej smakuja na drugi dzien:-p a wygladaja tak

Załączniki

• SDC14028.jpg
    SDC14028.jpg
    47,6 KB · Wyświetleń: 78
Ostatnia edycja:
reklama
anoli84 ale mi smaka narobiłaś tymi szyszkami ojoj
co do herbatników to małe kupowałam z polskiego sklepu ale teraz znalazła w tesco i kupiłam 4duze paczki, śmietanę 0,5 litra, pól litra kupuje ta niebieska z namalowana truskawka:-) w tesco lub asda.

Do góry