reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zespół policystycznych jajników

Byłam u gina 21 kwietnia dostałam luteinę na wywołanie @, brałam ją pzrez 10 dni po jednej tabletce rano i wieczorem. Odstawiłam je w niedziele i czekam na @ a jej nadal nie ma

reklama
mierzylam zanim zaczęlam brac tabletki anty, z reguly wychodzilo, że mam owulację poza dwoma cyklami, kiedy dostalam @ a temperatura caly czas byla za niska jak na czas okołoowulacyjny

z tego co wiem to skok temperatury nie jest gwarancja owu niestety

Hej dziewczyny:)

Nie wiem jak ja sprawdzałam to forum ale nie widziałam waszych odpowiedzi... nie mam pojęcia jak ja to robiłam;)

Co do mierzenia temperatury to ja mierzę od pół roku i jedyne co wiem to kiedy będę miał krwawienie bo mi temperatura spada na dzień przed krwawieniem. A ponieważ cykle mam nawet do 40 dni to temperatura rośnie mi ok 20, 24 dnia cyklu.
A przed ostatnie dwa cykle krwawienie miałam przez 15 dni- strasznie to jest uciążliwe. Na szczęście ostanie było w porządku tylko jeszcze żeby cykl nie trwał 40 dni, ale to zobaczymy :tak:

Zaczęłam dietę, na pewno mi nie zaszkodzi chociaż nie jestem gruba, a może pomoże:-)

fajnie abed ze jednak nas wypatrzylas :-) ja tez chce zaczac mierzyc tempke ale poki co to @ nie przychodzi wiec czekam zeby zaczac od nowego cyklu bo teraz to bez sensu. Abed strasznie dlugo - 15 dni - masakra, wspolczuje! rozumiem ze chcesz zajsc w ciaze :tak: i staracie sie od 7 miesiecy a od kiedy wiesz o pco? robilas jakies badania itp.?

Agusia trzymam &&& zeby @ w koncu przyszla i do ciebie i do mnie :wściekła/y: ale ja jeszcze u gina nie bylam

fajnie abed ze jednak nas wypatrzylas :-) ja tez chce zaczac mierzyc tempke ale poki co to @ nie przychodzi wiec czekam zeby zaczac od nowego cyklu bo teraz to bez sensu. Abed strasznie dlugo - 15 dni - masakra, wspolczuje! rozumiem ze chcesz zajsc w ciaze :tak: i staracie sie od 7 miesiecy a od kiedy wiesz o pco? robilas jakies badania itp.?

Tak chcę zajść w ciążę ale bez skutecznie na razie. Staramy się od ponad 7 mc ale że cykle są długie to 6 cykli dopiero lub aż :-( Moja sytuacja wygląda tak, wcześniej przez pół roku nie brałam tabletek i cykle miałam najdłuższy 31 dni, nie odczuwałam żadnych dolegliwości. A od kiedy zaczęliśmy się starać okres zaczął mi się wydłużać. Oczywiście na początku myślałam że ciąża, testy... no i kolejne rozczarowania.

Sytuacja się komplikuje bo ja póki co mieszkam w Anglii, a tu jest trochę inaczej z dostępem do lekarza ginekologa. Pod koniec stycznia poszłam do lekarz pierwszego kontaktu (tu ze wszystkim się idzie do lekarza pierwszego kontaktu i on zleca badania i kieruje ewentualnie do specjalisty) no i pani doktor powiedziała że skoro mam 40 dniowe cykle to znaczy że owulację mam 26 dnia i wszystko jest w porządku... nie dawało mi to spokoju bo po 20-tym dniu cyklu bardzo bolał mnie brzuch, zawsze z lewej strony i w ogóle bardzo źle się czułam...

Akurat w lutym pojechaliśmy do Polski i odwiedziłam moją Panią ginekolog, akurat zaczął mi się cykl to mogłam zrobić badania które się robi w pierwszej fazie cyklu. Wyszło mi że mam za wysoki poziom prolaktyny po tabletce- Pani doktor stwierdziła że mam hiperprolaktynemię czynnościową. Dużo nie było podniesione to mam brać pół tabletki Bromergonu. To miało wyjaśniać nie regularne miesiączki. Zrobiła mi też usg jajników i na lewym jajniku był pęcherzyk, było za wcześnie na nowy, więc stwierdziła że albo to stary się jeszcze nie rozszedł albo jakiś torbiel. Ale mówiła że raczej stary, że trzeba w następnym cyklu zrobić usg i sprawdzić Żeby się nie przejmować tylko próbować. Więc jak wróciłam po kolejnym cyklu wybrałam się do lekarza tu, tym razem wybrałam innego bo mam taką możliwość. Jak mu powiedziałam co i jak to w dwa tygodnie miałam usg (na tutejsze warunki to szybko, jak podejrzewają coś poważnego to badania odbywają się do dwóch tygodni). Na usg Pan powiedział że nie mam torbiela a że resztę powie mi lekarz, więc nic nie podejrzewałam. Miałam zrobione jeszcze badania krwi wcześniej, oczywiście hormony. No i jak poszłam do lekarza to zabił mnie tą wiadomością, od razu wiedziałam co to znaczy... Mówił że dobrze jest schudnąć dał mi Metformin ( z tego co wiem to w Polsce też to dają), wspomniał coś o konsultacji u ginekologa ale w końcu mi nie dał, a ja byłam tak zakręcona że nie poprosiłam... Było to w czwartek przed Wielkanocą. Postanowiłam że będę brać te tabletki, postaram się schudnąć i zobaczymy. A tabletki mam na 50 dni więc jak pójdę to poproszę o konsultacje. Jeszcze jak pojedziemy znowu do Polski to pójdę i będę się starała potwierdzić diagnozę no ale to zależy od momentu cyklu w jakim będę.

Więc moja sytuacja jest trochę skomplikowana bo diagnozę postawił lekarz pierwszego kontaktu, ale wydaję mi się że osoba u której byłam na usg zna się na tym i dobrze to opisała. Zresztą i tak musimy czekać aż minie rok naszych starań żeby zacząć procedurę leczenia niepłodności. Pocieszam się że to i tak krócej niż w Polsce;)

i komu tu zaufac jak kazdy lekarz mowi co innego :confused: jakie hormony badalas? bo u mnie tez prolaktyna po tabletce podniosla sie sie prawie 8x a powinna max 5x ale ja na razie jeszcze nie bylam u gina wiec innych badan nie robilam (tylko TSH w tym samym czasie co prolaktyne ale wyszlo w normie)

W Polsce miałam robione estradiol, FSH, no i prolaktynę- po tabletce miałam 10 razy więcej. Też miałam hormony tarczycy i ogólną morfologię. Wszystko było ok oprócz prolaktyny po tabletce.

Ale masz już stwierdzone że to psc? czy dopiero podejrzewasz z objawów które obserwujesz?

no niestety gin ktory wykonywal mi usg stwierdzil pco :-( nawet mi to napisal w opisie
i to wlasnie u niego mam wizyte 17. bo czytalam na necie ze jest dobry wiec zobaczymy

reklama
Hej Kobitki ja mam same złe wieści :( Okazało się dzisiaj że ma torbiel na lewym jajniku, wielkość około 6cm. Jestem załamana :((((((((((((((((((((((( A i dostałam znowu luteinę na wywołanie @. Endometrium mam jakieś 6-7mm, to malutko. Czym mogę jej poprawić????

Do góry