reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Histeroskopia i stymulacja owulacji

Sonka123

Fanka BB :)
Hej Kobietki!!! Staramy się z partnerem o dzidziusia, dość sporo, bo już 4 lata 😔 Jedyna pocieszająca myślą to to że mam dopiero 22 lata i jeszcze trochę czasu na te starania mogę poświęcić. Dopiero teraz udało mi się trafić na ginekologa który zajął się moim problemem. Dwa cykle z rzędy zakończyły się torbielami krwotocznymi na jajnikach (raz parwy, raz lewy), wchłonęły się po przyjmowaniu przez 5 dni czopików, lekarz wykrył u mnie polipa w macicy, zespół policystycznych jajników oraz zespół LUF. W piątek miałam histeroskopie i usunięcie tego polipa, wiąże z tym zabiegiem duże nadzieję, bo lekarz wspomniał, że polip nie służy zajściu w ciążę.
Jestem już umówiona na wizytę w następną środę w celu omówienia dalszego działania jak pomóc sobie zajść w te upragnioną ciążę.
Dodam jeszcze, że partner jest przedabany, wszystko ok. Ja mam dodatkowo Hashimoto i przyjmuje Euthyrox 50 1x1 tabl.
Mam trochę pytań:
Czy któraś z Was miala może taką przypadłości? Jeśli tak, to czy udało Was się zostać szczęśliwymi mamami? Czy stymulacja owulacji coś pomogła? Słyszałam, że olej z Wiesiołka pomaga w zajściu w ciążę, co sądzicie? Jak wygląda monitoring i stymulacja owulacji? Kiedy można zacząć się znów starać po takim zabiegu?

reklama
Hej Kobietki!!! Staramy się z partnerem o dzidziusia, dość sporo, bo już 4 lata 😔 Jedyna pocieszająca myślą to to że mam dopiero 22 lata i jeszcze trochę czasu na te starania mogę poświęcić. Dopiero teraz udało mi się trafić na ginekologa który zajął się moim problemem. Dwa cykle z rzędy zakończyły się torbielami krwotocznymi na jajnikach (raz parwy, raz lewy), wchłonęły się po przyjmowaniu przez 5 dni czopików, lekarz wykrył u mnie polipa w macicy, zespół policystycznych jajników oraz zespół LUF. W piątek miałam histeroskopie i usunięcie tego polipa, wiąże z tym zabiegiem duże nadzieję, bo lekarz wspomniał, że polip nie służy zajściu w ciążę.
Jestem już umówiona na wizytę w następną środę w celu omówienia dalszego działania jak pomóc sobie zajść w te upragnioną ciążę.
Dodam jeszcze, że partner jest przedabany, wszystko ok. Ja mam dodatkowo Hashimoto i przyjmuje Euthyrox 50 1x1 tabl.
Mam trochę pytań:
Czy któraś z Was miala może taką przypadłości? Jeśli tak, to czy udało Was się zostać szczęśliwymi mamami? Czy stymulacja owulacji coś pomogła? Słyszałam, że olej z Wiesiołka pomaga w zajściu w ciążę, co sądzicie? Jak wygląda monitoring i stymulacja owulacji? Kiedy można zacząć się znów starać po takim zabiegu?
Po histeroskopii możesz się raczej zacząć starać od nowego cyklu i powinnaś mieć zwiększoną szansę. Ale warto zapytać gina. Ja mam podobne przypadłości, z tym że dodatkowo miałam stan przednowotworowy macicy. Do tej pory byłam na leczeniu i póki co nie jestem w ciąży. Czy mówił Ci ktoś, żebyś rozważyła in vitro? Jesteś młoda, masz dużą szansę na powodzenie procedury. Chyba, że nie chcesz i wolisz jeszcze poczekać i popróbować ze stymulacją :) powodzenia :)

Po histeroskopii możesz się raczej zacząć starać od nowego cyklu i powinnaś mieć zwiększoną szansę. Ale warto zapytać gina. Ja mam podobne przypadłości, z tym że dodatkowo miałam stan przednowotworowy macicy. Do tej pory byłam na leczeniu i póki co nie jestem w ciąży. Czy mówił Ci ktoś, żebyś rozważyła in vitro? Jesteś młoda, masz dużą szansę na powodzenie procedury. Chyba, że nie chcesz i wolisz jeszcze poczekać i popróbować ze stymulacją :) powodzenia :)
Dzięki za odpowiedź! :) Mówili, żeby pomyśleć o inseminacji, chce spróbować z tą stymulacją jeśli nie przyniesie rezultatów to będę rozmawiać z lekarzem o inseminacji

Mam trochę pytań:
W lutym 2019 roku miałam histeroskopie i laparoskopie. W 2 czy 3 cyklu starań od zabiegu miałam bardzo długi cykl i miałam wrażenie że nie mialam owulacji. Bylam u lekarza i na usg wyszlo ze mam torbiel krwotoczna. Również dostalam czopki. Lekarz mowil ze czasami sie zdarza ze robi się torbiel krwotoczna. Co do euthyroxu, również biore w dawce 50 i 37.5 ( na zmianę)
Niestety po zabiegu nie bylo efektu w postaci ciazy i rok później w marcu 2020 lekarz wprowadził mi stymulacje. W 2021 na początku marca, bedac na kolejnej wizycie u ginekologa sugerowałam jemu zeby odstawić stymulacje, bo mialam obawy czy branie rok czasu Etruzilu i Ovitrelle nie wpływa zbyt mocno na moje jajniki, lekarz zgodził się zeby co 2gi cykl robic sobie przerwę od stymulacji. Kilka dni po wizycie okazało się że jestem w ciazy :) byl to dla nas pozytywny szok.
Czyli w moim przypadku histeroskopia nie sprawdzila sie , bo zaszłam w ciążę 2 lata od zabiegu. A stymulacja? Mysle ze tak, bo cykl mialam regularne i do owulacji stosowałam olej z wiesiołka wiec i sluz byl ladny.

Do góry