reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Ja będę kąpała codziennie, tylko raz w oilatum, raz w wodzie + mydełko, ale kąpiel będzie codziennie jako część wieczornego rytuału zasypiania. "Rytuału" od początku, "zasypiania" - jak się uda przyzwyczaić do spania w nocy hehe, wiem że może nie być tak łatwo;-)

Dokładnie :) Też mam zamiar uczynić z tego swego rodzaju rytuał :p Na ile to wyjdzie to się okaże :)

reklama
u nas poki co nie wychodzi bo mala dlugo spi i bywa ze jak ona jest gotowa na kapiel to my padamy na twarz ale mamy plan jakos to uregulowac w tym tygodniu. nie bedzie kapana tylko wtedy kiedy tatus bedzie pracowal do pozna.

mam pytanko- jak często kąpiecie Wasze maleństwa???
nam położna mówiła, że teraz są takie zalecenia, żeby kąpac jak najrzadziej, najlepiej 2 razy w tygodniu, szook normalnie. My kąpiemy codziennie i to jednak ja trzymam maluszka, a mąż szoruje:p. Acha! No i mamy nie używac myjek, gąbek itd, więc myjemy rękami. Jak to wygląda u Was?
U nas mała jest kąpana codziennie, używamy płynu z Nivea, raz ja trzymam mała a raz mąż:)
Ale też jestem za tym żeby myć maszluszki codziennie, tym bardziej że jest ciepło i dzieciaczki będą się pocić...

no jak sie juz goraco zrobi to jasne ze trzeba codziennie. my poki co chcielismy zeby mala oswoila sie z klimatem i bakteriami w naszym mieszkaniu, dlatego tez nie byla kapana codziennie, w takiej sytuacji wazne jest jednak zeby dbac o czystosc pupy i przemywac jesli sie mlekiem zabrudzi przy ssaniu piersi albo ulewaniu. kapiele podobaja jej sie coraz bardziej ale dzis niestety tatus w pracy.

Ja co prawda dzieciaczka jeszcze przy sobie nie mam ale położona w szkole rodzenia bardzo fajnie i trafnie odpowiedziała na takie właśnie pytanie odnośnie częstości kąpania jednemu z tatusiów a mianowicie kiedy zapytał czy niemowlaka trzeba kąpać codziennie, ona odpowiedziała "a pan się kąpie codziennie?". Także codziennie, co chyba jest naturalne i oczywiste :)
"moja" położna wypowiedziała się ostatnio dokładnie w ten sam sposób ;-)

ojjj Nikita, nie jest to łatwe, my chcieliśmy kąpac o 20, zawsze o tej samej porze, jak mąż już jest w domu, ale jak Mały zasnął godzinkę wcześniej to już nie jest takie łatwe. No i nie wiem dlaczego, ale u nas kąpiel nie działa usypiająco tylko wybudzająco:/

mam pytanko- jak często kąpiecie Wasze maleństwa???
nam położna mówiła, że teraz są takie zalecenia, żeby kąpac jak najrzadziej, najlepiej 2 razy w tygodniu, szook normalnie. My kąpiemy codziennie i to jednak ja trzymam maluszka, a mąż szoruje:p. Acha! No i mamy nie używac myjek, gąbek itd, więc myjemy rękami. Jak to wygląda u Was?

na poczatku kapalam co 2 dni, teraz codziennie

Ja mam wprawę, kąpałam już dzieciaczki i myślę że bez męża sobie też poradzę, ewentualnie mi mama pomoże. Mąż co drugi dzień pracuje do 20tej. No i zobaczymy, siostrzeńców kąpałam o 19tej, wtedy starsze oglądały bajkę a kąpało się maleństwa:tak:

Ale czemu u Was wybudzająco kąpiel działa to nie wiem... Może jeszcze nerwowi przy tym jesteście i mały to wyczuwa? Albo dużo hałasu jest przy tym, no nie wiem...

Estragon a jakoś to uzasadniła dlaczego tylko 2 razy w tygodniu?
Ja zamierzam kąpać maluszka codziennie i mam nadzieje że rzeczywistość okaże się tak piękna jak plany:)

reklama
Do góry