reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Byłam z Ola dzis u lekarki bo wnocy bardzo kaszlała,jutro świeto wiec pojechalismy dzisiaj. Osłuchowo czysto,uff,lekko czerwone gardelko mamy podawa drosetux i wit c. Wysypka jeszcze jest,lekarka wpisala do ksiazeczki pierwsza chorobe zakaźną

Zawiozlam tez Wikiego mocz do badania i dzis juz bialka nie bylo w moczu.Jeszcze raz mamy powtorzyc za tydzien.

Moja Ola jeszcze sama nie siada,pełzać ani raczkowac tez nie,jak jej kłade np moj tel to zamiast sie wysilic to ona pociaga np koc i juz ma co chce,mala cwaniara

Strega zdrowka dla Was

reklama
Nasza rehabilitanka powiedziała że mam Nikosia sadzać, i też tak robie, bardzo ładnie siedzi od czasu do czasu jeszcze zdarza mu się polecieć ;-) ale uwielbia siedzieć, bawi się wtedy na całego zabawkami :-)
Jeszcze nie raczkuje ale tak śmiesznie zaczyna podnosić pupę , czyzby to wstęp do raczków?

co do niani - bardzo się cieszę, że się sprawdziła:-)

to my dziękujemy za wypożyczenie ;)

------------------------------

to teraz o spaniu Jagody:
od ponad tygodnia jest BARDZO CIĘŻKO. ma trudności z zasypianiem. zawsze budzi się odkładana do łóżeczka. musze robic to kilka razy zanim mi sie uda... nawet jak bardzo mocno śpi, to po kilku minutach od odłożenia jej zaczyna płakać... zaraz wstaje na nóżki i nie chce juz sie połozyć... usypiam ja na rękach i znów ta sama zabawa... :/

w nocy też sie często budzi. chyba jej się cos śni, bo wybudza się z płaczem :(

moja hipoteza:
1) za dużo wrażeń - nowe umiejętności (stawanie) i mozliwe przeciażenie mięsni, stawów...? tego nie jestem w stanie wyeliminowac, bo młoda rwie się do stawania co rusz i jednorazowo potrafi stać nawet 15 min. potem robi chwilę przerwy na czworaka i znów sie wspina do stania... :/
2) od ponad tygodnia mamy nowy duuuży telewizor i dośc często był włączny ostatnio :/ (dawniej nie oglądaliśmy prawie wcale) może to też ma wpływ na małą? :/ dzis nie włączyłam przy niej ani razu. spróbuję pociągnąc tak ze 2 tygodnie i zobaczę.

czy któreś z waszych dzieci też ostatnio tak kiepsko sypia?

Ostatnia edycja:
afi ja nie pomogę, bo u ns takie nocki jak opisujesz są od września....
ale ja stawiam, na dużą ilość wrażeń powiązaną z tym nowym telewiozorem i ząbkami-> ząbków nie musi być jeszcze widać,a już mogą jej doskwierać dziąsełka.

Arcobaleno, a dlaczego kazała Ci sadzać Nikosia??
P.S podnoszenie pupy to też już jakiś wstęp do raczkowania ;-) a pełza ci?

strega to juz nie wyglada na cos co mialoby sie rozwinac w zapalenie oskrzeli a raczej na grype jelitowa... mysle ze powinnas jak najszybciej isc z mateuszkiem do lekarza bo do piatku to Ci sie odwodni i wyladujecie w szpitalu...

No wiec Mateusz zjadl obaidek z wielkim apetytem ..tzn zrobilam mu kelik ryzowy na wywarze warzywnym i dodalam trochee szynki gotowanej ze sloiczka. Wsunal cala miche jak zwykle z apetytem...pozniej popil woda ...popil to za duzo powiedziane zjadl wode lyzka bo on z tyvh co malao pija ale teraz co chwileke daje mu pare lyzeczek wody...bo tak co dodczytalam w necie ..ze jak nie chce pic...a wymiotuje do tego to dawac co 15m 3 lyzeczki wody i powinno sie utrzymac w organizmie. Zjdl o 12 teraz juz 14.... kupy narazie nie bylo ... i nie wymiotowal i bawi sie smieje... W miedzyczasie wrocil na obiad V i Mateusz sie z nim bawi, smieje i jest normalny.
Tak wiec nie wiem co to....kaszlec nie kaszle...obym nie wywolala wilka z lasu.

Dzwonila do pediatry zapyatac co mu dac jesc w takim razie . niestety nie odboiera bo przyjmuje od 14.30 dopiero . w miedzyczasie wyczytalam, ze przy jakis jelitowych sprawa...rotawirusy i inne to zeby absolutnie nie dawac mleka i i owocow.... o 16 powinien miec deserek wiec nie wiem co mu podac...no i wieczorem je kolacje zazwyczja na bazie serow... rozmiksowane warzywa z jakims serkiem bialym i zageszczeone jaaks kaszka zbozowa...

Ostatnia edycja:
to my dziękujemy za wypożyczenie ;)

------------------------------

to teraz o spaniu Jagody:
od ponad tygodnia jest BARDZO CIĘŻKO. ma trudności z zasypianiem. zawsze budzi się odkładana do łóżeczka. musze robic to kilka razy zanim mi sie uda... nawet jak bardzo mocno śpi, to po kilku minutach od odłożenia jej zaczyna płakać... zaraz wstaje na nóżki i nie chce juz sie połozyć... usypiam ja na rękach i znów ta sama zabawa... :/

w nocy też sie często budzi. chyba jej się cos śni, bo wybudza się z płaczem :(

moja hipoteza:
1) za dużo wrażeń - nowe umiejętności (stawanie) i mozliwe przeciażenie mięsni, stawów...? tego nie jestem w stanie wyeliminowac, bo młoda rwie się do stawania co rusz i jednorazowo potrafi stać nawet 15 min.

czy któreś z waszych dzieci też ostatnio tak kiepsko sypia?

afi - u nas jest kiepsko od Sylwestra. Młody budzi się znów częściej, placze albo jęczy i koniecznie próbuje mi wejść na głowę (dosłownie). Pomaga tylko cycek, żaden smoczek ani woda nie pasuje (a juz wodą udawało się oszukać)
Ja stawiem na końcówkę dolegliwości zębowych + nowa opcja "jestem w pionie" którą ćwiczy namiętnie na kolanach a czasem i stópkach oraz fakt, że chyba czuje się opuszczony jak jestem w robocie i szaleje jak wracam...

strega odpusc sobie do wieczora inne dania niz mleko a i to daj w mniejszej ilosci chyba ze bedzie plakal ze glodny. podawaj mu wode a jesli masz mozliwosc pojsc do apteki to kup cos takiego: HiPP: HiPP ORS 200 Kleik marchwiowo-ryżowy. nie wiem czy u Was to jest, jesli nie to na pewno macie jakis odpowiednik.

afi u nas tez byly straszne problemy ze spaniem a do tego z jedzeniem. obstawialam rozne przyczyny zwiazane z psychika. miesiac sie meczylismy az wyszlo ze to infekcja ukladu moczowego... na pewno przy takich niepokojacych objawach bede teraz za kazdym razem dawac mocz do badania...

reklama
afi ja obstawiam połączenie tych wszystkich czynników które opisałaś, plus może jeszcze jakis skok rozwojowy....

U nas nocki teraz sa raz lepsze raz gorsze. Poprzednia nocka tylko dwie spokojne pobudki. Za to dzis....szkoda gadac. Budzila sie z placzem, i jak zajrzalam do lozeczka to juz siedziala!!!!! Uspokaja tylko cycek .Nad ranem o 4.30 byla wyspana i bujałam sie z nia godzine poki usnela i dala sie odlozyc do lozeczka..... Poza tym czesto przez sen zmienia pozycje, odwraca sie na brzuszek, czego nigdy jie robila. Ja obstawiam tu jako winowajce przede wszystkim duża aktywnosc ruchową.

Do góry