reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Dzięki Nataliak :-D Właśnie neurolog wczoraj mówiła, że mam się z nią bawić i w zabawie otwierać paluszki. Wczoraj zdałam sobie sprawę, że ona tak robi najczęściej, jak się czegoś boi :no: i może to być przez ten pieprzony poród :wściekła/y:

reklama
my po wizycie u pediarty, mały przez 1,5 tygodnia przybrał tylko.. 30 gram (pewnie tak mało po chorobie, albo będzie już mniej przybierał...)
waży 6670, po chorobie nie ma śladu :-)
dostał szczepionkę i uwaga! nawet nie zapłakał, tylko się śmiał :szok:
cudne dziecko :-D
no i dziąsełka ma całe "pocharatane" idą ząbki i jeszcze kilka nocek będę miała zarwanych przez to:-(
pytałam o dodatkowe jedzonko, więc mam mu dziś dać 10 ml soku jabłko- marchew i codziennie moge zwiększać, a posiłki??
tylko jabłuszko jak narazie, a potem zobaczymy:-)

Byłam z Nadunią u alergologa i jest chora.Złapała jakiegoś wirusa,ma chore gardełko, uszko ją boli od kataru.Ma przepisany Isoprinosine,kropelki na katarek.Jak przyjdzie gorączka,to niestety jeszcze raz do lekarza na wizytę i wtedy antybiotyk.Poza tym waży 6200 (niestety z tym nie da się nadgonić) i ma 64 cm.Alergolog jeszcze kazał wprowadzić warzywa od następnego tygodnia,ma to pomóc w problemach brzuszkowych, bo niestety jeszcze kolkę ma.Ale z wprowadzeniem warzyw poczekam aż skończy 4 miesiące.Szczepienie za 3 tygodnie (oraz ważenie i mierzenie). I najważniejsze,mogę stopniowo wprowadzać w swojej diecie nabiał,bo skóra Nadii się poprawiła :-)I nie muszę pić juz mlek dla dzidziusiów.Ale ma zostać nadal na kosmetykach emolium, bo skóra po nich bardzo się poprawiła.

ok :-)
opowiedziałam lekarce, że młody tak marudzi przez te zęby, że tylko przy cycu chce zasypiać itd,
pediarta stwierdziła, że lepiej w nocy dawać mu wodę
a po ostatnim wieczornym karmieniu przecierać mu dziąsełka gazikiem, aby usunąć nadmiar mleka i pomasować.
powiedziała, żeby podawać wodę, żeby próchnica mu się od mleka szybko nie rozwinęła.- o to zdanie się rozchodzi komi?

Mleko jest słodkie i dlatego w pewnym momencie pediatrzy zalecają podawanie na noc dzieciom wody, aby je odzwyczaić od nocnego karmienia, no i w ten sposób zapobiegać próchnicy

reklama
I jeszcze cos:
. Najkorzystniejszym pokarmem dla dziecka, również ze względu na zapobieganie próchnicy, jest mleko matki. Zawarta w nim immunoglobulina IgA pełni ochronną rolę w stosunku do układu pokarmowego niemowlęcia do czasu wykształcenia się u niego zdolności do wytwarzania przeciwciał (34). Dzieci, które były karmione piersią krócej niż 3-4 miesiące mają wyższe ryzyko próchnicy (35). Z drugiej strony niewskazane jest również przedłużone karmienie naturalne – powyżej drugiego, a według niektórych badaczy nawet pierwszego roku życia (36). Jednak znacznie groźniejsze skutki niesie ze sobą niewłaściwe stosowanie butelki podczas karmienia, szczególnie jeśli podawane w ten sposób mleko i napoje są słodzone oraz dziecko ma zwyczaj zasypiania z butelką. Dzieci z wyrobionym takim nawykiem trudno jest odzwyczaić od nocnego karmienia, po którym nie ma możliwości wyczyszczenia zębów (8, 14, 22). Z punktu widzenia stomatologa dziecko powinno w drugiej połowie pierwszego roku życia być przyzwyczajane do karmienia łyżeczką, należy również stopniowo wydłużać przerwy między posiłkami w nocy. Dzieciom powyżej drugiego roku zaleca się podawanie pokarmów twardych, które stymulują szczęki do prawidłowego wzrostu, a unikanie pokarmów papkowatych, które oblepiają zęby. Należy stale kontrolować ilość pokarmów słodkich, które dziecko spożywa, np. przez wprowadzenie jednego dnia w tygodniu, kiedy słodycze są dozwolone (2, 27). Szkodliwe działanie mogą wywierać także kwaśne soki owocowe i tzw. soft drinki poprzez zawarty w nich cukier i kwasy. Dzieci nie powinny spożywać napojów gazowanych, soki należy rozcieńczać wodą, by zmniejszyć ich potencjał próchnicotwórczy. Dodatkowym źródłem cukrów próchnicotwórczych mogą być leki w postaci słodkich syropów, tym bardziej że w trakcie choroby dziecka rodzice często zaprzestają oczyszczania jamy ustnej (31).

Do góry