reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Dzięki Nataliak :-D Właśnie neurolog wczoraj mówiła, że mam się z nią bawić i w zabawie otwierać paluszki. Wczoraj zdałam sobie sprawę, że ona tak robi najczęściej, jak się czegoś boi :no: i może to być przez ten pieprzony poród :wściekła/y:

reklama
my po wizycie u pediarty, mały przez 1,5 tygodnia przybrał tylko.. 30 gram (pewnie tak mało po chorobie, albo będzie już mniej przybierał...)
waży 6670, po chorobie nie ma śladu :-)
dostał szczepionkę i uwaga! nawet nie zapłakał, tylko się śmiał :szok:
cudne dziecko :-D
no i dziąsełka ma całe "pocharatane" idą ząbki i jeszcze kilka nocek będę miała zarwanych przez to:-(
pytałam o dodatkowe jedzonko, więc mam mu dziś dać 10 ml soku jabłko- marchew i codziennie moge zwiększać, a posiłki??
tylko jabłuszko jak narazie, a potem zobaczymy:-)

Byłam z Nadunią u alergologa i jest chora.Złapała jakiegoś wirusa,ma chore gardełko, uszko ją boli od kataru.Ma przepisany Isoprinosine,kropelki na katarek.Jak przyjdzie gorączka,to niestety jeszcze raz do lekarza na wizytę i wtedy antybiotyk.Poza tym waży 6200 (niestety z tym nie da się nadgonić) i ma 64 cm.Alergolog jeszcze kazał wprowadzić warzywa od następnego tygodnia,ma to pomóc w problemach brzuszkowych, bo niestety jeszcze kolkę ma.Ale z wprowadzeniem warzyw poczekam aż skończy 4 miesiące.Szczepienie za 3 tygodnie (oraz ważenie i mierzenie). I najważniejsze,mogę stopniowo wprowadzać w swojej diecie nabiał,bo skóra Nadii się poprawiła :-)I nie muszę pić juz mlek dla dzidziusiów.Ale ma zostać nadal na kosmetykach emolium, bo skóra po nich bardzo się poprawiła.

ok :-)
opowiedziałam lekarce, że młody tak marudzi przez te zęby, że tylko przy cycu chce zasypiać itd,
pediarta stwierdziła, że lepiej w nocy dawać mu wodę
a po ostatnim wieczornym karmieniu przecierać mu dziąsełka gazikiem, aby usunąć nadmiar mleka i pomasować.
powiedziała, żeby podawać wodę, żeby próchnica mu się od mleka szybko nie rozwinęła.- o to zdanie się rozchodzi komi?

Mleko jest słodkie i dlatego w pewnym momencie pediatrzy zalecają podawanie na noc dzieciom wody, aby je odzwyczaić od nocnego karmienia, no i w ten sposób zapobiegać próchnicy

reklama
I jeszcze cos:
. Najkorzystniejszym pokarmem dla dziecka, również ze względu na zapobieganie próchnicy, jest mleko matki. Zawarta w nim immunoglobulina IgA pełni ochronną rolę w stosunku do układu pokarmowego niemowlęcia do czasu wykształcenia się u niego zdolności do wytwarzania przeciwciał (34). Dzieci, które były karmione piersią krócej niż 3-4 miesiące mają wyższe ryzyko próchnicy (35). Z drugiej strony niewskazane jest również przedłużone karmienie naturalne – powyżej drugiego, a według niektórych badaczy nawet pierwszego roku życia (36). Jednak znacznie groźniejsze skutki niesie ze sobą niewłaściwe stosowanie butelki podczas karmienia, szczególnie jeśli podawane w ten sposób mleko i napoje są słodzone oraz dziecko ma zwyczaj zasypiania z butelką. Dzieci z wyrobionym takim nawykiem trudno jest odzwyczaić od nocnego karmienia, po którym nie ma możliwości wyczyszczenia zębów (8, 14, 22). Z punktu widzenia stomatologa dziecko powinno w drugiej połowie pierwszego roku życia być przyzwyczajane do karmienia łyżeczką, należy również stopniowo wydłużać przerwy między posiłkami w nocy. Dzieciom powyżej drugiego roku zaleca się podawanie pokarmów twardych, które stymulują szczęki do prawidłowego wzrostu, a unikanie pokarmów papkowatych, które oblepiają zęby. Należy stale kontrolować ilość pokarmów słodkich, które dziecko spożywa, np. przez wprowadzenie jednego dnia w tygodniu, kiedy słodycze są dozwolone (2, 27). Szkodliwe działanie mogą wywierać także kwaśne soki owocowe i tzw. soft drinki poprzez zawarty w nich cukier i kwasy. Dzieci nie powinny spożywać napojów gazowanych, soki należy rozcieńczać wodą, by zmniejszyć ich potencjał próchnicotwórczy. Dodatkowym źródłem cukrów próchnicotwórczych mogą być leki w postaci słodkich syropów, tym bardziej że w trakcie choroby dziecka rodzice często zaprzestają oczyszczania jamy ustnej (31).

Do góry