reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

Aga to nasze chłopaki prawie takie same, waga i obwód główki... ależ twój Tomuś dogonił mojego Antka,
u nas ciemiączko poprzednio było sladowe a teraz już niby troszkę jest bo 0,5x0,5

reklama
chrupcia a u nas lekarz od usg kazał przyjść na usg jakby ciemię zarosło, i zrobić właśnie usg główki żeby obejrzeć szwy czaszkowe :confused:. Na razie u nas jest na opuszek palca (linijką nie mierzyłam), ale też sprawdzaliśmy szwy czaszki, tylko że przez usg

Co do pomysłu z oszukiwaniem nocnym dziecka, które jest na niskim centylu, to jestem w szoku. Mojej koleżance też lekarka kazała oszukiwać jedno karmienie w nocy wodą, ale mała to był kawał baby, prawie na ostatnich centylach, po 3 miesiącach przesiedli się do "starszego" fotelika samochodowego.
Natomiast pierwsze słyszę o próchnicy spowodowanej mlekiem matki - jakaś dziwna ta lekarka.

a my bylismy dzis w poradni rehabilitacyjnej skierowani przez pediatre z powodu odginania sie Hani. pediatra podejrzewala napiecie miesniowe, a okazalo sie ze to nic, ze taka jej uroda ze sie odgina. zadnej rehabilitacji nie potrzeba. mamy jej tylko nie nosic przodem do nas, a tak zdrowa jak ryba, a nawet lepiej bo pani dr stwierdzila po dokladnym zbadaniu malej, ze jakby nie wiedziala to 5 mcy by jej dala i ze bedzie wszystko szybciej robic:-) slicznie cwiczyla moja myszka, jestem z niej dumna! :-)

Alis a jak Wasza z tym odginaniem?

ja nie karmie malej w nocy, jak sie budzi ok 3-4 daje smoczka i sama zasypia. dopiero jak kolo 6 sie budzi to biore na karmienie. nie wiem czy zla matka ze mnie, ze tak dziecko oszukuje, ale wydaje mi sie ze gdyby chciala przy kazdym przebudzeniu (a czasem zdaza jej sie 2-3 razy w ciagu nocy) jesc to nie dalaby sie smoczkiem oszukac.

a propo badan, my jutro znowu bedziemy siurki lapac bo Iwsze wyniki takie sobie byly i pani dr powiedziala zeby jeszcze z 2 razy zlapac. taa.. zeby to takie proste u dziewczynki bylo;-)

Nam tez lekarka mowila,żebyśmy zrezygnowali z nocnego karmienia,ale Zosia wagowo jest ledwo na 25 centylu wiec jeszcze bede ja karmic w nocy jakby sie obudzila,bo ostatnio juz sie nie przebuda.

a dziewczyny, co do kup ... u dzieciaków karmionych piersią?
Czy nadal macie kupy "rzadziochy" i tak 3-5 razy dziennie????
Bo Tośka takie właśnie wali i trochę się obawiam, czy to nie biegunka...ale byłoby to dziwne mieć "wiecznie" biegunkę (objawów odwodnienia nie ma)
Ja byłam przekonana, że teraz już powinna robić kupkę 1 na dzień lub 2 dni, a tu klopssssssss............ :-)

u nas od 1 do 3 kupek rzadkich dziennie.

na dzisiejszych pomiarach Tomek ma 40 cm obwód główki - mała- 3 centyl..... hmmmm
ja myślę, że i tak będzie mądrym chłopcem... a ja nigdy na siatki centylowe nie patrzyłam (przy synu) i co?? mądry aż za bardzo... a głowa jego do średnich ani do największych nie należała.... widocznie tych zwojów miał dużo ale były ciasno usadowione i dlatego taki mądry... hmmm... a może przez to że głowa mała była a zwojów dużo to teraz taki przemądrzalski?? hhhhhhh no to sobie podywagowałam...

reklama
dziewczyny lekarce, nie chodziło o konkretnie wyeliminowanie nocnego karmienia, tylko chodzi o to ze młody wcale nie jest głodny, a chce się przytulić do cyca i ciągle ssie, potrafi tak w nocy co 45 minut, a jak już się przyssie i ja zasnę, to budze się po kilku godz. a on dalej z cycem w buzi...
więc trzeba to czymś zastąpić,
spróbowaliśmy z tą wodą i chyba się udało, 2 razy dostał wodę, a nad ranem cyc i było ok :-)

Do góry