reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zdrowie,wychowanie i rozwój naszych dzieciaczków

No fakt. Położna była nieziemska ;)
I tak sobie pomyślałam że może jest jakaś majóweczka, która niedługo wybiera się do ortopedy i by się go zapytała?
Pozbieramy opinie ;)
Ja idę dopiero za 3 miesiące

Ja byłam tydzień temu na kontroli bioderek i "obsługuje" nas taka młoda pani chirurg. Mała ma zdrowe bioderka ale pokazała jak od czasu do czasu można z nią ćwiczyć tzn. tak obkręcać nóżkami delikatnie i gdzie robić delikatny masaż. Powiedziała, że takie zabiegi wystarczają aby usprawnić bioderka. Natomiast jak ją zapytałam o szerokie pieluchowanie to się uśmiechnęła i powiedziała że to bzdura bo właśnie jest tak jak pisała Nataliak bioderka są usztywnione i wymusza się pozycję żabki a to nie o to chodzi :)

reklama
owszem, przy wcześniakach, u dzieci z poważnymi zaburzeniami neurologicznymi, wodogłowiu i innych takich ale i przy małych asymetriach i napięciu mięśniowym też. Stosuje się po prostu inne rodzaje ćwiczeń i ucisków. Jaśkowi babka nie sprawiał bólu bo gdyby tak to płakałby od razu a zaczął po prawie godzinie, jak miał dość. Nie martw się krewetka:)

Oleśka u nas metodą bobath i cieszę się, bo przy vojcie chyba bym sfiksowała:baffled:, u nas to wszystko jest miłe i delikatne:tak:, a Młody pod koniec i tak urządza cyrk:sorry2:

elwiwas będę wdzięczna za podanie namiarów na tego lekarza, tak na wszelki wypadek:dry:

Oleśka, Aga mnie też tak mówiła położna środ, tzn kazała delikatnie naciągac, a ja się troszkę bałam i zsuwałam tak około 2mm i teraz są efekty. Jak rozmawiałam z pielęgniarkami u mojej mamy, to wszystkie zgodnie twierdziły, że dawniej się naciągało i nie było tyle zabiegów co teraz:baffled:. Nie rozumiem tylko dlaczego nie wolno naciągac:confused:. U nas już się w ogóle napletek nie zsuwa, tylko została maleńka dziureczka:no:

krewetka wy chodzicie na prochową? nam pediatra podała dwa adresy- właśnie prochowa albo szpital jpII, wybrałam szpital, bo mam bliziutko- 6 minut autobusem, a naprochową musiałabym 2 autobusami jechac, no i mają odnowiony cały oddział rehabilitacji. U was stosują metodę vojty?

Ostatnia edycja:
owszem, przy wcześniakach, u dzieci z poważnymi zaburzeniami neurologicznymi, wodogłowiu i innych takich ale i przy małych asymetriach i napięciu mięśniowym też. Stosuje się po prostu inne rodzaje ćwiczeń i ucisków. Jaśkowi babka nie sprawiał bólu bo gdyby tak to płakałby od razu a zaczął po prawie godzinie, jak miał dość. Nie martw się krewetka:)

Są rozne opinie na temat rehabilitacji tymi metodami i u nas na szczescie efekty sa i to zaskakujace po bobath

moj ortopeda jest sasiadem mojej tesciowej jak go spotkam to spytam zreszta we wrzesniu mam wizyte

Ostatnia edycja:
moje dziecko dziś na luziku metodą reka i noga przekreciło sie z pleców na brzuch kilka razy i udalo mu sie reke spod siebie wyciagnac, zastałam go tak 3 razy jak wróciłam z kuchni, a gdyby nie szczebelki to by sie z tego łóżka wydostał, tylko pupa sie nie miesci

kurczak, a u nas obraca się tylko w jedną stronę, tę co jest "zdrowa", w drugą na razie nie ma szans, no i ręka nadal zostaje pod brzuszkiem:(

krewetka wy chodzicie na prochową? nam pediatra podała dwa adresy- właśnie prochowa albo szpital jpII, wybrałam szpital, bo mam bliziutko- 6 minut autobusem, a naprochową musiałabym 2 autobusami jechac, no i mają odnowiony cały oddział rehabilitacji. U was stosują metodę vojty?

na Prochową tzn nie mam konkretnie gdzie, ale tam zadzwoniłam i udalo sie na 29.09.W Nowym Saczu chodzilam prywatnie met. Vojty, tutaj nie wiem. jesli bedzie to dluzej to biore sobie opieke na dziecko bo juz mi sie konczy wychowawczy a urlopu szkoda.
Kurde znowu zesmy sie nie zaszczepili, dostalismy skierowanie na posiew moczu , bo moze to miec związek z tak marnym jedzeniem

reklama
natalia przez ostatnie 6 tyg przybrala 700g, prediatra mówi ze malo,ale nie musi to miec zwiazku z ilościa zjadanego jedzonka, za tydzień sie zwazymy i zobaczymy ile przybrała przez 2 tygodnie,

Do góry