reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maluszków

2 dni temu wszystko wróciło do normy , po 3 tyg.rozwolnienia , no i pojawiły się 2 nowe ząbki na górze:) Przypuszczam więc , że to był główny powód tych kupek. Martwi mnie jednak nadal brzydki zapach moczu , szczególnie po nocy. Mama mówi ,że to od rozszerzenia diety , jednak siuski Ameli tak śmierdzą , że muszę jej codziennie nową piżamkę zakładać.Też tak u Waszych maluchów jest?

reklama
przykry zapach moczu może być spowodowany właśnie ząbkowaniem, jeśli Cię bardzo niepokoi to nałap go i zanieś na badania, sprawa się wyjaśni :)

dobra, moja młoda chyba mleka krowiego nie toleruje, raz dostała maślanki i przy ustach miała czerwone, taki "parch" zniknął po 48 h, teraz jakiś 1m-c od ostatniego razu dostała troszkę jogurtu i znow to samo, jak inaczej mogę sprawdzić czy to to ?
czy może na jakiś inny składnik jest uczulona ?

enka75 moze twoja córcia ma uczulenie na białka mleka krowiego, to bardzo często występuje u dzieci ostatnio o tym czytałam bo zastanawialam sie tez kiedy mogę zacząc dawac mleko krowie i rozne jogurty itp ale narazie sie wstrzymam. taka alergia podobno stepuje ok 2-3 roku zycia, lepiej nie ryzykuj podawaniem bo jesli to wlasnie ta alergia to objawy moga byc rozne zaczynajac od wysypek, obrzekow po biegunki, kolki a nawet astmę. z resztą nie będę sie tu rozpisywała sama poczytaj Alergia na białka mleka krowiego (CMA - cow milk allergy) - BabyBoom

moniaa dzięki - przeczytam, szkoda niestety że młodej się to przytrafiło, pal sześć mleko, ale maślanka, kefir .... tego szkoda że nie mogę dać, no nic poczeka sobie więc :)

qrcze napisali że u dzieci karmionych sztucznie a moja w 100% natural ech.,.... pewnie załapała się w tych 0,5 %

Ostatnia edycja:
Enka chyba jednak nie ma reguły, moja koleżanka karmiła piersią długo i mała ma niestety wciąż ma a coś reakcje alergiczną m.in. na mleko. Moja karmiona modyfikowanym mleczkiem głównie odpukać alergii zero... Być może to jakieś predyspozycje genetyczne...

hmm qrcze tak się zastanawiam, bo ani ja ani mój M alergikami nie jesteśmy - fakt ja sama mleka pitnego nie lubię brrr ale maślanka czy kefir eee to co innego :) no nic, a czy jest maślanka kozia ?

moja Wiki była dlugo na piersi odstawilam ja miesiac temu ale pamietam ze nawet jak ja przy karmieniu zjadlam jogurt to ona odrazu skaze dostawala takze boje sie teraz zaryzykowac z białkami :( a niewiem czy jest maślanka kozia ale wiem ze są jogurty z mleka koziego

Enka, ja w tym temacie jestem na bieżąco. Ala nie ma azs ( wyrosła) tylko uczulenie na mleko krowie. Wyszło to w testach alergicznych. Nie może nic jeść od krowy, mięsa ani mleka, na jajko też trzeba uważać. Jeśli chodzi o genetykę, niestety nie zawsze to ma z tym coś wspólnego. U mnie nie ma żadnego alergika a Ala jest. Proponuje poszukać dobrego alergologa. Dziecko powinno pić specjalne mleko modyfikowane. My pijemy bebilon pepti. ( na receptę kosztuje około 10 zł, zależy gdzie bez około22, 23 zł.) Nieleczona skaza może doprowadzić do astmy (to my). Ala miała długo na tle alergicznym suchy kaszel, który skończył się obturacyjnym zapaleniem oskrzeli na dzień dzisiejszy czekamy jesieni. Jeśli mała znowu zachoruje będziemy leczyć się pod kontem astmy oskrzelowej. I to tyle.

reklama
ech Fredka- przykro mi że takie świństwo do Twojego maluszka się przyplątało. Mleko i pochodne nie podaję, jedyne mleko to moje cycowe :) jeszcze ja sama muszę odstawić.
Qrcze jak to jest, kiedyś tyle alergii nie było a teraz ??? no nic zobaczymy co dalej będzie.

Do góry