Malinko, daj znać jak Tomuś.
Aga :-) no tak... razem wszystko... jeszcze się o to specjalnie pytałam...
i możesz mi podpowiedzieć bo nie pamietam jak to było... jak się mają inhalacje do jedzenia??? przed? po? bez znaczenia?
Rubi to bez sensu, takie inhalacje nic nie dadzą. Dlaczego?
Zadaniem berodualu jest rozszerzenie ostrzeli. Pulmicort jako steryd ma działanie odkazajace i obkurczające oskrzela. Jesli w jednej inhalacji podajesz te 2 leki to...rozumiesz - mieszasz lek rozkurczający z obkurczającym! Najpierw dajesz berodual, chwila przerwy, nawet do 30 min moze być, ale nie musi aż tak długo, potem pulmicort. Dopiero taka inhalacja mam sens. berodual podaje sie 3 x dziennie, pulmicort 2 x dziennie. Teraz Franczesko przy zaostrzeniu dostaje wyjątkowo pulmicort nawet 3 razy, zaraz po berodualu (tzn berodual ma już zmieniony na atrovent. Rozumiesz? I koniecznie dziecko po inhalacjach musi popic inaczej zaraz bedziesz miała problem z plesniawkami jamy ustnej albo innym syfem.
Co do jedzenia: zalezy od dziecka. Niektóre przy inhalacjach wymiotują, jeśli są zaraz po jedzeniu. Franek nie. Dostaje jedzenie, potem zaraz inhalacje.
Kurcze, z tym berodualnem i pulmicortem to przegiecie! Raz pewan pielegniarka opowiadała mi (jak lezałam z Fr w szpitalu), że jej dziecko miało zalecone inhalacje i piel na oddziale mieszały b z pulmi. Jak sie dowiedziała to mało jej szlag nie trafił.
Haniu, mieszanie tych 2 leków naprawde jest błedem - poczytaj dokładnie w ulotkach, tam masz szczegółowo opisane działanie leków.
Zapomniałam o omega med Ci napisać...
Fr ma chwilowo db humor wiec moze zdążę
Wpływa na przyspieszenie rozwoju motorycznego i umysłowego, zapobiega powstaniu zespołu metabilicznego. Ale to miesiącami podawac trzeba. Franczesko bierze w sumie od 9 mies.