reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

No muszę napisać, że Zośka walneła kupsko:-) w huggisa i dzieki temu ściągaczowi nic nie wyleciało, bo w pampersie to na bank by wylazło(juz pare takich akcji mieliśmy:-D). Choć teraz po paru dniach noszenia happy huggisy wydają mi się małe:-D no i mam wrażenie, że zaczerwienienie znika(tfu tfu) wiec jesli będzie ok to naszym sytemem bedzie puder zamiast kremu i huggisy zamiast pampersów:-D

reklama
Andariel, napisałas, że macie takie dawkowanie:
ferrum - 2x1,5 ml przez 6 dni
B6 i Ac.folici - 0,5 (tabl.???-nieczytelne) na dzień

B6 i ac. fol. po pół tabletki na dzień. Wiesz co, dawka 1,5 ml Ferrum i tylko przez 6 dni to o kant tyłka rozbić! Nic nie da! Franek przy wadze 7400 dostaje..5,5 ml Ferrum. To jest dawka terapeutyczna no i powinnas podawać minimum przez miesiąc, 6 dni naprawde nic nie da. Na 1,5 kg masy ciała podaje się 1 ml Ferrum. jak łatwo wyliczyć Twoje szczęście powinno teraz ważyć ..2 kg?? Najlepiej przysfaja się w towarzystwie soczków lub owocków. 2 godziny odstępu od posiłku mlecznego bo mleko hamuje wchłanianie żelaza. No i najlepiej kup suszone śliwki w słoiczkach i z nimi podawaj Ferrum bo ten lek koszmarnie zatwardza:( I do zupek dodawaj oliwę z oliwek. To pomoże dziecku zrobic kupkę.

Aga ja jestem ślepa już... owszem, dawka się zgadza, ale przez 6 tyg., a nie dni... tylko teraz już nie wiem co robić z tą dawką - podawac taką małą czy wyliczyć nową wg masy ciała małej:confused:
dzięki serdeczne za wszystkie wskazówki i rady:tak:

Andariel, ja bym zwiększyła.. 1,5 mil nic nie da. Franula dostawał 2 ml jak wazył 3 kg.. Tylko wprowadzaj małej Ferrum stopniowo bo - jak pisałam - b zatwardza. Ja na Twoim miejscu zaczęłabym od 1 ml i co dwa dni zwiększałabym o 0,5 ml az do dawki 5 ml. Twoja malutka na pewno waży więcej niż 7 kg, ale nie wychodź ponad 5 ml. Zobaczysz tylko taka terapia da własciwy skutek. A jaki masz wynik żelaza i przy jakiej normie?

chętnie bym sprawdziła, ale nie mam już tych wyników, chyba mi je lekarka zabrała... kurczę ja to jestem dupa wołowa (nie ujmując wołu), zaaferowana samą wizytą nie dopilnowałam tego:zawstydzona/y:

W laboratorium będą mieli. Na bank dostałas wydruk z kompa. Możesz poprosić o duplikat. Pytam, bo może jeśli niedobór jest malutki, to wystarczyłoby 4 ml. na pewno nie schodziłabym niżej.. Franek ma żelazo 9 z groszami przy normie od 11 i dostaje te 5,5 ml.

Aga napewno trzeba aż tyle tego żelaza?? Moja miala 2 mies temu niski poziom, ale jeszcze nie aniemie (na granicy jak to się wyraziła lekarka której baaardzo ufam i jest super specjalistką, kazała zrobić badanie ogólne krwi bo Julka była trochę blada co innej pediatrze wogle nie przeszkadzało) i zaleciła mi podawanie 2 ml żelaza na dobę przez 4-6 tyg i pomogło :-) teraz Julka ma żelazo ciut nizsze od normy ale mam już odstawić ferrum. Dodam też że zwiększyłam jej ilość szpinaku, innych zielonych warzyw i czerwonego mięsa w diecie, oraz bardziej pilnuję dodawania żółtek do obiadków.

Ja tylko powtarzam słowa naszej lekarki z IMiDz. Tak mi nakładła do głowy przez te wszystkie miesiące..
Ale moze masz rację Megaczka.. może przy dzieciach zdrowych jest inaczej? Może wystarczy niższa dawka? Ino te 1,5 ml to strasznie mało.. Nawet na ulotce informacyjnej Ferrum zaleca się wystartowanie od dawki 2 ml. Może gdyby Andariel podawała choć 2 ml plus żółtka i mięcho to by wystarczyło? Cholera, może faktycznie jestem przewrażliwiona, w sumie Franek walczy z niedokrwistością wcześniaków od prawie 11 mies może dlatego ma te max dawki, które, jak widać, i tak niewiele dają:( Mimo mięcha i diety do tego

chyba zrobię tak, że wystartuję od 1,5ml i potem zwiększę do 2ml - to wydaje mi się ok (będę się czuła dobrze z myślą, że nie potrajam dawki zaleconej przez lek.); do tego to żółtko co 2 dzień, może uda się szpinak skutecznie podać i mam nadzieję, że się wyniki poprawią!

Andariel, to chyba b rozsądne wyjście:)

A my walczymy z zatwardzeniami u kurczaka. To jest po prostu koszmar. Znowu ma zwiększone żelazo, po czopku glicerynowym robi zaledwie mały bobeczek:( Dziś wieczorem będe dzwoniła do naszej dr prowadzącej z IMiDz i spytam co z tym fantem zrobić.. Po FerrumLek jest fatalnie:(

reklama
Andariel, to chyba b rozsądne wyjście:)

A my walczymy z zatwardzeniami u kurczaka. To jest po prostu koszmar. Znowu ma zwiększone żelazo, po czopku glicerynowym robi zaledwie mały bobeczek:( Dziś wieczorem będe dzwoniła do naszej dr prowadzącej z IMiDz i spytam co z tym fantem zrobić.. Po FerrumLek jest fatalnie:(
Aga a lactulosum??

Co do ferrum ja dawalm Mateuszkowi jak miał 3 miesiace przez 6tyg po 1ml i była poprawa

Do góry