reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

Kasiu, Franek dostaje od urodzenia żelazo w max dawkach, w klinice dostawał jeszcze zastrzyki z EPO (słynnym dzięki pani Marek) i miał 6 już przetoczeń masy erytrocytarnej. Jeszcze 2 miesiące temu chcieli mu znowu robić transfuzję:( Do tego dochodza jeszcze in leki krwiotwórcze. Niedokrwistość wcześniaków u niektórych dzieciaczków przebiega właśnie tak ciężko. jest to o tyle niepokojące, że Frankowy mózg potrzebuje b tlenu do rozwoju a tu taki klops.
On na FerrumLek źle reaguje. Jeździliśmy po preparaty żelaza do Czech, które toleruje b dobrze. Będę musiała porozmawiać o tym wieczorem z naszą dr.
O laktulozie nie pomyślałam, dzięki:)

reklama
ja tez dawałam Moni FerrumLek (chyba 2 razy po 0,5 ml) przez 6 tygodni ale kupki sie nie zmienily...tylko po pierwszej dawce Ferrum kupa byla ciemniejsza...
zadnego zaparcia Monia nie miala a bylam pewna ze powinna miec...

ja tez dawałam Moni FerrumLek (chyba 2 razy po 0,5 ml) przez 6 tygodni ale kupki sie nie zmienily...tylko po pierwszej dawce Ferrum kupa byla ciemniejsza...
zadnego zaparcia Monia nie miala a bylam pewna ze powinna miec...
U nas tez zadnych zaparc nie było tylko kupki strasznie smierdzace były, no ale nie ma co porównywac naszych z Frankiem i w ogóle kazde dziecko moze reagowac inaczej

U nas po Ferrumlek nawet były kupki rzadsze!
Ja miałam aplikować od 0.5, co dwa tyg. zwiększając o 0,5. To było jeszcze jak miała 4 miesiące. Potem zaczęłam dawać jej kaszki z mlekiem, a tam wiadomo, było już żelazo, więc przerwałam na jakiś czas.
Teraz dostaje 2ml, bo mało mi tego mleka zjada, a tutaj każą po roczku zrezygnować z modyf. i podawać pełnotłuste i podawać witaminy.
Kupiłam takie właśnie z dużą ilością żelaza, choć i tak przynajmiej na noc butlę z mlekiem podam.

A ja mam zrobić dwa dni bez żelaza i potem stopniowo zwiększać dwakę zaczynając od 1 ml rano i 1 ml wieczorem aż dojdę do 5 ml. Do tego oczywiście B6 i ac. fol.

Dziewczyny :-)

to jak to jest z wysypką przy 3dniówce??? jak to wyglada??? swędzi??? na całym ciele powinna być???

Monia miala tylko 2 dni gorączki i nie wiem czy to 3dniowka czy nie... :-(

Dziewczyny :-)

to jak to jest z wysypką przy 3dniówce??? jak to wyglada??? swędzi??? na całym ciele powinna być???

Monia miala tylko 2 dni gorączki i nie wiem czy to 3dniowka czy nie... :-(

u nas wysypka pokazywała sie stopniowo na buźce i na brzuszku jest drobniutka bardzo podobna do wysypki po zjedzeniu np.truskawki,raczej nie swedzi

reklama
Do góry