die_perle
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 18 Czerwiec 2012
- Postów
- 2 354
Jak powinnaś odżywiać się w ciąży? Podzieliliśmy Twoją dietę na konkretne miesiące i stworzyliśmy kompendium wiedzy o odżywianiu w ciąży! Zobacz, jak powinna wyglądać Twoja dieta w ciąży - miesiąc po miesiącu.
Odżywianie w ciąży powinno być przede wszystkim urozmaicone. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, że jest to bardzo ważne - zwłaszcza dla prawidłowego rozwoju dziecka!
Odżywianie w ciąży - miesiąc 1
W pierwszych tygodniach życia Twoje dziecko rozwija się bardzo intensywnie. Wiele zatem zależy od warunków i substancji odżywczych, które mu dostarczysz. Pamiętaj, że czeka Cię wiele wyrzeczeń!
Bezwzględnie musisz zrezygnować z :
Zaszłaś w ciążę - najwyższa pora na radość i... na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych! Bardzo ważne dla rozwoju dziecka jest twoje odżywianie, a im wcześniej zaczniesz dbać o siebie, tym lepiej. Poprawiając swój sposób odżywiania się, zapewnisz sobie i dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych i kalorii. Jeżeli sądzisz, że przed ciążą nie dbałaś wystarczająco o formę i zdrowie, porozmawiaj o tym z lekarzem prowadzącym twoją ciążę. Pamiętaj, że poczynienie korzystnych zmian w stylu życia przyniesie korzyść tobie i twojemu nienarodzonemu dziecku, a także pomoże ci w szybkim odzyskaniu sił po porodzie.
Na początku ciąży twoje zapotrzebowanie na energię wzrasta nieznacznie, więc sięgając po jedzenie kieruj się apetytem.
W pierwszych tygodniach życia twoje dziecko rozwija się bardzo intensywnie. Wiele zatem zależy od warunków i substancji odżywczych, które mu dostarczysz.
Najważniejszymi zmianami jakie czekają płód jest między innymi kształtowanie się układu nerwowego, a musisz wiedzieć, że ten kształtuje się z cewy nerwowej. Cewa ta ma kształt rynienki, która zamyka się między 16 a 28 dniem życia płodu. Jeśli zamknięcie nie będzie przebiegało prawidłowo, twoje dziecko może mieć różne wady rozwojowe.
Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym pozytywnie na kształtowanie się układu nerwowego jest kwas foliowy. Niestety, nasz organizm nie potrafi go wytwarzać, zatem musisz czerpać witaminę z zewnątrz. Najlepiej wchłaniany jest oczywiście kwas foliowy pochodzenia naturalnego, ale dobrze dostarczać organizmowi tej substancji także w postaci środków farmakologicznych
W pierwszych 12 tygodniach ciąży powinnaś przyjmować 400 mcg na dobę. W kolejnych tygodniach 300 mcg na dobę.
Gdzie znajduje się kwas foliowy?
Produktami, które zawierają najwięcej folianów są: wątroba wołowa, otręby pszenne, groch, drożdże, wątróbka drobiowa, fasola biała, szpinak, szparagi, wątroba cielęca, brukselka i pomarańcze.
Dodatkowo powinnaś zmienić w swojej diecie ryż biały na brązowy, jeść więcej orzechów laskowych, awokado, kurzych jaj, brokułów, brukselki i kalafiorów.
Kwas foliowy znajdziesz także w owocach i warzywach, takich jak: kiwi, pomidor, śliwka, banan, morela, brzoskwinia, jabłko, truskawki.
Inne produkty, które zawierają nieco mniej kwasu foliowego, to: kurczak, makrela, dżemy, sery dojrzewające, dorsz, kasza jęczmienna, polędwica wieprzowa, polędwica z indyka, sery twarogowe i mleka oraz płatki kukurydziane.
Warto skonsultować z lekarzem co i jak powinnaś spożywać. Pamiętaj jednak, żeby zadbać o dietę bogatą w kwas foliowy oraz witaminy. I najważniejsza zasada: jesz dla dwojga, a nie za dwoje.
[h=3]Z czego musisz zrezygnować będąc w ciąży[/h]Bezwzględnie musisz zrezygnować z :
Słodycze z kolei powodują nadwagę - w ciąży bardzo łatwo jest przytyć, natomiast po porodzie może być problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Ponadto mogą powodować próchnicę, a na nią narażone są kobiety w ciąży wyjątkowo.
Sól kuchenna sprzyja nadciśnieniu tętniczemu oraz nasila obrzęki - jeśli jeszcze nie masz opuchniętych nóg, to dobry znak. Ale soli lepiej unikaj!
Tłuszcze zwierzęce lepiej zamień na te pochodzenia roślinnego. Są o wiele mniej szkodliwe - między innymi nie powodują otyłości, miażdżycy, choroby wieńcowej.
źródła:Dieta w ciąży - miesiąc po miesiącu - Dieta w ciąży - Ciąża i poród - Wieszjak.pl
Dieta w pierwszym miesiącu ciąży - Strona 2 - Dieta w ciąży - Ciąża i poród - Wieszjak.pl
Odżywianie w ciąży powinno być przede wszystkim urozmaicone. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Pamiętaj, że jest to bardzo ważne - zwłaszcza dla prawidłowego rozwoju dziecka!
Odżywianie w ciąży - miesiąc 1
W pierwszych tygodniach życia Twoje dziecko rozwija się bardzo intensywnie. Wiele zatem zależy od warunków i substancji odżywczych, które mu dostarczysz. Pamiętaj, że czeka Cię wiele wyrzeczeń!
Bezwzględnie musisz zrezygnować z :
- picia alkoholu
- palenia papierosów
- nadmiaru słodyczy
- nadmiaru soli kuchennej
- wypijania dużej ilości kawy
- tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
Zaszłaś w ciążę - najwyższa pora na radość i... na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych! Bardzo ważne dla rozwoju dziecka jest twoje odżywianie, a im wcześniej zaczniesz dbać o siebie, tym lepiej. Poprawiając swój sposób odżywiania się, zapewnisz sobie i dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych i kalorii. Jeżeli sądzisz, że przed ciążą nie dbałaś wystarczająco o formę i zdrowie, porozmawiaj o tym z lekarzem prowadzącym twoją ciążę. Pamiętaj, że poczynienie korzystnych zmian w stylu życia przyniesie korzyść tobie i twojemu nienarodzonemu dziecku, a także pomoże ci w szybkim odzyskaniu sił po porodzie.
Na początku ciąży twoje zapotrzebowanie na energię wzrasta nieznacznie, więc sięgając po jedzenie kieruj się apetytem.
W pierwszych tygodniach życia twoje dziecko rozwija się bardzo intensywnie. Wiele zatem zależy od warunków i substancji odżywczych, które mu dostarczysz.
Najważniejszymi zmianami jakie czekają płód jest między innymi kształtowanie się układu nerwowego, a musisz wiedzieć, że ten kształtuje się z cewy nerwowej. Cewa ta ma kształt rynienki, która zamyka się między 16 a 28 dniem życia płodu. Jeśli zamknięcie nie będzie przebiegało prawidłowo, twoje dziecko może mieć różne wady rozwojowe.
Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym pozytywnie na kształtowanie się układu nerwowego jest kwas foliowy. Niestety, nasz organizm nie potrafi go wytwarzać, zatem musisz czerpać witaminę z zewnątrz. Najlepiej wchłaniany jest oczywiście kwas foliowy pochodzenia naturalnego, ale dobrze dostarczać organizmowi tej substancji także w postaci środków farmakologicznych
W pierwszych 12 tygodniach ciąży powinnaś przyjmować 400 mcg na dobę. W kolejnych tygodniach 300 mcg na dobę.
Gdzie znajduje się kwas foliowy?
Produktami, które zawierają najwięcej folianów są: wątroba wołowa, otręby pszenne, groch, drożdże, wątróbka drobiowa, fasola biała, szpinak, szparagi, wątroba cielęca, brukselka i pomarańcze.
Dodatkowo powinnaś zmienić w swojej diecie ryż biały na brązowy, jeść więcej orzechów laskowych, awokado, kurzych jaj, brokułów, brukselki i kalafiorów.
Kwas foliowy znajdziesz także w owocach i warzywach, takich jak: kiwi, pomidor, śliwka, banan, morela, brzoskwinia, jabłko, truskawki.
Inne produkty, które zawierają nieco mniej kwasu foliowego, to: kurczak, makrela, dżemy, sery dojrzewające, dorsz, kasza jęczmienna, polędwica wieprzowa, polędwica z indyka, sery twarogowe i mleka oraz płatki kukurydziane.
Warto skonsultować z lekarzem co i jak powinnaś spożywać. Pamiętaj jednak, żeby zadbać o dietę bogatą w kwas foliowy oraz witaminy. I najważniejsza zasada: jesz dla dwojga, a nie za dwoje.
[h=3]Z czego musisz zrezygnować będąc w ciąży[/h]Bezwzględnie musisz zrezygnować z :
- picia alkoholu
- palenia papierosów
- nadmiaru słodyczy
- nadmiaru soli kuchennej
- wypijania dużej ilości kawy
- tłuszczów pochodzenia zwierzęcego
- wędzonego lub konserwowanego mięsa i ryb
- glutaminianu sodu
Słodycze z kolei powodują nadwagę - w ciąży bardzo łatwo jest przytyć, natomiast po porodzie może być problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Ponadto mogą powodować próchnicę, a na nią narażone są kobiety w ciąży wyjątkowo.
Sól kuchenna sprzyja nadciśnieniu tętniczemu oraz nasila obrzęki - jeśli jeszcze nie masz opuchniętych nóg, to dobry znak. Ale soli lepiej unikaj!
Tłuszcze zwierzęce lepiej zamień na te pochodzenia roślinnego. Są o wiele mniej szkodliwe - między innymi nie powodują otyłości, miażdżycy, choroby wieńcowej.
źródła:Dieta w ciąży - miesiąc po miesiącu - Dieta w ciąży - Ciąża i poród - Wieszjak.pl
Dieta w pierwszym miesiącu ciąży - Strona 2 - Dieta w ciąży - Ciąża i poród - Wieszjak.pl