reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

reklama
Czyli oznacza to, że był czterokomorkowy klasy B, ale co oznacza I to nie wiem, bo zazwyczaj jest oznaczenie albo literowe albo rzymskie, a Ty masz jakos pomieszane.

Dziewczyny, z tym podziałem zarodka to jest możliwe - mój obecny dr. ma pacjentkę w ciąży po IVF której 1 zarodek podzielił się w macicy ma 3 i będę trojaczki ... opowiadał mi o tym jak zaczęłam dopytywać o możliwość podania dwóch zamiast jednego ;-) to jeden z argumentów dlaczego mój dr. jest przeciwny podawaniu więcej niż 1 zarodka - taka ciąża jest bardzo ryzykowna ...

anuszka trzymam kciuki :tak: a poniżej wklejam info o 2 i 3 dniowych zarodkach (z której wynika że zarodek 4B w drugiej dobie jest bardzo dobrej jakości :tak:):

Klasyfikacja zarodków w stadium podziałowym (II i III doba od punkcji jajników i zapłodnienia), którą stosuje nOvum. Kryteria nie są zunifikowane i inne ośrodki mogą mieć inne kryteria oznaczania „jakości” zarodków:

Cyfra oznacza liczbę komórek potomnych, na które zapłodniona komórka się dzieli, czyli blastomerów; litera określa wielkość i symetrię blastomerów oraz stopień ewentualnej fragmentacji (obecności drobnych fragmentów obok dużych komórek):

klasa A: symetryczne, równej wielkości blastomery, bez fragmentów;

klasa A/B: jak wyżej oraz ≤ 10% fragmentacji;

klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;

klasa B/C: jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;

klasa C: 31 – 50% fragmentacji;

klasa C/D: >50% fragmentacji;

klasa D: całkowita fragmentacja -, nie ma możliwości wyróżnienia blastomerów.

Najlepiej rokują zarodki o odpowiedniej do wieku ilości blastomerów (np. 4-komórkowy zarodek dwudniowy lub 8-komórkowy zarodek trzydniowy) oraz oznaczone literą B i powyżej.

Anuszka... Kurna :-( przykro mi! Ale bardzo wierzę w Twoje zarodki! To przecież bardzo dużo szans! A crio częściej się udaje więc głowa do góry!

reklama
Do góry