Tak, zgłosiłam się do immunologa po 2 poronieniach. Zlecił mi: allo-mlr + cross match od pary, poziom cytokin i Kiry . Cross match wyszedł prawidłowo. All-mlr - wyszło źle - 0% hamowania. Immunolog powiedział, że nie jest to dobry wynik, ale że nie można się do tego tak całkiem przyczepić, bo połowa kobiet ma 0% hamowania i jest w stanie donosić ciążę bezproblemowo. Kiry - powiedział, że tragedii nie ma, ale brakuje mi kilku ważnych kirów do zagnieżdzenia zarodka. Mam też pozytywny Leiden V. Na to wszystko dostałam taki zestaw: Encorton 7,5mg (na polepszenie Kirów?), Accofil - 1/3 strzykawki co 72 godziny (to na 0% hamowania) i zastrzyk z heparyny 1x dziennie (to na pozytywny Leiden V). Immunolog nic nie wspomniał o konieczności wykonywania morfologii, ale zgadza się, czytałam, że przy braniu accofilu podobno można ją wykonywać i monitorować stan leukocytów. Immunolog nic też nie wspominał o szczepieniu leukocytami męża, ale czytałam o tym, ze jest taka opcja. Immunofenotyp też zrobiłam, ale mówił, że niepotrzebnie, bo allo-mlr, kiry i cytokiny mają największy wpływ. A więc jak zaszłam w trzecią ciążę to zastosowałam te wszystkie leki. Niestety - 3 ciąża zatrzymana - 5,5tyg. Zgłosiłam się na kolejną wizytę. I fakt, tym razem zwiększył mi dawkę accofilu na 1/2 strzykawki co 72 godziny. W przypadku czwartej ciąży mam takie leki: Accofil 30 mln j. 1/2 amp. s.c. co 72 h do końca 11 tygodnia, Encorton 7,5mg do 12 tyg, Neoparin, Acard. Kazał nam też powtórzyc cross match + allo-mlr - wynik niestety taki sam 0% hamowania, ale cross match ok. Zlecił też badanie z próbki płodu - test IPKoD + badania genetyczne w kier. aneuploidii - czekamy jeszcze na wynik. Twoja historia mnie zafascynowała, bo czuję, że borykałas się z całkiem podobnym problemem na tle immunologicznym. Jeśli wybaczysz to mam kilka pytań. Chciałabym się nieco bardziej rozeznac. Czy zastosowaliście u siebie szczepienie limfocytami partnera? Przy której ciąży lekarz zalecił Ci takie dawkowanie, że okazało się ono na Ciebie działać i zakończyło się sukcesywną ciążą? Czy zaczęło się od mniejszych dawek, a z każdym poronieniem zwiększał dawkę accofilu? Czy sukcesywne dawkowanie to: od pozytywnego testu ciążowego aż do uwidocznienia pęcherzyka w macicy całą ampułka accofilu co 3 dni. A potem 1/2 ampulkostrzykawki co 48-72 godziny w zależności od wyników morfologi? Czy po otrzymaniu wyników morfologii konsultowałaś dawkę accofilu z immunologiem telefonicznie? W którym tyg pojawił się u Ciebie pęcherzyk na usg, czyli do którego tyg miałąs całą ampułkę co 3 dni? Z góry Ci bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc.