reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

No to dostałam odpowiedź z Novum od embiologa odnośnie mojego progesteronu:-(
Progesteron był podwyższony. Zmniejsza to szansę na ciążę przy świeżym transferze, ale jej kompletnie nie wyklucza. W związku z tym decyzję o transferze lub jego odroczeniu trzeba dobrze przemyśleć, biorąc również pod uwagę Pani dotychczasowe doświadczenia w leczeniu. Skoro jest to już trzeci Pani zabieg in vitro, należy zrobić wszystko, aby zwiększyć szansę na ciążę, a więc skłanialibyśmy się do mrożenia wszystkich uzyskanych zarodków i odroczonego do przyszłego cyklu transferu. Należy jednak wziąć pod uwagę Pani poprzednie doświadczenia; jakiej jakości były zarodki i jak się mroziły? Jeśli wśród uzyskanych zarodków byłoby co najmniej kilka porównywalnej, dobrej jakości, a doświadczenia z mrożeniem nie były zachęcające, można zaryzykować transfer jednego zarodka teraz. Najwłaściwszą decyzję może podjąć Pani wraz z lekarzem prowadzącym i embriologiem, znając swoją aktualna sytuację i rozważając wszystkie powyższe argumenty.

I co ja mam zrobić?:zawstydzona/y: Dr Cz która jest w zastępstwie mojego Dr M jest tak małomówna że wręcz wysiłkiem dla niej jest powiedzieć kilka słów na wizycie, chyba chce odwalić robotę i tyle. Po pierwszym wyniku sama powiedziałam że jest za wysoki i co z tym? a ona patrzy głupio na mnie, więc mówie czy transfer będzie odroczony a ona że chyba tak:eek:Z kolejnych dwóch PRG jest 1 ale nie wiem czy to już dobrze:zawstydzona/y:
Nie mam doświadczenia z mrożeniem zarodków:zawstydzona/y:

reklama
keki84 super, trzymam kciuki :-)
Olusia7982 niecierpliwa kobieta z Ciebie;-) bez względu na termin testowania życzę oczywiście pięknej bety :tak:
GizaS
wysoki poziom progesteronu wpływa negatywnie na dojrzałość śluzówki w macicy i jej zdolność do zagnieżdżenia zarodków ale nie ma wpływu na jakość komórek jajowych i samych zarodków - stąd też zazwyczaj przy podwyższonym progesteronie mrozi się wszystkie zarodki i odracza transfer ...

Ostatnia edycja:
GizaS to znaczy, że wcześniej nie udawało się nic zamrozić, bo zarodki nie dały rady przetrwać czy w ogóle było ich mało? Jeśli to pierwsze, to ja na Twoim miejscu chyba skłaniałabym się do transferu teraz, ale oczywiście to Ty musisz podjąć decyzję. Poza tym dużo pewnie zależy od tego, ile zarodków w ogóle bedzie, bo jeśli dużo, to może fakycznie lepiej zamrozić? Trudna sytuacja, przemyśl na spokojnie...

Keki nigdy nie miałam co mrozić:zawstydzona/y:Pierwsza stymulacja to był skandal:angry: w łódzkiej Gamecie prof R świadomie i celowo wyłudził kasę, bez dania większych szans na ciąże, nie zrobił nic poza zbadaniem AMH, kolosalna dawka menopuru bo 400 jm co sie przekłada na duży koszt, przestymulowanie 3 pęcherzyków bo za późno dołączył antagonistę i przez co były przedojrzałe a mniejsze nie dojrzały, efekt jeden bardzo słby zarodk podany w 4 dobie. W drugiej procedurze lepiej, bo miałam 3 zarodki, ale jeden przestal sie dzielić w 3 dobie a dwa ładne podane. Nigdy wcześniej nie miała problemu z progesteonem:zawstydzona/y: a tu 6 ds prawie 1,5 ale nie wiem czy to nie błąd labo bo niby skąd 7dc faza owulacyjna ?
Jutro robi punkcje mi Czech dr P, nie wiem jaki jest jego polski, ale mam ogromną nadzieję że skonsultuję to znim, bo na dr Cz to nie ma co liczyć a mój Dr M na urlopie, ale postanowiłam napisac do niego jutro po punkcji. Może uda mi sie jeszcze porozmawiac z embiologiem:eek:zbiorę informację od wszystkich i podejmę decyzję co da mi większa szanse:sorry: Napisałm jeszcze dziś pytanie na Naszym Bocianie do lekarza, zobaczę co odpisze.
Jestem skolowana na maksa:zawstydzona/y:

A Ty Kochana miałaś podane 2 a jeden jest mrożony czy dalej hodowany do 5 doby? Głupie słowo hodowlany:sorry:

Keki kciukasy, żeby zarodeczek ładnie zadomowił się u mamusi :tak::-) Nigdy nie miałam skarpetek podczas IUI czy badania gin ale skoro anestezjolog przypominała o skarpetkach to chyba taki jest zwyczaj w Invikcie więc wezmę.

Smerfeta gdzie kupiłaś koszulę bo ja szukam i szukam i nie mogę znaleźć jakiejś fajnej, wszystkie teraz są z długim rękawem :zawstydzona/y:

Gizas no to masz ciężki orzech do zgryzienia, zwłaszcza, że lekarz małomówny. Masz sporą wiedzę i doświadczenie i na pewno podejmiesz słuszną decyzję :-)

Czarna jak się czujesz mamusiu?

Esiek mi lekarz mówił, że nic nie stoi na przeszkodzie żeby brać razem Gonapeptyl z Menopurem ale pielęgniarka sugerowała, żeby Gonapeptyl rano a Menopur wieczorem i tak robię.

Hej dzięki dziewczyny, posłucham rad i będe brała osobno - wezmę Gonal rano a Gonalpeptyl wieczorem - chyba kolejność nie będzie mieć większego znaczenia w rano wygodniej będzie mi i szybciej Gonal podać. Jutro rano zatem startuję bo dziś @ przylazla na całego, rano także jadę jutro na badanie hormonów i muszę umówić się na czw/piatek na pierwsze USG.

Dziewczyny biorę też Bromergon bo mam podwyższoną trochę prolaktynę, gin kazał zaraz po transferze odstawić - a wy jakie macie doswiadczenia z tym? Powiedział, że i tak dostanę po transferze taką masę leków, że ten Bromergon to i tak bez sensu....

lenkabar - współczuję poronienia, ale myślę, że to też dobry znak - że w ogóle możecie mieć wspólnie dziecko. U nas przyczyną jest nieznana - moje wyniki są super, męża idealne a nigdy nie zaszłam w ciążę, już 6 lat będzie w sierpniu.... Najbardziej boję się teraz, że po prostu żadna z komórek się nie zapłodni ;/
Ja się leczę u dr. Bielewicza, natomiast co do tego czy on będzie robił punkcję i transfer- nigdy nie wiesz. Byłam już 4 razy w Policach na oddziale i wszystko zależy od tego czy ma dyżur czy nie. IUI robili mi inni lekarze, HSG też ale nigdy nie narzekałam, jest tam wielu bardzo dobrych lekarzy.

Gizas - pamiętam Twoje przeboje jeszcze z wątku IUI, mi się wydaje, że w przypadku takich dylematów zawsze lepiej zawierzyć zaufanemu lekarzowi - gorzej jak takiego brak. Wiadomo, że my zawsze myślimy sercem i intuicyjnie na pewno chcemy ten transfer jak najszybciej ale czy to na pewno byłoby słuszne - nie mam pojęcia kochana, obys podjęła słyszną decyzję.

dziewczyny skoro progesteron jest taki ważny dlaczego przy crio transferach nie badają progesteronu??
tzn w invicie nie badają... może inaczej jest w innych klinikach

Witam dziewczyny, dawno się nie odzywałam, ale cały czas śledzę Wasze losy i przeżywam wszystko razem z Wami.
Gizas, Smerfeta trzymam dziewczyny za Was mocno kciuki,
Keki teraz dbaj o siebie, żeby maleństwa zostały z Tobą na 9 miesięcy. Zaciskam kciuki.
Olusia z testami jest tak, że ja np. zrobiłam 10 dpt i u mnie wyszedł pozytywny i potwierdziła to także beta, czasem jest tak, że dziewczyny zrobiły test był negatywny, a beta wysoka, a zdarzały się też sytuacje, że test był pozytywny, a dzidzi nie było. Więc może lepiej iść zrobić betę i będziesz wiedziała na 100%. Trzymam kciuki za pozytywny wynik testowania.
Kasik kochana a co u Ciebie? Jak stymulacja? W tym tygodniu masz podglądanko? Pozdrów naszego doktorka :). Wiesz już jakie leki będziesz miała przed transferem? Jak coś to moja propozycja jest aktualna, zawsze te 100 zł będziesz miała w kieszeni.
Lawendowy sen suwaczek rośnie:) Najważniejsze, że z Tobą i dzidziusiem wszystko w porządku:-).
Czarna a Ty jak się czujesz mamusiu ?

Dziewczyny pozdrawiam Was wszystkie i przesyłam fluidki- wiecie jakie ;-).

GizaS tak jak pisałam wcześniej, progesteron wyrzucany jest pulsacyjnie w ciągu doby, dlatego jedno badanie nie powinno niczego sugerować. Ale każdy lekarz robi po swojemu i jak taki się uprze, że przy takim lepiej nie robić transferu, to ja już nie wiem... A przecież na USG też lekarze zawsze widzą na jakim etapie jest endo, czy odpowiednie czy nie :baffled:

Ja miałam podany 1 zarodek, bo nie ma medycznych ani wiekowych wskazań do podania dwóch. Zresztą, przy tej pierwszej próbie to chyba i tak nie chciałabym dwóch. A pozostałe dwa to już sama nie wiem, bo w gabinecie zapytałam, czy w takim razie reszta czeka do 5 doby i mi potwierdzili, a później lekarz mi jeszcze powtarzał, że podany jeden, a reszta do mrożenia, więc już sama nie wiem jakie mają tam na Polnej standardy... Ale kojarzę, że dziewczyny pisały, że tam "hodują" (nie bójmy się tego słowa ;-)) do 5 doby. Zobaczymy. Będę o to pytać dopiero, gdy się okaże czy teraz się udało czy nie. Na razie nie chcę wiedzieć, żeby się nie zdołować.

Sham, co do crio i badania progesteronu, to trudno powiedzieć. Wiem tyle, że co klinika, to obyczaje...

reklama
dziewczynki nie licząc mdłości które mnie męczą niezależnie od pory dnia i nocy, a także problemów z wypróżnianiem czuję się bardzo dobrze ;), jestem już po 5 weryfikacjach, na ostatniej słyszałam już bijące serduszko i dr z racji wysokiego estradiolu i progesteronu kazał już odstawiać wszystkie leki, w czwartek mam wizytę u miejscowego gina i będę już miała zakładaną kartę ciąży, ale powiem szczerze, że każda wizyta bardzo mnie stresuje, boję się czy aby na pewno jest wszystko w porządku z moim skarbem
@mika a ty jak się czujesz, wybrałaś już gina prowadzącego, a jeśli tak to jakie badania dostałaś na pierwszej wizytce ?
kasik36 mocno ci kibicuję i trzymam kciuki za jutrzejszą wizytkę, mam nadzieję że już w środę będziesz miała punkcję, tak było w moim przypadku, tydzień stymulacji bez podglądania, a w poniedziałek miałam już wyznaczony termin punkcji na środę :)

Do góry