reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Ema, L4 na punkcje/transfer i po nim to ma pewno tak. Na takie wizyty to ja nie wiem, zawsze się umawiałam tak aby mi pasowało. Gameta czynna od 7 do 21.

Keki84, też odniosłam wrażenie że dr chce mnie leczyć komercyjnie. A badania do programu ważne 3 miesiące. Ale dr przecież wie lepiej....

reklama
Cześć dziewczyny:) Ja również od jakiegoś czasu regularnie czytam Wasze forum. 15 października zakwalifikowaliśmy się z mężem do programu w Gamecie w Gdyni:) Myślałam że cały proces rozpoczniemy gdzieś w marcu lub czerwcu, natomiast pan doktor bardzo miło mnie zaskoczył stwierdzając że zabieramy się do działania w zasadzie już "zaraz". Przyczyną tak szybkiego terminu mogła być wizyta w sierpniu i w tym też miesiącu podpisanie koniecznych dokumentów, natomiast 15.10 dostarczenie wszystkich koniecznych badań, więc gdzieś tam miejscóweczka na liście była chyba zarezerwowana:-) od 25.10 biorę tabletki antykoncepcyjne i wizytę mam zarejestrowaną na 8.11 w celu określenia rodzaju zastrzyków do stymulacji:-) Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem w pierwszym tygodniu grudnia będzie punkcja.:-) Moje amh niestety szybko " ucieka", dwa lata temu było to 1.6 na dzień dzisiejszy jest to 1.09.
Trochę się boję tego wszystkiego a przede wszystkim rozczarowania.... Jest to nasze pierwsze podejście do in vitro ale mamy za sobą 5 inseminacji i w sumie 4 lata starań o dziecko i mase rozczarowań....ale akurat Wy bardzo dobrze mnie zrozumiecie.:)
Za wszystkie dziewczyny gorąco trzymam kciuki:)

ema51, na innym przykładzie, w Poznaniu na Polnej nie dają zwolnień na czas stymulacji, bo ZUS się do nich przyczepił. Niestety tam problem polega na tym, że nie można sobie wybrać godziny wizyty - wszystko odbywa się rano (o 7:00 pobranie krwi i potem czekanie do 12:00 albo nawet dłużej na USG). Niestety psuje to nastroje wśród dziewczyn, bo fizycznie nie jest możliwe dostosowanie się do tego równocześnie chodząc do pracy! Ja mam wizyty co 2 dni, wstaję o 4 rano i nie wyobrażam sobie co drugi dzień chodzić do pracy - chyba bym wykitowała ze zmęczenia :confused: Dlatego mam zwolnienie od rodzinnego (ale również dlatego, że nie chcę się w pracy chwalić pieczątką kliniki).

monia19864, witaj wśród nas. Szybkie przystąpienie do leczenia mnie nie dziwi, ponieważ kliniki są zobowiązane leczyć zgodnie z kolejnością zgłoszeń, a więc wizyty rejestrującej, którą odbyłaś w sierpniu. Życzę owocnej stymulacji :-)

agnella, pisałaś, że w Gamecie zwykle na punkcji 3 osoby... W Poznaniu na Polnej w piątek było 8 (?!) punkcji :szok:

Kotuska83 dziękujemy za informacje :)
Co do rodzaju cyklu to też czytałam na ten temat - wspominałaś że brałaś chyba Estrofem więc jeżeli dobrze rozumiem nie miałaś wywoływanej owu a tylko podane leki na wzrost endometrium?
Można nie wywoływać owu tylko dać leki na wzrost endo lub - jeżeli dobrze rozumiem - zrobić na cyklu z owu (naturalnym lub stymulowanym).
Co do lekarza to te dziewczyny co były ze mną na punkcji miały po kilka wyników AMH z różnych laboratoriów (długo się czeka więc robiły kilka żeby gdzieś trafić i zdążyć z kwalifikacją do refundacji IVF) i lekarz im nie robił problemu - załączył do akt tylko ten wynik >0,5. Smutne jest bardzo takie podejście - gdybyś nie walczyła dalej odebrał by Ci szanse na szczęście...

ema51 ja korzystałam czasami u dr. Cz. jeżeli faktycznie nie dam rady umówić się na wieczór, szczególnie jak rano muszę zrobić badania - mi nigdy dr. nie robił problemu. Oczywiście staram się nie nadużywać ale też mam tylko 2 dni urlopu :(
Na czas po transferze również planuję, o to nie pytałam ale wydaje mi się że tu w ogóle nie ma problemu.

monia19864 witaj i życzę powodzenia. Widzę że mamy wizytę w ten sam dzień :tak:

keki84 w Gamecie są maksymalnie 3 bo mają z tego co wiem tylko 1 salę i na niej są 3 miejsca - łóżka :-D
Od stycznia zmieniają lokalizację na nową - pewnie będzie wtedy ogólnie więcej przestrzeni bo na razie to często tłok jest, wszędzie :-p

Ostatnia edycja:
agnella, pisałaś, że w Gamecie zwykle na punkcji 3 osoby... W Poznaniu na Polnej w piątek było 8 (?!) punkcji :szok:

Keki, ale Ty piszesz o osobach uczestniczących przy zabiegu czy o dziewczynach, które leżały po zabiegu? Bo nie za bardzo rozumiem. Jeśli chodzi Ci o to, że na sali pozabiegowej byłyśmy we 3 to masz rację, tak napisałam. Nie wiem dokładnie ile jest takich sal w Gamecie, ale na pewno nie byłyśmy tylko 3 dziewczynami, które w tym dniu miały punkcję. Na pewno było ich więcej ponieważ jak już wyszłam z sali pozabiegowej to widziałam jak inne dziewczyny wchodziły za "magiczne drzwi" z torbami w wiadomym celu (punkcja lub transfer) :-) Ale jeśli u Ciebie na sali było 8 dziewczyn w jednym czasie to rzeczywiście przemiał tam mają ;-) Natomiast przy samej punkcji (akurat u mnie) były 4 osoby z personelu na sali.

jeszcze mam takie pytanie: czy któraś z was korzystała ze zwolnień lekarskich na czas wizyt podczas stymulacji? końcówka roku - plany były trochę inne jakiś czas temu i mi chyab tylko ze 3 dni urlopu pozostały...wydaje mi się że problemu nie powinno być tylko może ktoś potwierdzi?
ah... i jeszcze jedno... czy któraś z was korzystała z mrożonego nasienia?? mąż dostał nową pracę w stargardzie szczecińskim aż i nie jesteśmy pewni jak to teraz będzie z jego obecnością w konkretny dzień i rozważamy czy byłaby to dobra opcja jakby co...

Ema, ja dostałam tydzień zwolnienia po punkcji, w czasie stymulacji nie korzystałam z L4 bo wzięłam urlop, ale fakt jeśli ktoś dojeżdża co drugi dzień do kliniki (tak jak ja 220km) to może być to męczące i kolidować z pracą.
A jeśli chodzi o mrożenie nasienia to podejrzewam, że jest taka możliwość bo nawet na tej rozpisce, którą otrzymacie przed punkcją jest napisane, że jeżeli jest ryzyko, że partner nie będzie mógł być obecny w dniu punkcji, trzeba poinformować o tym fakcie lekarza (mniej więcej tak to jest napisane). Więc pogadaj o tym ze swoim dr.

reklama
Keki, ale Ty piszesz o osobach uczestniczących przy zabiegu czy o dziewczynach, które leżały po zabiegu? Bo nie za bardzo rozumiem. Jeśli chodzi Ci o to, że na sali pozabiegowej byłyśmy we 3 to masz rację, tak napisałam. Nie wiem dokładnie ile jest takich sal w Gamecie, ale na pewno nie byłyśmy tylko 3 dziewczynami, które w tym dniu miały punkcję. Na pewno było ich więcej ponieważ jak już wyszłam z sali pozabiegowej to widziałam jak inne dziewczyny wchodziły za "magiczne drzwi" z torbami w wiadomym celu (punkcja lub transfer) :-) Ale jeśli u Ciebie na sali było 8 dziewczyn w jednym czasie to rzeczywiście przemiał tam mają ;-) Natomiast przy samej punkcji (akurat u mnie) były 4 osoby z personelu na sali.

W piątek było 8 dziewczyn do punkcji, a z tego co widziałam, jest tylko 1 sala bodajże 3-osobowa, więc nie wiem gdzie one wypoczywały PO :-/ No chyba, że jest gdzieś jakaś jeszcze sala, o której nie wiem. Rozejrzę się, gdy ja będę przystępować do punkcji :) Ale ludzi w Poznaniu mnóstwo...

Do góry