reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

Kasik czytałam regulamin wcześniej, ale chyba byłam nieprzytomna, bo dopiero wczoraj rzuciło mi się to w oczy, że powyżej 35 roku życia nie ma ograniczenia co do ilości zapładnianych komórek.
Ciekawa jestem bardzo jak podchodzą do tego lekarze w klinikach.

reklama
Fusun i nika no to super, chociaż jedna korzyść z naszego wieku ;-):-) A jak zapłodnią wszystkie i będzie ich więcej niż 6 to wszystkie też zamrożą za darmo czy będzie trzeba płacić dodatkowo?

Cześć Dziewczyny!
Dziś zaczęłam stymulkę: do ndz. Gonal 100j, a w pon. podgląd. Powiem Wam szczerze, że nie sądziłam, że zastrzyki to taki pikuś ;)
Genna, czy mogę prosić o dopisanie mnie na początku wątku? Jadę w Poznaniu na Polnej i oczywiście na bieżąco będę informować o postępach :)

Ostatnia edycja:
Keki owocnej stymulacji życze:-)
Puchnięcie to rzecz indywidulana, przy pierwszej stymulacji mi się przybrało ale sama się przed sobą przyznam że jadlam dużo więcej, a przy ostatniej stymulacji waga nie drgnęła, wrećz schudłam do swoich ukochanych 51 kg ale dlatego że na miesica przed odstawiałm wszelkie słodycze bo cukier ma zły wpływ na jakośc komórek. A wolę zrezygnować z czekolady niż z banana czy winogrona które same w sobie mają dużo cukru
Zaraz zamówię też koenzym Q10 bo mi braknie do końca stymulacji, a jest bardzo ważny

Dziewczyny, a czy miewacie taką obawę, że dostaniecie nie swoje zarodki, albo że komórki zostaną zapłodnione plemnikami nie Waszego partnera? Ja, widząc bałagan w Poznaniu, coraz bardziej się takiej pomyłki obawiam... A niestety nie wiemy, jak często się takie rzeczy zdarzają, bo ludzie raczej nie idą z czymś takim do telewizji... :/ Czy ktoś jest mnie w stanie w tej materii jakoś uspokoić? :baffled:

Czerwona oliwka, a co jest wskazaniem do tego badania? U nas jest słabo ruchliwa armia, ale normalne badanie lekarzowi wystarczyło.

To badanie pokazuje czy plemniki męża mają zdolność zapłodnienia. Wytycznym jest wskaźnik DFI, do 15% plemniki mają dobrą zdolność do zapłodnienia, pomiędzy 15-30% mają średnią zdolność a powyżej 30% niska zdolność. Takie badanie wykonuje się myśląc o ivf, W niektórych klinikach jest wymagane a innych nie. Takie badanie kosztuje ok 400 zł i robi się je oczywiście z nasienia.Mój mąż je robił, czekaliśmy na wyniki 3 tygodnie ( bo materiał był wysyłany )- strasznie się tego obawiałam ale w międzyczasie wybraliśmy się również do poradni genetycznej ( kariotypy) i tam bardzo fajny lekarz na moje pytanie czy się przejmować wynikiem chromatyny odpowiedział, że nie, że badanie chromatyny nie jest do końca "zbadane" i że lekarze znaleźli zależność pomiędzy złymi wynikami chromatyny a niepowodzeniami ivf.
Ale z materiałów, z których się edukowałam wynika, że nawet w najlepszym nasieniu chromatyna (uszkodzenia DNA plemników) może być zła. Czasem dopiero po kilku nieudanych próbach ivf wykonuje sie to badanie.

Keki owocnej stymulacji życze:-)
Puchnięcie to rzecz indywidulana, przy pierwszej stymulacji mi się przybrało ale sama się przed sobą przyznam że jadlam dużo więcej, a przy ostatniej stymulacji waga nie drgnęła, wrećz schudłam do swoich ukochanych 51 kg ale dlatego że na miesica przed odstawiałm wszelkie słodycze bo cukier ma zły wpływ na jakośc komórek. A wolę zrezygnować z czekolady niż z banana czy winogrona które same w sobie mają dużo cukru
Zaraz zamówię też koenzym Q10 bo mi braknie do końca stymulacji, a jest bardzo ważny

Gizas jaką dawkę Q10 bierzesz ? I jakiej firmy, bo właśnie jestem w trakcie poszukiwań odpowiedniego. A jakie witaminy? Myślę o falvit.
Oczywiście cały czas łykam folik

reklama
keki84 miałam przebłysk takiej myśli :-D bo w dniu punkcji były ze mną na sali jeszcze dwie dziewczyny. Odstęp czasowy pomiedzy naszymi zabiegami był praktycznie zerowy - po moim po kilku minutach brali kolejną.Tak samo nasi panowie wchodzili w wiadomym celu zaraz po sobie.
Śmiałam się sama z siebie że o tym myślę ;-) ale z drugiej strony u siebie w Klinice widzę że z powodu refundacji jest bardzo duże nagromadzenie pacjentek co może powodować takie myśli...

Nie dajmy się jednak zwariować - z tego co widziałam wszytkie nazwijmy to 'pojemniki' w których przechowują materiał były podpisane (nazwisko+PESEL), aby coś pomylić trzeba by było się naprawdę postarać i zlekceważyć najprostsze zasady bezpieczeństwa. Każda Klinika
która przystąpiła do programu musi mieć wdrożone odpowiednie procedury i systemy bezpieczeństwa - nie stresujmy się więc takimi kwestiami ;-)

Gonal to pikuś - to najbardziej przyjazny pacjentowi zastrzyk pod każdym względem:tak: szkoda że inne które brałam (i biorę) nie są takie fajne :-(

Czego się nie robi dla tego upragnionego szczęścia ;-)

Ostatnia edycja:
Do góry