reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakwalifikowane do ivf z rządowym dofinansowaniem

reklama
Witam dziewczynki :) informuje ze jesteśmy po pierwszej dzisiejszej wizycie ( w klinice ) wieczorem jesCze u mojego gina prowadzącego , zatem obcy ma 5,6 mm i widzieliśmy pikającą kropkę -serduszko właściwie dr mojem u M bardziej pokazywał niz mi :) mi tak na oczepnego a niech matka popatrzy przez chwilkę tez :) zanim dotarliśmy do kliniki zaliczyłam 2 stacje po drodze a jak weszliśmy do kliniki to szybko do kibelka , na szczęście był wolny :) zatem obcy szaleje :) miłego dnia dziewuszki :)

Smerfeta okazało się właśnie że to badanie powie dość dużo bo sprawdza tzw. kariotyp płodu czyli powie czy dziecko jest zdrowe genetycznie. Czyli pokaże poza 3 chorobami genetycznymi które sprawdza się na usg w 12tc i które określa badanie krwi wiele innych rzeczy jak wady serca, różnych układów etc. i ja właśnie o te kwestie zaczęłam się martwić bo okazuje się że nie chodzi tak naprawdę u mnie o ryzyka tych 3 chorób które określa badanie (bo one realnie nie są aż tak wysokie) tylko o ten niski parametr z krwi (bialko PAPPA) nad którym w ostatnich latach trwa wiele badań i jego rola jest coraz bardziej znana i coraz bardziej istotna w diagnostyce - poziom jaki ja mam stanowi w ok. 40% poważne zagrożenie komplikacji w dalszej ciąży. Dlatego tak nalegają, usg niestety pomimo poziomu na jakim teraz jest nie powie nam wszystkiego.

Co do dodatkowej konsultacji w Gamecie - u nich robiłam badania i od ich specjalisty (zresztą jednego z najlepszych genetyków w województwie i kraju) dostałam skierowanie - nie sądzę aby ktokolwiek podważył jego zdanie. A prawda jest taka że niestety lekarze, również tam, są zieloni zarówno jeżeli chodzi o szczegółowe badania prenatalne jak i kwestie diagnostyki genetycznej - dlatego usg robią przeszkolone osoby a konsultacje prowadzi genetyk ...

Reasumując czuje się zmuszona ale też w tej chwili zostałam już tak nastraszona dziesiątkami zagrożeń które wg. lekarzy mogą czyhać na mnie i dziecko że chyba nie dałabym rady przeżyć reszty ciąży w spokoju - dla własnego dobra i dobra malucha muszę zrobić to badanie. Gdyby lekarze mieli rację (oby nie) w niektórych przypadkach można podjąć leczenie czy zmienić sposób prowadzenia ciąży i zwiększyć szansę na jej pomyślne donoszenie. Także pod tym katem te wyniki również pomogą. Także wyboru chyba tak naprawdę nie mam :dry:

Genna gratuluję :tak::-)

Infinity wobec tego badanie wydaje się zasadne i faktycznie jest szansa że w razie co tfu tfu, będzie pomocne w jak najlepszym prowadzeniu ciąży by maluszek urodził się zdrowy. Wiem że jest ryzyko ale widać więcej jest plusów dodatnich niż plusów ujemnych ;-). Nie smutaj się już, wierzę że będzie dobrze

Genna gratuluję wielkiego malusiego szczęścia! A te przerwy na stacjach to na sikanko czy na rzyganko? ;-)

Smerfeta ze wskazaniem na to drugie ale to pierwsze przy okazji tez :)
Magda pierwsza i ostatnio po udanym transferze :) dostałam skierowanie na prenatalne i zapraszają tez nampowkowe ze to niby w komplecie , wiadomo kasa z NFZ

Genna, a chcieli cię zarejestrować na prenatalne? Bo niby nie mają już miejsc na NFZ w Gamecie. Ty zapewne u siebie bliżej będziesz robić...?

Magda tak miałam sie zarejestrować ale pani w rejestracji nie wie jak w sierpniu lekarze bedą bo jeszcze nie podali grafików i mam dzwonić w przyszłym tygodniu, ale ja dzisiaj będę u swojego gina to sie wypytam, juz mu mówiłam i powiedziałam da mi skierowanie u nas ale on tez mi swoją drogą zrobi, zresztą ob tez amnio wykonuje wiec jestem spokojna, moj M mówi ze możemy sie przejechać nad morze jak chce :p

reklama
O to może dostali lub dostaną od lipca nowe środki. Ja mojemu zapomniałam powiedzieć że jestem zarejestrowana na badania ale w poniedziałek mu powiem na wizycie ;)
Ostatnio mój dr stwierdził że miło ze strony kliniki że nie naciągają pacjentek na prowadzenie ciąży u nich ;)

Do góry