reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy:-)

A my dzis sie spakowalysmy tak w wersji minimalnej do szpitala w razie czego. Jedziemy na tydzien nad morze, jestem w 33 tygodniu i w razie czego wzielam minimalna wersje wyprawki :)

reklama
Mamusiu mam dwa rożki bez usztywniacza i ze 4 śpiworki, 1 ja kupiłam a 3 dostałam. 2 mam takie lżejsze a 2 takie cieplejsze już na jesień i zimę

Ja biorę jedna sukienkę do porodu + dwie koszulki do karmienia. Tak mam napisane na stronie szpitala. I do tego jakieś dresy czy krótkie spodenki bawełniane. No i szlafrok. Specjalnie kupiłam taki fajny cieniutki. A jeśli chodzi o ciuszki dla bobasa, to biorę 3 komplety: body+pajac/półśpiochy i do tego 2 czapeczki i 2 pary skarpetek.

Mój mały będzie spał w rożku (mam nieusztywniany) albo śpiworku. Zależy od temperatury. [emoji4]

Hehe, a nam położna na szkole rodzenia mówiła, że krocza nie trzeba wierzyć więc można w spodenkach chodzić normalnie ;)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Mamusia_Muminka ja kupiłam 2 rożki zwykle i dostałam z usztywniaczem. Niespecjalnie mi się podoba taki sztywny ale ponoć niewprawionym pomaga to na początek mąż spróbuje. Mam spiworek 0-6 używany póki co taki cienszy jak mu się spodoba to dokupię.
I kupiłam takie coś bo mi się spodobało mimo że dostałam też już podobne ale kremowe, a chciałam szare.
1494861215-aaaaaa.jpeg

Linoone nam polecała bella mamma jako najlepsze i siatkowe gacie :) i żeby nie zaparzyć :)

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Kasia_831 - a te śpiworki masz rozumiem różne rozmiary?? Jaki byś poleciła na sam początek bo zupełnie się nie znam w tym temacie ?? Taki sam rozmiar jak ubranka czyli 56/62 ?? Czy tam są jakieś inne rozmiarówki?

Linoone - wietrzenie nie jest jako przymus, ale lepiej się rana goi przy łatwiejszym dostępie powietrza :) Także jak ktoś nie chce wietrzyć i chce chodzić w spodenkach to nie ma problemu (choć oczywiście co szpital to inna szkoła).

misia12 - ciekawa jestem jak Ci się sprawdzi ten kocyk/ śpiworek do spania. Będę czekała na zdanie relacji. Myślałam o takim zwykłym śpiworku gdzie ma się miejsce na rączki i główkę a reszte zapinasz, żeby dziecko przypadkiem się nie przykryło...

misia, wiadomo, pieluchy bella i majty siatkowe to podstawa, już mam zakupione :D ale na to zakładam spodnie, mam takie luźne krótkie spodenki. Są mega wygodne i na tyle krótkie, że nic nie będzie się uciskać i będzie się wietrzyć. Ja w długiej koszuli chodzić nie zamierzam, bo dostanę szału...

Mamusia, ja kupiłam właśnie taki śpioworek, tylko główka i rączki wystają. Żeby nie było możliwości że sam się przykryje, czy coś.

Aaa właśnie, jaki rozmiar czapeczki bierzecie? Bo jest np. 36/38 albo 40/42.. To są obwody główki? Ktoś się orientuje?

mamusia tu jest rozmiarówka miesięczna czyli 0-3, 3-6 itd. Mam dwa 0-3 i 2 te większe

Jeszcze chcę kupić solną lampkę nocną, ma fajne przydymione światło, które nie daje po oczach:) No i jod uwalnia:) Kiedyś już miałam i polecam:)

Mamusia_Muminka taki co tylko rączki i główka wystają właśnie mam z paczki używanych rzeczy z Allegro.
Linoone a ja bym chciała koszule dłuższe bo te ciążowe to mi w pół uda sięgają :)

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hejka,

a to jest moja lista rzeczy do szpitala, może się Wam przyda. Pewnie nie wszystko musicie brać , w zależności od szpitala, ja tutaj uwzględniłam listę z Madalińskiego :)

SZPITAL
Dokumenty:
skierowanie do szpitala na CC
dowód osobisty
karta ciąży
NIP pracodawcy
Wyniki badań: TECZKA
HBS (badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej, zrobione po 32. t ciąży)
WR (badanie w kierunku kiły, robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
Grupa Krwi
USG: najlepiej wszystkie, ale już koniecznie ostatnie, czyli zrobione w III trymestrze
ostatnia morfologia i badanie moczu
wynik badania na obecność HIV
poziom przeciwciał anty-Rh
posiew z pochwy w kierunku GBS paciorkowca
inne istotne wyniki badań w ciąży i konsultacji
jonogram (sód i potas)
koagulogram (INR, APTT)
Na czas porodu i po porodzie
1 koszula nocna lub dłuższy t-shirt
2 koszule do karmienia
2 staniki do karmienia
t-shirt /tunika, getry/legginsy
szlafrok
kapcie
klapki pod prysznic
skarpetki
10 poporodowych dużych podpasek (np. Bella) lub najbardziej chłonnych podpasek
jednorazowe chusteczki, ręczniczki papierowe
chusteczki nawilżane
5 parr majtek poporodowych (najlepiej siatkowych, jedno- lub wielorazowych)
wkładki laktacyjne
2 ręczniki
kosmetyczka : pasta do zębów, szczoteczka, płyn do higieny intymnej, żel pod prysznic,golarka, antyperspirant, szampon, płyn miceralny, płatki kosmetyczne i patyczki do uszu, krem do rąk, krem do twarzy , szczotka do włosów , bezbarwna pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
coś do jedzenia i picia: niegazowana woda mineralna, herbatniki, owoc, sucharki
poduszka fasolka lub jasiek do karmienia
ładowarka - powerbank/sluchawki
Dziecko :
20 pieluszek pampers
paczka nawilżonych chusteczek
3-4 pieluchy tetrowe
10 opakowań gazików jałowych 5x5
rożek
kocyk
krem przeciw odparzeniom - bephanten
ręcznik z kapturkiem
2 body krótki /3 długi rękaw
3 pajace
3 czapeczki
3 pary skarpetek
rękawiczki niedrapki
UBRANIA na wyjście : dowiezie mąż w dzień wypisu :) ale przygotowane w domu :)
ubranie na wyjście dla mnie ( najlepiej ciuchy ciążowe lub inne wygodne i obszerne)
ubranie na wyjscie dla dzidzi

Do góry