reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy:-)

A my dzis sie spakowalysmy tak w wersji minimalnej do szpitala w razie czego. Jedziemy na tydzien nad morze, jestem w 33 tygodniu i w razie czego wzielam minimalna wersje wyprawki :)

reklama
Mamusiu mam dwa rożki bez usztywniacza i ze 4 śpiworki, 1 ja kupiłam a 3 dostałam. 2 mam takie lżejsze a 2 takie cieplejsze już na jesień i zimę

Ja biorę jedna sukienkę do porodu + dwie koszulki do karmienia. Tak mam napisane na stronie szpitala. I do tego jakieś dresy czy krótkie spodenki bawełniane. No i szlafrok. Specjalnie kupiłam taki fajny cieniutki. A jeśli chodzi o ciuszki dla bobasa, to biorę 3 komplety: body+pajac/półśpiochy i do tego 2 czapeczki i 2 pary skarpetek.

Mój mały będzie spał w rożku (mam nieusztywniany) albo śpiworku. Zależy od temperatury. [emoji4]

Hehe, a nam położna na szkole rodzenia mówiła, że krocza nie trzeba wierzyć więc można w spodenkach chodzić normalnie ;)

Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom

Mamusia_Muminka ja kupiłam 2 rożki zwykle i dostałam z usztywniaczem. Niespecjalnie mi się podoba taki sztywny ale ponoć niewprawionym pomaga to na początek mąż spróbuje. Mam spiworek 0-6 używany póki co taki cienszy jak mu się spodoba to dokupię.
I kupiłam takie coś bo mi się spodobało mimo że dostałam też już podobne ale kremowe, a chciałam szare.
1494861215-aaaaaa.jpeg

Linoone nam polecała bella mamma jako najlepsze i siatkowe gacie :) i żeby nie zaparzyć :)

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

Kasia_831 - a te śpiworki masz rozumiem różne rozmiary?? Jaki byś poleciła na sam początek bo zupełnie się nie znam w tym temacie ?? Taki sam rozmiar jak ubranka czyli 56/62 ?? Czy tam są jakieś inne rozmiarówki?

Linoone - wietrzenie nie jest jako przymus, ale lepiej się rana goi przy łatwiejszym dostępie powietrza :) Także jak ktoś nie chce wietrzyć i chce chodzić w spodenkach to nie ma problemu (choć oczywiście co szpital to inna szkoła).

misia12 - ciekawa jestem jak Ci się sprawdzi ten kocyk/ śpiworek do spania. Będę czekała na zdanie relacji. Myślałam o takim zwykłym śpiworku gdzie ma się miejsce na rączki i główkę a reszte zapinasz, żeby dziecko przypadkiem się nie przykryło...

misia, wiadomo, pieluchy bella i majty siatkowe to podstawa, już mam zakupione :D ale na to zakładam spodnie, mam takie luźne krótkie spodenki. Są mega wygodne i na tyle krótkie, że nic nie będzie się uciskać i będzie się wietrzyć. Ja w długiej koszuli chodzić nie zamierzam, bo dostanę szału...

Mamusia, ja kupiłam właśnie taki śpioworek, tylko główka i rączki wystają. Żeby nie było możliwości że sam się przykryje, czy coś.

Aaa właśnie, jaki rozmiar czapeczki bierzecie? Bo jest np. 36/38 albo 40/42.. To są obwody główki? Ktoś się orientuje?

mamusia tu jest rozmiarówka miesięczna czyli 0-3, 3-6 itd. Mam dwa 0-3 i 2 te większe

Jeszcze chcę kupić solną lampkę nocną, ma fajne przydymione światło, które nie daje po oczach:) No i jod uwalnia:) Kiedyś już miałam i polecam:)

Mamusia_Muminka taki co tylko rączki i główka wystają właśnie mam z paczki używanych rzeczy z Allegro.
Linoone a ja bym chciała koszule dłuższe bo te ciążowe to mi w pół uda sięgają :)

Napisane na HTC Desire 820 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hejka,

a to jest moja lista rzeczy do szpitala, może się Wam przyda. Pewnie nie wszystko musicie brać , w zależności od szpitala, ja tutaj uwzględniłam listę z Madalińskiego :)

SZPITAL
Dokumenty:
skierowanie do szpitala na CC
dowód osobisty
karta ciąży
NIP pracodawcy
Wyniki badań: TECZKA
HBS (badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej, zrobione po 32. t ciąży)
WR (badanie w kierunku kiły, robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży)
Grupa Krwi
USG: najlepiej wszystkie, ale już koniecznie ostatnie, czyli zrobione w III trymestrze
ostatnia morfologia i badanie moczu
wynik badania na obecność HIV
poziom przeciwciał anty-Rh
posiew z pochwy w kierunku GBS paciorkowca
inne istotne wyniki badań w ciąży i konsultacji
jonogram (sód i potas)
koagulogram (INR, APTT)
Na czas porodu i po porodzie
1 koszula nocna lub dłuższy t-shirt
2 koszule do karmienia
2 staniki do karmienia
t-shirt /tunika, getry/legginsy
szlafrok
kapcie
klapki pod prysznic
skarpetki
10 poporodowych dużych podpasek (np. Bella) lub najbardziej chłonnych podpasek
jednorazowe chusteczki, ręczniczki papierowe
chusteczki nawilżane
5 parr majtek poporodowych (najlepiej siatkowych, jedno- lub wielorazowych)
wkładki laktacyjne
2 ręczniki
kosmetyczka : pasta do zębów, szczoteczka, płyn do higieny intymnej, żel pod prysznic,golarka, antyperspirant, szampon, płyn miceralny, płatki kosmetyczne i patyczki do uszu, krem do rąk, krem do twarzy , szczotka do włosów , bezbarwna pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania)
coś do jedzenia i picia: niegazowana woda mineralna, herbatniki, owoc, sucharki
poduszka fasolka lub jasiek do karmienia
ładowarka - powerbank/sluchawki
Dziecko :
20 pieluszek pampers
paczka nawilżonych chusteczek
3-4 pieluchy tetrowe
10 opakowań gazików jałowych 5x5
rożek
kocyk
krem przeciw odparzeniom - bephanten
ręcznik z kapturkiem
2 body krótki /3 długi rękaw
3 pajace
3 czapeczki
3 pary skarpetek
rękawiczki niedrapki
UBRANIA na wyjście : dowiezie mąż w dzień wypisu :) ale przygotowane w domu :)
ubranie na wyjście dla mnie ( najlepiej ciuchy ciążowe lub inne wygodne i obszerne)
ubranie na wyjscie dla dzidzi

Do góry