reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

Ja kupilam taki zwykly na allegro :)

Załączniki

• 1433525190457.jpg
    1433525190457.jpg
    13,9 KB · Wyświetleń: 62
reklama
Olga - z tym laktatorem to się nie zgadzam, bo u mnie laktator przydał się w czasie nawałów przy obu synkach i w kryzysowym momencie nie wyobrażam sobie latania po laktator. Oczywiście można sobie poradzić inaczej i też nie każdy ma takie problemy, ale laktator jest w takiej sytuacji niezastąpiony. U mnie to były kilka dni po porodzie ogromne, twarde piersi i mleka duuużo za dużo, jak na możliwości malucha. Najlepiej od kogoś pożyczyć na wszelki wypadek.

Szczoteczka dla malucha to się przydaje dopiero koło średnio 7 miesiąca, kiedy zaczynają rosnąć zęby, ale też nie zawsze jest potrzebna.

Majtek siatkowych spokojnie wystarczą dwie max trzy pary, myje się je najwygodniej ręcznie mydłem i schną błyskawicznie. Żaden problem sobie przeprać w szpitalu. Nawet przyjemniej przeprać niż gdzieś zakrwawione chować;)

Ja już spodnie ciążowe schowałam, jest ciepło i jest mi dużo wygodniej w leginsach.

Kupując witaminy radzę porównać ceny, bo rorzut jest ogromny. My wszyscy łykamy w sezonie zimowym wit D. My z mężem po 5000, chłopcy po prawie 1000.

Olga - z tym laktatorem to się nie zgadzam, bo u mnie laktator przydał się w czasie nawałów przy obu synkach i w kryzysowym momencie nie wyobrażam sobie latania po laktator. Oczywiście można sobie poradzić inaczej i też nie każdy ma takie problemy, ale laktator jest w takiej sytuacji niezastąpiony. U mnie to były kilka dni po porodzie ogromne, twarde piersi i mleka duuużo za dużo, jak na możliwości malucha. Najlepiej od kogoś pożyczyć na wszelki wypadek.

ale taka sytuacja była U CIEBIE. i to nie jest norma. jak dla mnie to za duży wydatek, żeby to było "na zapas". tym bardziej, że przy obecnych formach wysyłki jednego dnia kupisz, a drugiego paczka już jest u Ciebie. ja nie zamierzam wydawać na niepotrzebne mi rzeczy, bo nie mam worków pieniędzy. (podkreślam - rzeczy niepotrzebne MI).

U nas w szpitalu zaraz dają opakowanie Wit d i k.... Ja podaję dzieciom do nadal i sama biorę.....dzieciom podawałam devicap,bo jest wygodniejszy w użyciu niż te rozkrecane.

Przewijak usztywniany kupiłam na allegro.

Majtki siateczkowe mam 4szt.
Ja kupuję rzeczy na zapas,gdy wiem,że i tak będę musiała zrobić to później,bo płace raz tylko za przesyłkę.....

Nie wiem jak u was w hm ale pewnie też są wyprzedaże
Wczoraj kupiłam sobie spodnie ciążowe ze 130 na 20zł i spodenki jeansowe z 99 na 20 :)
W sumie zamiast 540zł wydałam 80;-)
Zastanawiam się cały czas jaki komplet kupić do łózeczka i nie wiem:confused2:

Wow ale wyprzedaże :)
Ja zamówiłam taką niebieską fajna w dotyku po praniu :)
POŚCIEL PATCHWORK * do łóżeczka 90x120 cm 2-el (5250582785) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
i do tego wkład taki kocyk
KOCYK DZIECIĘCY Z POLARU 120X90 Z APLIKACJA WYPUKŁ (5357210330) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

poduszki używać nie będę :)

No ja i tak planuje w drugim miesiącu wprowadzac karmienie mlekiem odciaganym (Rozmawiałam nawet dziś o tym z ta położną). Nie chce żeby dziecko w ogóle odrzuciło butelkę bo chce żeby mąż też docelowo chociaż raz dziennie (nad ranem albo w nocy) mógł bez problemu mnie wyręczyć. Położna radziła zacząć kolo 3 tyg, najpierw jakiś dwa razy w tygodniu no i oczywiście odpowiednią butelką).

O a to jest dobra ciekawostka, też zamierzam karmić ściągniętym mlekiem z butelki nawet nie zastanawiałam się od kiedy i jak wprowadzać. :) Możesz coś napisać więcej? Jakąś konkretną butelkę polecała?

A do jakiego momentu trzeba te witaminy podawać?

Jak dziewczyny pisały K do 3 mc chyba że nie wyjdzie kp to wystarczy sama d i mm i d teoretycznie do zrośnięcia czaszki, tak ok roku (ja tak podawałam) ale można dłużej dobrze wpływa na kości. Tranu jeszcze nie dawałam ale po przeziębieniach po pójściu Oliwi do przedszkola na jesieni na pewno zacznę.

Czy któraś z was korzystała z witamin psikanych do ustnie?

Ja miałam witaminę D firmy Bobiko spoko, trzeba było oderwać czubek i wlać do buzi. Problemów z aplikowaniem większych nie było, ale zastanawiam się czy takie psikane witaminy do buzi (jak tantum na gardło) nie było by lepsze.

Na jakim etapie szykowania jesteście? :)

Mi (po mam nadzieje jutrzejszej dostawie z gemini) zostanie tylko zakup wózka, malowanie pokoju (chodź nie wiem czy damy z tym radę), przywiezienie stelaża i wanienki i rozłożenie łóżeczka z przystrojeniem i będę miała wszystko gotowe :)

Ja poprasowalam dziś 1/3 ubranek i wyprane mam połowę. Wszystkie sprzęty typu łóżeczko, pościel,przewijak,butelki leżaczek,przescieradlo wszystko w pudełkach nie mam na razie miejsca. Kupiłam dziś wanienke. Wypralam nowe majtki w rozmiarze XXL :-D

Ja mam wszystko uprane, wyprasowane małe rzeczy. Te większe jeszcze lezą i czekają na moja wene. Kołyski używanej szukam, jak w ciagu tygodnia nie znajdę to kupie nowa. Torbę do szpitala spakowalam, jeszcze moja kosmetyczkę musze dopakowac. Jutro maz mi z piwnicy gondole przyniesie i ja upiorę:)

Ja mam zrobione i naszykowane wszystko co z mojej strony :) tylko maz ma poskrecac lozeczka, przykrecic przewijak itp:) no i wanienka nie kupiona ale to w razie co nawet jak juz bede w szpitalu to kupi:)

reklama
Do góry