reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

Ja mam mikro-pokoik dla dziecka, ale też zaczynamy już myśleć o czymś większym... Ale to chyba już konkretniej będziemy myśleć w przyszłym roku jak się ogarniemy...

A drogie mamy jakie termometry polecacie? W ogóle jesteśmy na kupnie jakiegoś, bo mamy stary rtęciowy i jakiś elektroniczny tani, który średnio dokładny jest. Chyba kupię elektroniczny z giętką końcówką do mierzenia w pupie (dla małej) ;) i dodatkowo taki do ucha (bardziej dla nas) :) Nie wiem czy taki do ucha sprawdza się dla małych dzieci?

reklama
Warszawianki i mieszkanki okolic :-) Byłam dziś w świetnej hurtowni Jowiś w Pruszkowie. Sensowne ceny, bogaty asortyment. Brzmi jak nachalna reklama, ale naprawdę jestem mile zaskoczona i porzucam Smyka :-)

Thriade ja narazie kupiłam termometr elektroniczny na podczerwień, ale pewnie jeszcze kupię zwykły taki właśnie do pupki albo pod paszkę, dla pewności :)

U nas mała będzie miała swój pokoik od początku, przynajmniej taki jest plan :-D pokój niezbyt mały, taki gdzieś 15m2 może, tyle że dużo miejsca ucieka bo na poddaszu, więc pod dachem to jedynie jakieś łóżko w przyszłości, albo kanapa....

Dla mnie część tych rzeczy w ogóle niepotrzebna
gaziki ze spirytusem - tak jak dziewczyny pisały do pępka gazik z wodą z mydłem lub octenisept i patyczek do uszu.
Myjka moim zdaniem gorsza od ręki:). Sól fizjo w ampułkach i gaziki w razie potrzeby zawsze warto mieć w domu. A do nosa sól morska w psikaczu specjalna dla maluszków. Mojemu pierwszemu synkowi ropiały trochę oczy, drugiemu nie, myślę że waciki kosmetyczne wystarczą. Tak samo do uszu, choć najlepiej to ucho umyć swoim palcem w czasie kąpieli. Patyczki nawet dorosłym są odradzane.
Jeżeli chodzi o mierzenie temperatury to jestem zwolennikiem zwykłego termometra
elektrycznego i mierzenie w pupie lub pod pachą. Ze smoczkiem lepiej sprawdzić czy dziecko go w ogóle zaakcpetuje.
Śliniaczki te na ślinienie nie u każdego dziecka są potrzebne.
Szczoteczkę do masażu dziąseł mam, ale równie dobrze sprawdza się własny palec + np. maść przeciwbólowa dentionox.
Termoopakowanie na butelkę i pojemnik na mleko w proszku - tylko dla mam, które nie chcą karmić piersią. Mój drugi synek nigdy nie pił mleka modyfikowanego i bardzo się z tego cieszę:D
Majtki - też jestem zwolennikiem tych siateczkowych + podkłady (bardzo polecam te firmy hartman)
Do paznokci najlepszy porządny obcinacz dobrej firmy np. Schooll, nie ma porównania.
Szczotka do włosów i grzebień - mam, ale nigdy się nie przydały, służą do zabawy:)

Super wygląda ten otulacz bambusowy co Madziuuula podlinkowała, szkoda że już mam inny.

Pytanie trochę z innej beczki, zwłaszcza do dziewczyn które już są mamami:-) Używałyście pasa poporodowego? Zastanawiam się czy on tak naprawdę pomaga i czy warto go zakupić.

zulugulka ja nie używałam ale rodziłam sn, moja przyjaciółka znów używała i chwaliła ale miała nagłą cesarkę więc chyba nie pomogłam, na pewno nie warto kupować przed porodem moim zdaniam

reklama
Do góry