reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

Ja mam mikro-pokoik dla dziecka, ale też zaczynamy już myśleć o czymś większym... Ale to chyba już konkretniej będziemy myśleć w przyszłym roku jak się ogarniemy...

A drogie mamy jakie termometry polecacie? W ogóle jesteśmy na kupnie jakiegoś, bo mamy stary rtęciowy i jakiś elektroniczny tani, który średnio dokładny jest. Chyba kupię elektroniczny z giętką końcówką do mierzenia w pupie (dla małej) ;) i dodatkowo taki do ucha (bardziej dla nas) :) Nie wiem czy taki do ucha sprawdza się dla małych dzieci?

reklama
Warszawianki i mieszkanki okolic :-) Byłam dziś w świetnej hurtowni Jowiś w Pruszkowie. Sensowne ceny, bogaty asortyment. Brzmi jak nachalna reklama, ale naprawdę jestem mile zaskoczona i porzucam Smyka :-)

Thriade ja narazie kupiłam termometr elektroniczny na podczerwień, ale pewnie jeszcze kupię zwykły taki właśnie do pupki albo pod paszkę, dla pewności :)

U nas mała będzie miała swój pokoik od początku, przynajmniej taki jest plan :-D pokój niezbyt mały, taki gdzieś 15m2 może, tyle że dużo miejsca ucieka bo na poddaszu, więc pod dachem to jedynie jakieś łóżko w przyszłości, albo kanapa....

Dla mnie część tych rzeczy w ogóle niepotrzebna
gaziki ze spirytusem - tak jak dziewczyny pisały do pępka gazik z wodą z mydłem lub octenisept i patyczek do uszu.
Myjka moim zdaniem gorsza od ręki:). Sól fizjo w ampułkach i gaziki w razie potrzeby zawsze warto mieć w domu. A do nosa sól morska w psikaczu specjalna dla maluszków. Mojemu pierwszemu synkowi ropiały trochę oczy, drugiemu nie, myślę że waciki kosmetyczne wystarczą. Tak samo do uszu, choć najlepiej to ucho umyć swoim palcem w czasie kąpieli. Patyczki nawet dorosłym są odradzane.
Jeżeli chodzi o mierzenie temperatury to jestem zwolennikiem zwykłego termometra
elektrycznego i mierzenie w pupie lub pod pachą. Ze smoczkiem lepiej sprawdzić czy dziecko go w ogóle zaakcpetuje.
Śliniaczki te na ślinienie nie u każdego dziecka są potrzebne.
Szczoteczkę do masażu dziąseł mam, ale równie dobrze sprawdza się własny palec + np. maść przeciwbólowa dentionox.
Termoopakowanie na butelkę i pojemnik na mleko w proszku - tylko dla mam, które nie chcą karmić piersią. Mój drugi synek nigdy nie pił mleka modyfikowanego i bardzo się z tego cieszę:D
Majtki - też jestem zwolennikiem tych siateczkowych + podkłady (bardzo polecam te firmy hartman)
Do paznokci najlepszy porządny obcinacz dobrej firmy np. Schooll, nie ma porównania.
Szczotka do włosów i grzebień - mam, ale nigdy się nie przydały, służą do zabawy:)

Super wygląda ten otulacz bambusowy co Madziuuula podlinkowała, szkoda że już mam inny.

Pytanie trochę z innej beczki, zwłaszcza do dziewczyn które już są mamami:-) Używałyście pasa poporodowego? Zastanawiam się czy on tak naprawdę pomaga i czy warto go zakupić.

zulugulka ja nie używałam ale rodziłam sn, moja przyjaciółka znów używała i chwaliła ale miała nagłą cesarkę więc chyba nie pomogłam, na pewno nie warto kupować przed porodem moim zdaniam

reklama
Do góry