reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

reklama
a propo koszuli jaki rozmiar wybrałaś bo ja już nie wiem do karmienia to znaczy po porodzie to już takiego brzucha nie będzie wiec może wziąć normalny rozmiar jak sie nosi M a nie XXL ??? bo do samego porodu moze byc chyba zwykla nie do karmienia u nas w szpitalu niby dają do porodu ich koszule.........
na wyjście ze szpitala i ogólnie koszule to sobie przygotujcie ciuchy takie jak ok w 5-6 m-cu ciąży
potem szybko mi sie akurat gubiło brzusio
Dołączam się do pytania: w jakim rozmiarze (w stosunku do tego sprzed ciąży) kupujecie koszule do karmienia i biustonosze dla karmiących? Czy koszule do karmienia muszą być bardzo duże czy wystarczy taki sam rozmiar/trochę większy niż z początku ciąży? Nie mam pojęcia jak duży brzucho zostaje zaraz po porodzie:-p A biustonosze do karmienia? Można kupić na biust takiej wielkości jak w ostatnim miesiącu ciąży czy trzeba większy?
trudno powiedzieć mi w 1 ciąży nie zwiększył sie a potem podczas karmienia z D do F a teraz już w ciąży zwiekszył sie z 75C do 80 F więc trudno powiedzieć
nie no wiadomo w S nikt się od razu nie wciśnie........ale bardziej mi chodzi o M czy samo L bez XXXX a jeszcze mi znajoma podpowiedziała przed chwilą że latem sprawdzają się zwykłe koszule na ramiączkach łatwo wyjąć pierś i nie jest tak gorąco chyba też dobra alternatywa;-)
tylko trzeba uważać by zapalenia piersi nie dostać lepiej mieć węzły chłonne zakryte - piszę z doświadczenia
Hehe ja się z Twojej kolekcji skarpet już cichaczem naśmiewałam jak wkleiłaś listę ubranek jakiś czas temu :):):)

A powiedzcie laski, bo jakoś się zakręciłam (będę to weryfikować w szpitalu jeszcze), do porodu sn to trzeba mieć swoją koszulę?

u nas dają do porodu swoją, zależy od szpitala

Muszę dopytać z tego co widać, bo piszą tylko np. dwie koszule... no i nie wiem czy na pobyt czy do rodzenia też. Bo do rodzenia to bym jakaś najtańszą kupiła, żeby ją potem wyrzucić.

Dziewczyny wszystko zależy od tego ile bedziemy w tym szpitalu. Ja jakos sobie nie wyobrażam zeby tam dwa dni w jednej koszuli chodzic. Zmiana przeciez po każdym prysznicu, poza tym zdarzają sie tez "wypadki" bo przeciez po porodzie bedziemy, nieważne czy sn czy cc połóg jest i po takim i po takim. Zreszta goraco bedzie zapewne bo to lipiec. Ja juz wiem ze bede mieć cc wiec biorę 3-4 koszule. W moim szpitalu do operacji dają ich koszule.

ja zabieram 4 koszule rózne z 3/4 rekaw, krótki 2 szt i bez rękawów na ramiączkach
plus zastanawiam sie czy do porodu nie kupic sobie jakiegoś t-shirta białego dużego bo mąż szczupły wiec wziąć od kogo nie mam ;-)

U nas można przynieść swoją koszulę do porodu (ja tak zrobiłam) albo dostać szpitalną - taką co się świeci wszystkim i jest prześwitująca.

Zaraz po porodzie brzuch jest niewiele mniejszy niż w ciąży, bo macica się jeszcze nie obkurczyła. W szpitalu, do karmienia, trzeba mieć duży rozmiar. Podobnie z ciuchami dla mam na wyjście ze szpitala. Większość z nas nie zmieści się w zwykłe ciuchy. Wychodzi się normalnie w ciążowych albo dresach/sukience itp.

Ja po porodzie wyszłam ze szpitala w sukience nie ciążowej ale o luźnym kroju a dwa tyg po wchodzilam juz w jeansy rurki sprzed ciazy:)
Bezpośrednio po porodzie spada sie 5 do nawet 10 kg z wagi. Duzo tez zależy ile sie przytyło podczas ciazy. Generalnie nie ma sie co wbijać w za obcisle rzeczy bo wszystko jeszcze świeże jest i boli.

Ostatnia edycja:
wichurka ja piszę o większości. Dlatego pisałam o sukience, bo w jeansy sprzed ciązy to raczej się nie zmieścimy w drugiej dobie, a nikomu dłuższego pobytu nie życzę. Po 2 tyg dużo się zmiania, bo macica jest już obkurczona.

reklama
Czyli co, 2 koszule do szpitala to mówicie, że mało? Jezu nie ogarniam tego wszystkiego już, czego ile kupić. 500 różnych list można znaleźć na jakiś portalach i w każdej co innego.

Do góry