reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

reklama
wiolan miałaś jakieś inne programy, czy na tym startowym tylko się bawił? Bo ja właśnie na ten startowy za bardzo nie liczę, to jak zwykle okrojone, dopiero jak się coś konkretnego dokupi, to jakoś działa. Ale za wszelkie uwagi będę wdzieczna, bo też mnie zastanawia właśnie różnorodność tych programów, szkoda, że nie można sobie tego wypróbować.

tu znalazłam jeszcze w komplecie z pilotem :

COMFY Moja pierwsza klawiatura + Pilot GRATIS (1915446104) - Aukcje internetowe Allegro

A poza tym, to zastanawiam się też nad tym zestawem narzędziowym

Smoby WARSZTAT MECHANIKA WORKO 70 AKCES. NARZEDZIA (1914533172) - Aukcje internetowe Allegro ; tak jak wy nad kuchennymi.
Na razie moje dziecię przejawiało większe zainteresowanie śrubkami i młotkiem, niż garnkami.

lenka, teraz patrze, ze nowa wersja wyszla.. ale to to samo co nasza tylko po liftingu ( i to nawet nie szałowym).. my dostalismy programy chyba ze 3 w zestawie i dokupowaliśmy jesczze... ale w srodku te programy jakies super wypasione nie sa....
a poza tym to nei wiem czy czytałaś takie stwierdzenie z aukcji:
"Uwaga! Gratisowe Oprogramowanie nie działa pod Windows Vista" to dla posiadaczy visty oznacza ze musieliby sobie wgrać innego Windowsa... trzeba sprawdzać jaki system operacyjny pasuje do tego Comfy... no chyba ze ja cos namieszalam ze zrozumieniem, co ze wzgledu na tą porę, mogłoby się stać oczywistym:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Kacper chwilke byl tym zainteresowany...
i ogladalam tego pilota, ale wg mnie to porażka.. bo po pierwsze jak wlaczysz w swoj system telewizyjny tego pilota, to dziecko bez twojej wiedzy i kontroli samo sobie bedzie wlaczac swoje kanały.... a to juz moim zdaniem pierwszy krok do utraty kontroli nad dzieckiem....
no chyba ze znowu cos namieszałam w rozumowaniu...:-D:-D:-D:-D:-D

wiolan o tych gratisowch programach czytałam na innej aukcji - wiem o tych systemach. To są stare wersje, ja chce kupić oddzielnie klawiaturę i oddzielnie programy w nowej wersji - pod windowsa (chociaż na starym lapku i tak tylko xp siedzi).
CO do pilota to u nas specjalnie nie ma jak tracić kontroli, jak my oglądamy tv, to nie ma pilota zabawkowego w użyciu, jak Jasiek, to może sobie zmieniać kanały z bajkami do woli (programuje się tam dowolne kanały) i tak zawsze pod naszym okiem, bo nigdy nie zostaje sam na sam z tv, zawsze ktoś się kręci. Chodzi o to żeby było jakieś urządzenie które po użyciu będzie działać na telewizor (w kontrolowanym zakresie) i on to będzie widział, ale nie będzie miało opcji grzebania w menu, ustawiania rozdzielczości, nagrywania i wszystkich innych, namiętnie włączanych przez moje dziecko zwykłymi pilotami.

Ostatnia edycja:
a mnie jednak takie bajery dla małych dzieci przerażają; może dziwna jestem ale staram się by Dorian jak najmniej oglądał telewizor, ewentualnie animal planet lub gdy jest po kąpieli i go szykuję, masuję, ma baję na te 15min. Osobiście wolała bym kupić dziecku różnego rodzaju zestawy plastyczne, muzyczne czy logiczne a nie zachęcać go bardziej do siadania przed telewizor czy komputer.

lenka - zestaw świetny, mamy taki najzwyklejszy kilaka narzędzi i śróbki, niestety młody pakuję mi śroby do buzi więc są na razie schowane;-)

elwi

no ja mam nadzieję, że te programy posiadają zestawy edukacyjne - logiczne i muzyczne, przynajmniej tak się reklamują. Plastycznych robimy dużo - ma ciastolinę, kredki, flamastry i farby do malowania palcami (ulubione dla niego) i bawi się tym, ale nie można w kółko robić tego samego, musi mieć jakąś odskocznie, bo wszystko po jakimś czasie traci zainteresowanie - jak to u dzieci w tym wieku. Mi chodzi o jakąś zabawkę którą będziemy mogli użytkować wspólnie. Ostatnie dni w zamknięciu z nim uświadomiły mi, że ma takich zabawek niewiele. Niby pełno tych interaktywnych pierdół, ale dla zabawy przez samo dziecko. Grające i migoczące po naciśnięciu klawisza - niby jak się tym z nim bawić? - naciskać klawisze? - sam potrafi. Jak już przerobiliśmy wszystkie rysowania i lepienia, to zostawały do wspólnej zabawy klocki, które jakoś specjalnie mu nie podchodzą. Dlatego teraz szukam czegoś żeby przysiąść z dzieckiem i wspólne się po prostu bawić - w naprawianie, albo przy komputerze w poznawanie kolorów, dźwięków itp. Nie szukam zabawki która ma jemu zająć czas, bo wystarczy włączyć teletubisie, czy dać kolejny wygrywający i liczący do dziesięciu plastik i jest git, tylko nie to to mi chodzi. POza tym nie chcę mnożyć bytów - ma już kilka takich interaktywnych zabaweczek - wszystkie na tym samym poziomie nadawania;-)

a co do śrubek, to mój na szczęście nic już nie pakuje do buzi ( z jedzeniem włącznie ;) ), ale po zastanowieniu doszłam do wniosku że chyba zbyt szczegółowy jak na takiego malucha, znalazłam jeszcze taki - http://allegro.pl/moj-pierwszy-warsztat-majsterkowicza-vtech-i1922562754.html

reklama
lenka i tak mimo wszystko uwazam, ze do nauki kolorów, liczenia, nazw przedmiotów znajdujących się w domu czy w otoczeniu można uczyć dziecko nie siedząc przy komputerze.. to kształtuje w dziecku złe nawyki... od małego nauczony będzie najpierw prostych gier a potem dla świetego spokoju bedzie używał "bardziej skomplikowanych" .. co nie znaczy że edukacyjnych równiez..
co do pilota to dla mnie uczenie tego samego co gry na komputerze... dziecko wie na początku, że może używac pod kontrolą rodziców, ale przyjdzie taki moment że zacznie robić to sam i przestaniecie to niejako kontrolowac.... u nas do dzisiaj Kacper wie jak sie wlacza bajki, ale zawsze się mnie pyta najpierw.. jak nie wyrażam zgody to nie wlacza.. a jakby byl nauczony sam obslugiwac swojego pilota to pewnie by mi powiedzial, ze to jego pilot i moze sobie wlaczyć co zechce... zobaczysz jak sie dziecko zachowuje przy buntach.... jak czegos nie dostanie to nie bedziesz miala wplywu na sceny podłogowe.. czy walenie głową gdzie popadnie..... i pamietaj każdy następny bunt gorszy od poprzedniego, bo dziecko bardziej świadome i swoich praw i tego że więcej mu się należy....

edit, zapomnialam dopisac, ze my mamy 4 programy do Comfy nie gratisowe ale kupne....
ot takie moje spostrzeżenia co do TV i komputerów... co nie znaczy ze jestem na nie... wszystko z zachowaniem minimalizmu, rozsadku i dostosowane do wieku... chodzi mi także o ilość...

Do góry