reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy i wyprawka dla Maleństw listopadowych Mam

Chciałam przemalować ale widzę ze sensu to nie ma jeszcze mi sie dziecko naje farby bo u mnie dzieci zjadają łóżka po trochu :) Max odgryzł jeden bok jak chomik tylko ślady zębów widać

reklama
Farba ma kosmiczna cenę mogłabym dołożyć i kupić nowe zostanie tak jak jest i tak muszę coś wymyślić z tym pokojem i tak narazie obmyślam gdzie co poustawiać ju nie wspominam ze mojemu juz ze sto razy tłumaczyłam a on w kółko to jak tu będzie wrrrrr

w ikei sa fajne oslonki na lozeczko, dziecko nie ma szans pogryzc. ale nie na wszystkie lozeczka one pasuja :) u mnie po 2 dzieciach lozeczko jak nowe :)

Moja mama jak dowiedziala sie se ja w ciazy na drugi dzien byla z rozowymi i niebieskiem skarpetkami u mnie. A moja corcia je dzis znalazla i mowi mamus te rozowe takie slodkie bedziemy Alexowi zakladac ale tylko w domu pamietaj heh :D A i kobitki mam nadzieje ze sie pochwalicie kacikami dla malenstw lozeczka z piekna poscielka pokoiki mebelki bede czekac na foteczki :D

Lotka on odgryzł z drugiej strony od frontu przy szczebelkach mam osłony były juz razem z łóżeczkiem taki głodomor

Ja kupiłam taki strój na basenhttp://www.decathlon.pl/1cz-romane-czarno-roowy-id_8335704.html. Ciocia mi oznajmiła że w lumpku nabyła 2pajace. Do listopada będę miała ciuszków a ciuszkow.

Lotka on odgryzł z drugiej strony od frontu przy szczebelkach mam osłony były juz razem z łóżeczkiem taki głodomor
aaa taki glodny, mama jesc wiecej dawaj a nie gadaj ;-D
Ja kupiłam taki strój na basenhttp://www.decathlon.pl/1cz-romane-czarno-roowy-id_8335704.html. Ciocia mi oznajmiła że w lumpku nabyła 2pajace. Do listopada będę miała ciuszków a ciuszkow.
fajny ten stroj :)

Lotka jeszcze rozumiem zeby siedział w tym łóżeczku ale to sa dwie syreny odrazu trzeba ich wyciągać odkąd poczuli wolność i mogli wszędzie łazić to łóżeczko zmienia sie w normalne łóżko całe szczęście ze te fronty sie demontuje :) moj starszy odgryzł przy szczebelkach ale kiedyś nie miała ochroniarzy tych na gore ale co ciekawe Olo nie gryzie łóżka swojego a ma zwykle z ikei to sa artyści wiec nic mnie nie zdziwi przy nich :)

reklama
Moja lista wyprawkowa. Jak wybieracie opcje z pajacem to body, jak ze spioszkami to kaftanik, koszulka. Te min 5 kompletów jest potrzebnych przy częstym praniu.Korzystałam z tej listy ja i moje koleżanki. Kiedyś pozbierałam to z internetu. Wklejonych parę sprawdzonych firm. Wydaję mi się że to jest takie max`um - można coś z tego wybrać dla siebie. Przybory do karmienia dziecka: ten dział mi się w ogóle nie przydał :)

Ubranka:

- 3 szt. bawełnianych śpioszków rozm. 56/62 (najlepiej na zatrzaski w kroku, zamki też ok),
- 3 szt. bawełnianych kaftaników rozm. 56/62,
- 7-10 body z długim rękawem rozm. 56/62 lub 7-10 body z krótkim rękawem rozm. 56/62,
- 3 szt. pajacyków - piżamek -rozm. 56/62,
- 1 pajacyk welurowy rozm. 56/62,
- polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości (1 szt. na zimę)
- skarpetki cienkie 3-5 par,
- skarpetki grube 3-5 par,
- rękawiczki niedrapki,
- 2 sweterki/bluzki/bluzy/dresik,/ja planuje jeden dresik i jeden pajac w formie dresiku
- 2x spodenki, półśpiochy
- czapeczka na dwór 2x, grubość czapeczki zależy od pory roku,

Do kąpieli i higieny:
- zestaw kosmetyków (bubchen, oilatum, Hipp, bambino),
- 2 ręczniki kąpielowe,
- wanienka do kąpieli ze stelażem (za stelaż może służyć deska do prasowania),
- termometr do wody (wanienka z termometrem),
- pampersy New baby, Activ „1” i „2”, (z Lidla, Bella happy, rossmanowskie)
- chusteczki do pupy,
- nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci+szczotka do włosów z miękkiego włosia (np. chicco),
- płatki kosmetyczne do pupy,
- aspirator do noska z filierkami FRIDA, Marimer na katar
- smoczek 2x,
- sudokrem, maść alantan plus zielony lub maść bepanthen różowa lub maść linomag zielony./u mnie sprawdził się alantan zielony,
- maść na sutki purelan (medela mała tubka),
- gaziki jałowe do przemywania oczu,
- szare mydło do zapierek

Przybory do karmienia dziecka:
- butelka AVENT o małym przepływie 125 ml 1 szt.,
- butelka AVENT 250 ml 1 szt.,
- szczoteczka do mycia butelek,
- herbatka HIPP, bobovita z kopru włoskiego (pije mama),
- butelka do przechowywania pokarmu,

Inne:
- wózek z fotelikiem,folia przeciwdeszczowa do wózka, parasolka, moskitiera,
- łóżeczko,
- materac+ pokrowiec na materac lub ceratka pod prześcieradło,
- kołdra (z opcją prania),
- pościel 2 kpl.+ ochraniacze,3 prześcieradła najlepiej nieprzemakające,
- przewijak,
- kocyk 3 szt.,
- maty jednorazowe Hipp i z 1-2 wielorazowe do przewijania,
- 15 pieluch tetrowych (na ulewanie), 3 flanelowe (do lekarza, wózka itp.),
- wkładki laktacyjne (były schlecker teraz nie wiem jakie wybrać),
- proszek do prania JELP, lovella,
- leżaczek, - karuzela,
- niania elektroniczna,
- laktator elektryczny Avent, medela,
- krople niemieckie na kolki Sab Simplex

Szpital:

1.Poród
- dowód osobisty, książeczka ubezpieczeniowa, karta ciąży, org. grupa krwi,
- telefon+ładowarka,
- pieniądze drobne,
- kapcie,
- klapki pod prysznic,
- szlafrok,
- koszula 3x,
- ręcznik kąpielowy+mały,
- kosmetyki osobiste
- witaminy
- skarpetki,
- woda mineralna 2x z korkiem,
- płyta mp3/ miałam nie użyłam :)
- mgiełka spray :),

2.Po porodzie
- majtki siateczkowe jednorazowe 4 szt.,
- podpaski duży rozmiar 10 szt. (naturella),
- podkłady ginekologiczne 20 szt. (absorgen), w szpitalu też mają :)
- szlafrok,
- woda+sok,
- biustonosz do karmienia,
- herbata, herbatniki i biszkopty ?

3. Dla dziecka
-chusteczki pampers, 10 pampers „1”,sudokrem/alantan/bepanthen, 3-4 zmiany ciuszków (koszulka, śpioszki, kaftanik lub pajac, body, skarpetki), czapeczka smerfetka, niedrapki, kocyk,
- 3 pieluchy tetrowe (jak spadną na podłogę w szpitalu nie używam)
- pieluszka flanelowa na kocyk,
- szczotka do włosów,
- smoczek,
- poduszka fasolka,
- wkładki laktacyjne,

Ostatnia edycja:
Do góry