reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla Malucha i Mamy :)

Kasiak -I- DROGA BARDZO TA FABRYKA WAFELKÓW :baffled:
Taniej już dostaniesz w Ikei większość rzeczy i też dobre.

Ja ostatnio maltretuję dwie strony Sklep internetowy z artykułami dla niemowląt - MamaBebe.pl, oraz MamiTati.pl - Internetowy Sklep Dla Niemowląt i Dla Dzieci
Porównywałam ceny wybranych towarów z CENAMI SKLEPOWYMI i wydaje mi się, że są w dość dobrej cenie na tych stronach.
Wprawdzie ja mam nie dużo rzeczy do kupienia, bo większość po córce...ale główne akcesoria, typu smoczki, butelki, wkładki, kupię właśnie na mamabebe.

reklama
Nikusia, sprawdziłam kilka cen przedmiotów na tych strona które podałaś i porównałam z allegro i powiem Ci że na allegro niektóre dużo tańsze. Zanim może kupisz to upewnij się że taniej nie ma np. na allegro, szkoda przepłacać. Patrzyłam np. na wkładki laktacyjne (cena zbliżona) czy na parowar Aventu (różnica w cenie ponad 100 zł). Pozdrawiam.

Pinki - dzięki szczerze powiedziawszy nie patrzyłam na allegro...Chciałabym jednak kupić większość potrzebnych rzeczy w jednym miejscu, sklepie..A CZĘSTO jest tak, że ceny niekoniecznie są na allegro na wszystkich rzeczach które potrzebuję tańsze. Ale mam już listę zrobioną i chciałabym w tym miesiącu zacząć kupować, bo jednak na jeden raz to będzie dość duży wydatek i tak.
Ale dzięki jakbyś miała konkretne adresy z allegro to będę wdzięczna chętnie porównam z tym co wybrałam. :tak:

witam!!! jestem tu pierwszy raz odkąd urodziłam pierwsze dziecko, a aktualnie jestem w 17 tyg ciązy. Właśnie sobie przypominam co będzie potrzebne mimo iż wiele czasu nie minęło to wiele się zapomniało.

co do wyprawki to przypominam jeszcze o wacikach Leko do pielęgnacji pępuszka, oliwce i płynie do kąpieli (do domu). również przydadzą się pieluchy tetrowe. co do niedrapek to nam sie nie przydały, od razu małej obcięłam paznokcie. Poza tym miała mięciutkie jak bibułka. do szpitala przyda się też czapeczka taka po kąpieli. Koniecznie pamiętajcie o zabraniu dokumentów do szpitala.

Co do ubranek to ja wzięłam do szpitala dla małej po 3 szt body na długi rękaw i śpiochów, a że leżałam z nią 5 dni to przeprałam i szybko wyschły na grzejniku. miałam też swój becik, bo te szpitalne takie sztywne były.

jeśli chodzi o maść do brodawek to osobiście uważam że nie ma co kasy na zapas wywalać bo może się nie przydać a w razie potrzeby to w większości szpitali są apteki albo ktoś zawsze może dowieźć ( ja nie miałam takiej potrzeby), podobnie przedstawia się sytuacja ze smoczkiem.

Co do majtek poporodowych to trzeba się dowiedzieć w szpitalu w którym zamierza się rodzić czy pozwalają je zakładać, bo u mnie na przykład nie można i uważam że lekarze mają rację, bez nich szybciej się rany goją. chociaż trudno tą podpaskę utrzymać jak się chodzi ale jakoś sobie poradziłam. Również polecam tantuum rosa do podmywania po każdym korzystaniu z toalety i również używałam Johnsona wkładek do biustonosza są bardzo chłonne, inne mi nie odpowiadały.

Ostatnia edycja:
Ja nie polecam (Ewa86 zresztą też) wacików Leko do pielęgnacji pępuszka - są strasznie sztywne i bardzo ciężko się nimi dezynfekuje delikatne okolice pępuszka. Użyłam tylko jednego a w zasadzie próbowałam nim umyć pepuszek ale nie dało się.

a u mnie w szpitalu dla dziecka tylko pampersy i chusteczki nawilżane są potrzebne/ubranka dopiero na wyjscie ze szpitala a dla mamy koszula ale juz po porodzie bo do porodu ubierają w seksi szpitalną, gaci jednorazowych nie pozwalaja zakładac ale ja po obchodzie i na noc jak juz nikt nie łaził to nosiłam bo jak tu łazic z tym podkładem miedzy nogami- jak gejsza tup tup tup :-) potrzeba cos do pielęgnacji krocza, dziewczyny miały szare mydła, tantum werde, octanisept i jakis oczar.....

fakt że są sztywne te waciki Leko, ale jak z nich wyciskałam ten spirytus na pępek a potem wytarłam doodkoła i czekałam jak odparuje, kikut odpadł na drugi dzień po powrocie do domu. Położna mi tak pokazała. powiedziała że samego kikuta nie powinno się za bardzo dotykać. można je zastąpić jałowymi gazikami i moczyć je w spirytusie do dezynfekcjo ( nie w stuprocentowym)

Ja miałam spirytus 70% używany dwa razy dziennie, nakładany patyczkiem do uszu :) A w międzyczasie po zmianie pieluchy psikałam octenisept.

Szybkość odpadnięcia kikuta wcale nie zależy od rodzaju pielęgnacji. Pielęgnacja ma tylko zapobiec ślimaczeniu się itp.
Franek miał kikut niecałe 2 tygodnie, Aniela - 4 tygodnie!
Tak samo pielęgnowane.
Tyle że Franek na początku na samym octenisepcie i zaczęła ropa podchodzić. Położna przyszła, przemyła spirytusem na ostro i wysuszyło ładnie.

reklama
Ja od położnej słyszałam, zeby nie używać spirytusu, a octenisept. Najlepszy sposób na pępek to i tak moja siostra miała: lała swoim mlekiem, jak coś się działo i pięknie leczyło :)

Do góry