reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

mamusie mam do was pytanie bo ja cały czas mam wrażenie że mam za mało ciuszków na początek dla małego ile czego macie tak mniej wiecej i w jakich rozmiarach jak narazie nazbierałam trochę od 56-68 ale nie wiem czy to wystarczy
a na wyjście ze szpitala kupujecie mauszkowi jakąś specjalną wyprawkę czy normalnie w jakiś tam pajacyk ubieracie?
a i mam jeszcze pytanko o kocyki ile i jakie macie bo się zastanawiam czy by jeszcze jednego nie dokupić mam jeden malutki z mikrofibry, jeden duży taki polarowy ale jest cienki a ostatnio mi wpadły w oko te takie akrylowe koce co sądzicie?

reklama
Ja też mam nadzieję, że wrzesień będzie ciepły i urodzę około połowy września (chociaż termin na 21), więc chciałabym ten wózek wypróbować, ile się da :) A niani elektronicznej na razie nie kupuję, zobaczymy, jak to bedzie i jeśli rzeczywiście uznam, że jest mi potrzebna, to potem dokupię.

Dziewczyny, ja mam takie pytanie - wczoraj rozmawiałam ze znajomą pielęgniarką (ale z interny, nie z ginekologicznego ;)). Doradziła mi zakup jakichś herbatek dla noworodków, bo podobno mleko wysusza i dobrze jest też podawać dziecku te herbatki, można je kupić w aptece. Powiem szczerze, że nie słyszałam o tym. Może powiecie mi coś bliżej, orientujecie się?

Muszę też kupić jeszcze jakiś pojemnik/kosz na pampersy i jakieś specjalne worki na nie, bo nie będę biegać z każdym pampersem...

Cały weekend mnie nie było i tyle rzeczy jeszcze przyszło mi do głowy, ale oczywiście ja gapa tego nie spisałam, więc jak mi się coś przypomni, to będę pisać i pytać :)

Marbus, jeśli będziesz karmić piersią, to żadne herbatki dla dziecka nie będą Ci potrzebne, bo pokarm dostosowuje się do potrzeb dziecka i tak-najpierw dziecko zaspokaja pragnienie(pokarm jest wodnisty), a potem dopiero jedzonko( bardziej treściwy). I wystarczy tylko pierś do 6 miesięcy. Jeśli butelka, to wtedy chyba trzeba dopajać. Ale nie nastawiaj się od razu na obie opcje, bo nie warto. Może się okazać,że świetnie będzie Ci wychodziło karmienie piersią i wydasz niepotrzebnie pieniądze. Dzisiaj wszelkiego rodzaju herbatki dostaniesz w każdej aptece i na pewno w razie czego ktoś z rodziny zdąży kupić.

Zobacz załącznik 274515 Zobacz załącznik 274516 Zobacz załącznik 274517właśnie mi przyszłą ta pościel z mamo-tato i jest świetna, z jednej strony z tą aplikacją misia a z drugiej w delikatną kremową krateczkę, bedę mogła układać i tak i tak, także jestem happy
pencil.png

Ostatnia edycja:
Mamusie pozwólcie, że wam coś doradzę :-) ja rodziłąm 28 sierpnia zeszłego roku... miałam kupiony dresik na wyjście mluszka, ale mąż tak bardzo cieszył się, że po nas jedzie, że z rozpędu zabrał body, śpiochy, pajacyki, welurowy dresik, 2 koce itd do szpitala :-) Ja na poród takich rzeczy nie pakowałam, bo po spakowaniu samych podkładów poporodowych, koszul, papci i kosmetyczki z płynem do przemywania rany poporowowej itp (na pewni juz sie orientujecie co macie mieć w takiej kosmetyczce) moja torba osiągnęła tak gigantyczne rozmiary, że nie mieściłam sie w szpitalnej półce...

tak więc.. przygotujcie sobie cieniutkie body i śpioszki bądź pajacyk, i np dresik cieplejszy w zależności jaka będzie pogoda i zostawcie mężom/mamom czy komuś kto bedzie was odbierał w jakimś strategicznym miejscu..
Nie kupowałam nic specjalnie na wyjscie ze szpitala.. po prostu miałam kupione 2 wersje ubranek wyjściowych lekką i grubszą, oraz ładny kocyczek :-) więcej wam nie trzeba bo i tak maluszki przez pierwsze miesiace leżą sobie w "piżamkowych ubrankach".
a na pierwsze 3 miesiące miałam ubranek aż za dużo, ale to dlatego, że córcia rosła bartdzo wolniutka i była drobna więc rozmiar 68 nosi do dziś... za to szwagierki synek nosił ten rozmiar tuż po urodzeniu.. ale dobrze sie zaopatrzyć w 4-5 sztuk bodów z krótkim rękawe, z długim rękawem, kaftaniki ze 3 sztuki, 3 sztuki śpiochów każdego rozmiaru i ze 3 pajacyki... w rozmiarach 56, 62, 68...

minimalizujcie wszystko co macie spakować do szpitala, bo i tak codziennie będzie was ktoś odwiedzał zapewne i dowoził niezbędne rzeczy :-)

co do dopajania herbatkami... dobrze jest od samego początku uczyć malucha pić wodę.. i teraz to wiem z własnego doświadczenia... przed karmieniem podajcie dziecku wodę (bez żadnych herbatek!) tosłownie kilka łyków by poznało inny smak niż cycuś.. bo mnie odradzali to wszyscy dookoła łącznie z lekarką (poprzednią) i dziś moja córa ma roczek, i w największe upały na siłe podawaliśmy jej płyny strzykawką doustnie)... mleka już nie lubiła a żadnych płynów przyjmowac nie chciała.. ani z butelki ani z niekapka a ni ze szklanki ani łyżeczką.. był tylko wrzask, płacz (nasz i jej) i walka z tym małym upiorem.. teraz jest troche lepiej ale trzeba za nią biegać z kubeczkiem i zagadywać... po prostu nie zna pića innego niż mleko (którego nie lubi)

Ostatnia edycja:
przy okazji zrobiłam fotki 2 komplecików dla synka, tylko te 2 kupiłam sama reszte ubranek od siostry dostałamIMG_0008.jpgIMG_0009.jpgjeden i drugi kupiłam w tekstilu za pierwszy zapłaciłam 26zł za drugi 16, oba są w rozmiarze 62, ale jak i na zdjęciu widać zołty komplet jest sporo wiekszy,

p.s. no i na jednym zdjęciu mój wielki brzuch nawet się wcisną hehe

o ja pierdziele ale fajne pierdołki (tj przesądy) aż sie nie mogę doczekać co moja teściowa wymyśli :-D

a ja skończyłam prasowanie, więc sie chwalę

Eli88, dziękujemy :-)

Załączniki

• IMG_4583.jpg
    IMG_4583.jpg
    21 KB · Wyświetleń: 85
Ostatnia edycja:
Paulka nawet pępek widac :))
ale macie duuuzo ciuszków... ja z doświadczenia przy pierwszej córci teraz kupiłam duzo mnie, zwłaszcza ze kazdy w odwiedziny jak przychodzi to tez z reguły cos przynosi- u mnie za pierwszym razem zazwyczaj były to sukieneczki które były prześliczne ale kompletnie nie praktyczne :((((

dajcie spokój ja tam w takie coś nie wierzę tylko podejrzewam że będę maiła niezłą wojnę do przejścia z przesądną babcią i prababcią żeby wyjść z moim malcem na specer i nie wiem jakich mam użyć argumentów żeby je przekonać

Ja mam argument tekst do mamy lub babci: Miałaś swój czas żeby wychowywać dzieci i wychowywałaś je po swojemu to teraz daj szansę mnie...doradzaj mi ale nie oczekuj że to zrobię :)

reklama
U mnie jest tak zimno, że gdybym miała dzisiaj Bejbika ze szpitala nieść to chyba już pod ciepłym kocykiem... ale podobno maja jeszcze przyjść upały...
Ja mam kilka ciuszków 50, potem półkę 56, dwie półki 62 i reszta już 68. Już pisałam od szwagierki dostałam z każdego rozmiaru i na ebay kupiłam raz wielką pakę też z wszystkimi rozmiarami :-) Jak nie zdążę ubrać Małemu to przynajmniej nie będę żałować, że kupiłam jakiś drogie nowe.

Joasia M świetny tekst - zapamiętuję i też będę tak odpowiadać!

Do góry