reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowo-Wyprawkowy:)

Mam pytanie
Monitor oddechu- kupujecie albo czy uzywałyście wczesniej ?
Ja sie zastanawiam bo chcemy kupic na pewno ale chyba wezme a allegro uzywany bo nówki stoja dośc wysoko cenowo przyznam

reklama
W pierwszej ciąży myśleliśmy o czymś takim, ale dużo poczytałam na ten temat i ponieważ nasze dziecko urodziło się o czasie, poród fizjologiczny i książkowy(może trochę długi- ale to nie jest problem medyczny),jakoś odrzuciliśmy, co nie znaczy, że nigdy jak spokojnie sobie spał nie sprawdzałam, czy na pewno oddycha;-);-);-)czytałam też, że niestety monitory oddechu lubią często robić fałszywe alarmy. Z tego, co wyczytałam to polecane są szczególnie wcześniaczkom i dzieciom z komplikacjami przy porodzie...ale bynajmniej specjalistą od tego nie jestem;-)

Mam pytanie
Monitor oddechu- kupujecie albo czy uzywałyście wczesniej ?
Ja sie zastanawiam bo chcemy kupic na pewno ale chyba wezme a allegro uzywany bo nówki stoja dośc wysoko cenowo przyznam

ja wśród moich znajomych mładych mam nie spotkałam się z używaniem monitora... może się przydaje ale mi raczej nie wydaje się niezbędny... przed porodem nie będę kupować a po porodzie skonsultuje to poprostu z lekarzem...

Calineczka nie podpowiem. Żadna z moich koleżanek nie miała monitora oddechu.
Dziewczyny ja myślę o zakupie poduszki Kojec w kształcie litery C. Bo jakoś ostatnio nie mogę się wygodnie ułożyć i przez to źle śpię.
Czy któraś z Was miała albo ma taką poduszkę?

Ja rozmawiałam z lekarzem i powiedział że monitor oddechu jest przydatny ale tylko i wyłącznie jak skonsultuje sie zakup z pediatrą po porodzie.
My też myśleliśmy o tym ale skoro mówią że jest rzadko kiedy są wskazania to chyba szkoda tyle kasy wydawać. Zobaczymy co powie pediatra na porodówce.

Dokładnie tak jest z tymi monitorami oddechowymi jak piszecie dziewczyny. Jesli dzieciątko jest urodzone o czasie, bez jakichś powaznych komplikacji , nie jest wcześniakiem, nie ma wskazań od neonatologa po porodzie, to faktycznie nie jest to rzecz aż tak niezbędna. A nasłuchiwanie oddechu maluszka to normalna sprawa, jak sie juz oswoisz z jego obecnoscia w łózeczku to nie będziesz się juz tak bała. Ja nie miałam , bo nie było potrzeby, oczywiście lekarza pytałam o to na porodówce przy wypisie i mi odradził, bo z dzieckiem wszystko OK było.
Z urządzeń tego typu przydała mi sie elektroniczna niania, bo mogłam spokojnie wyjsć do odleglejszego zakątka mieszkania (lub po prostu do łazienki) i wiedzialam co sie dzieje, przecież nie da się ciągle nad wózkiem czy łóżeczkiem wisieć. Bardzo sie przydało tez na wakacjach, wynajelismy duzy dom a sypialnie były na górze, więc spędzlaismy sobie milutko z małzem wieczór przy kominku, a niania w pogotowiu. Słychac było przez nią zarówno płacz maluszka jak i po prostu oddech podczas snu.

a z jakich firm macie te nianie bo też się nad tym zastanawiałam ale słyszalam że niektóre nie są dobre i nie słychać przez nie nic konkretnego

reklama
Ja mam cos takiego MBF 1213 , jest super w testach wypadl dobrze, malo promieniuje, jest cichy.
1853244-n[1].jpg
A co do poduszki to ja ja uzywalam do karmienia taka dluga w ksztalcie banana, ale teraz mam takie bole kregoslupa , ze zakupie jeszcze raz i sprobuje z nia spac.

Do góry