reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupowe szaleństwo!

dziewczyny, a czy nie jest tak, ze poduszke uzywa sie dopiero jak dziecko skonczy rok? przeczytalam tez to samo na temat kolderki, podobno latwo jest o przegrzanie, bo taki maluszek nie umie sam regulowac temperatury. Ja na razie zaopatrzylam sie w spiworek, zamierzam tez kupic kocyki, ale nie wiem, co z ta kolderka, moze nie trzeba na razie? mam taka rozpiske, czym nalezy przykrywac dziecko w zaleznosci od temperatury w pomieszczeniu:
24st - tylko przescieradlo
21st - przescieradlo+1 warstwa kocyka lub cienszy spiworek
18st - przescieradlo+2 warstwy kocyka lub grubszy spiworek
16st - przescieradlo+3 warstwy kocyka lub grubszy spiworek+1 warstwa kocyka

reklama
tigger
ja nic nie czytałam o poduszeczkach i kołderce
ale moja córka własnie od urodzenia sypiała bez poduszki na brzuszku
są zwolennicy i przeciwnicy kładzenia maluszka na brzuszku
ja jednak jestem bardzo za
taki maluszek dużo zyskuje w swoim rozwoju poprzez takie ułożenie - na brzuszku :tak:

no i do tego łatwiej się mu... puszcza bąki :-D

a kołderkę kupilismy dopiero niedawno
ta co miałam ją w pl ciągle leżała na ziemi koło łóżeczka
zawsze ubierałam dziecko odpowiednio do temp i nie przykrywałam niczym poza cieniutkim lekkim kocykiem :tak:

a jak była noworodkiem, to też spała zawinieta w ten kocyk
tylko, ze tak jak w rożek:tak:

ja bardzo dobrze pamiętam jak mnie moja babcia zawsze szczelnie przykrywała kołdą i nie pozwalała się odkrywac :szok:

masakra !!

i obiecałam sobie, ze ja nigdy nie będę tak męczyła mojego dziecka

Pariska teraz ma taką cienką kołderkę ale zawsze spi na niej
a nie pod nią :eek:

ubieram ją tak, zeby nie zmarzła
tzn wcale nie za ciepło
np wcale nie ubieram jej skarpet :-p bo sama nienawidze spac w skarpetach :no::baffled: bleeeee....

dziewczyny, a czy nie jest tak, ze poduszke uzywa sie dopiero jak dziecko skonczy rok? przeczytalam tez to samo na temat kolderki, podobno latwo jest o przegrzanie, bo taki maluszek nie umie sam regulowac temperatury. Ja na razie zaopatrzylam sie w spiworek, zamierzam tez kupic kocyki, ale nie wiem, co z ta kolderka, moze nie trzeba na razie? mam taka rozpiske, czym nalezy przykrywac dziecko w zaleznosci od temperatury w pomieszczeniu:
24st - tylko przescieradlo
21st - przescieradlo+1 warstwa kocyka lub cienszy spiworek
18st - przescieradlo+2 warstwy kocyka lub grubszy spiworek
16st - przescieradlo+3 warstwy kocyka lub grubszy spiworek+1 warstwa kocyka

tigger tak jest...
ale jak sie kupuje komplet poscieli do lozeczka to zawsze jest tam poszwa na koldre i poduszke :happy:
ja mam zamiar kupic, ale schowac na razie do szafy i uzywac na poczatku tylko ochraniacza i rozka lub kocyka, a potem wprowadzic kolderke i poduszke :happy:

Dziewczyny jak dobrze poczytać takie rady.
Nam też bardzo podobały sie łóżeczka z baldachimem,ale potem tez uznaliśmy, że to tylko ewentualnie przy małym dzieciątku sie sprawdza, a pozatym jak podpowiada Agutek to zbieracz kurzu :tak:
Tigger a co do kołderki o poduszeczki to nawet nie wiedziałam dobrze, że mamy Melanie naszą doświadczoną mamusie która zawsze coś podpowie :tak: :-D

Dziewczyny widzice jak dobrze ze was mamay. ja to myslalam ze dziecko do spania opatula sie kolderka po same uszy. a tu takie ciekawostki:tak:

czyli jak dobrze rozumiem kocyk ,albo spiworek na poczatek wystarczy?:tak:

a jak sobie kocyk wloze w poszewke od koldy bedzie dobrze?:confused:

Jeszcze jedno . jak sie takiemu malcowi do 3 miesiecy zaklada np dzinsy to cos sie zaklad pod spod na nozki, czy tylko body i to wszystko? czy jakies rajstopki??:confused: :confused: :confused: :confused:

Miloku napewno nie zrobisz krzywdy własnemu dziecku i sama będziesz wiedziała czy ta kołderka a'la kocyk nie będzie za ciepła albo za chłodna

i tak samo ze spodenkami...

tutaj w UK nawet teraz widuje maleńkie dzieci z gołymi nóżkami we wózkach na ulicy :szok: a ja chodze w puchowej kurtce :eek:
i bez czapki bym z dzieckiem nie wyszla a tu pełno maluchow bez czapek :szok:

ja kupie z 2 pary rajstopek dla Maddoxa
jedne juz mam ;-)

oj te odkryte glowki i sine z zimna nozki to mnie przerazaja.:szok: :szok: :szok: :szok:
Ale jadziwniejsze jest to za mamy sa ubrane ,a dzieciaczki prawie nagie:szok: :szok:

Ja chyba tez sobie sprawie jakis rajstopki ,tak w razie zimniejszych dni.
Mel a kupowalas juz jakies tutaj w uk. czy one tak samo wygladaj ajak w pl?rjastoplki mam na mysli:tak:

zlapalam fajne w MEXX -kolor morski czy cos...
nie mialy papierka z rozmiarem i z tego powodu byly przecenione z 4 L na 49 p ;-)

ale powiem szczerze, ze chyba bedzie tu problem z meskimi :happy2: rajstopkami

w ogole nie lubie sama rajstop, no ale jak bedzie zimno to musze w nie dzieciaki poubierac ... nie ma wyjscia:dry:

Melanie ja sobie dokładnie to samo pomyślalam, że dziecko musiałoby sie męczyć w rajstopkach a ja sama pamiętam jak w dzieciństwie (miałam parę lat) ich serdecznie nienawidziłam a jednych to musiałam wybitnie niecierpieć bo żeby nie musieć w nich chodzić to wycięlam nożyczkami dziury na kolanach ;).
No ale to było ok.30 lat temu i pewnie wtedy rajstopy były też inne niż teraz, tzn. z mniej miłych materiałów :).

A co do tego o co Miloku pytała to tez sie zastanawiałam co pod dżinsy i chyba faktycznie jak będzie chłodno to te rajstopki to najlepsze wyjście a jak cieplej to chyba skarpetki wystarczą, co?? Bo ja mam parę małych spodenek i chciałabym je wykorzystać choć pewnie w śpiochach czy pajacach Małemu będzie wygodniej...

reklama
debiutantko ja robilam mojej mamie takie cyrki jak mnie ubierala w te plastikowe rajstopy, ze przestala mi je kupowac i wyczarowala z nie wiem skad biale bawelniane, pamietam ze mialam 4 pary i byly ok
ale te plastiki jak sobie przypomne to az teraz mnie skreca :baffled::no::wściekła/y:
ja w ogole nie nosze cienkich rajstop do dzisiaj
w spodniczkach smigam tylko jak jest cieplo
a jak trzeba bylo ubrac spodniczke w mroz, to ubieralam ale bez rajstop -
gole nogi :eek:

male spodenki mozesz wykorzystac jak bedziecie w domu albo jak bedziecie do kogos jechali
a na spacerki bedziesz ubierala cieplej ;-)

osobicie polecam wysokie skarpetki, takie zakrywajace lydke i trzeba patrzec ,zeby nie maly ciasnej gumki u gory
mu tu mamy takie w GAP sa rewelacyje i do tego antyposlizgowe
od urodzenia Pariski je ubieramy i sa niezawodne

te wysokie sa o tyle fajne, ze nie nawiewa na gole cialko od dolu :tak:

Do góry