reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupowe szaleństwo!

dziewczyny, a czy nie jest tak, ze poduszke uzywa sie dopiero jak dziecko skonczy rok? przeczytalam tez to samo na temat kolderki, podobno latwo jest o przegrzanie, bo taki maluszek nie umie sam regulowac temperatury. Ja na razie zaopatrzylam sie w spiworek, zamierzam tez kupic kocyki, ale nie wiem, co z ta kolderka, moze nie trzeba na razie? mam taka rozpiske, czym nalezy przykrywac dziecko w zaleznosci od temperatury w pomieszczeniu:
24st - tylko przescieradlo
21st - przescieradlo+1 warstwa kocyka lub cienszy spiworek
18st - przescieradlo+2 warstwy kocyka lub grubszy spiworek
16st - przescieradlo+3 warstwy kocyka lub grubszy spiworek+1 warstwa kocyka

reklama
tigger
ja nic nie czytałam o poduszeczkach i kołderce
ale moja córka własnie od urodzenia sypiała bez poduszki na brzuszku
są zwolennicy i przeciwnicy kładzenia maluszka na brzuszku
ja jednak jestem bardzo za
taki maluszek dużo zyskuje w swoim rozwoju poprzez takie ułożenie - na brzuszku :tak:

no i do tego łatwiej się mu... puszcza bąki :-D

a kołderkę kupilismy dopiero niedawno
ta co miałam ją w pl ciągle leżała na ziemi koło łóżeczka
zawsze ubierałam dziecko odpowiednio do temp i nie przykrywałam niczym poza cieniutkim lekkim kocykiem :tak:

a jak była noworodkiem, to też spała zawinieta w ten kocyk
tylko, ze tak jak w rożek:tak:

ja bardzo dobrze pamiętam jak mnie moja babcia zawsze szczelnie przykrywała kołdą i nie pozwalała się odkrywac :szok:

masakra !!

i obiecałam sobie, ze ja nigdy nie będę tak męczyła mojego dziecka

Pariska teraz ma taką cienką kołderkę ale zawsze spi na niej
a nie pod nią :eek:

ubieram ją tak, zeby nie zmarzła
tzn wcale nie za ciepło
np wcale nie ubieram jej skarpet :-p bo sama nienawidze spac w skarpetach :no::baffled: bleeeee....

dziewczyny, a czy nie jest tak, ze poduszke uzywa sie dopiero jak dziecko skonczy rok? przeczytalam tez to samo na temat kolderki, podobno latwo jest o przegrzanie, bo taki maluszek nie umie sam regulowac temperatury. Ja na razie zaopatrzylam sie w spiworek, zamierzam tez kupic kocyki, ale nie wiem, co z ta kolderka, moze nie trzeba na razie? mam taka rozpiske, czym nalezy przykrywac dziecko w zaleznosci od temperatury w pomieszczeniu:
24st - tylko przescieradlo
21st - przescieradlo+1 warstwa kocyka lub cienszy spiworek
18st - przescieradlo+2 warstwy kocyka lub grubszy spiworek
16st - przescieradlo+3 warstwy kocyka lub grubszy spiworek+1 warstwa kocyka

tigger tak jest...
ale jak sie kupuje komplet poscieli do lozeczka to zawsze jest tam poszwa na koldre i poduszke :happy:
ja mam zamiar kupic, ale schowac na razie do szafy i uzywac na poczatku tylko ochraniacza i rozka lub kocyka, a potem wprowadzic kolderke i poduszke :happy:

Dziewczyny jak dobrze poczytać takie rady.
Nam też bardzo podobały sie łóżeczka z baldachimem,ale potem tez uznaliśmy, że to tylko ewentualnie przy małym dzieciątku sie sprawdza, a pozatym jak podpowiada Agutek to zbieracz kurzu :tak:
Tigger a co do kołderki o poduszeczki to nawet nie wiedziałam dobrze, że mamy Melanie naszą doświadczoną mamusie która zawsze coś podpowie :tak: :-D

Dziewczyny widzice jak dobrze ze was mamay. ja to myslalam ze dziecko do spania opatula sie kolderka po same uszy. a tu takie ciekawostki:tak:

czyli jak dobrze rozumiem kocyk ,albo spiworek na poczatek wystarczy?:tak:

a jak sobie kocyk wloze w poszewke od koldy bedzie dobrze?:confused:

Jeszcze jedno . jak sie takiemu malcowi do 3 miesiecy zaklada np dzinsy to cos sie zaklad pod spod na nozki, czy tylko body i to wszystko? czy jakies rajstopki??:confused: :confused: :confused: :confused:

Miloku napewno nie zrobisz krzywdy własnemu dziecku i sama będziesz wiedziała czy ta kołderka a'la kocyk nie będzie za ciepła albo za chłodna

i tak samo ze spodenkami...

tutaj w UK nawet teraz widuje maleńkie dzieci z gołymi nóżkami we wózkach na ulicy :szok: a ja chodze w puchowej kurtce :eek:
i bez czapki bym z dzieckiem nie wyszla a tu pełno maluchow bez czapek :szok:

ja kupie z 2 pary rajstopek dla Maddoxa
jedne juz mam ;-)

oj te odkryte glowki i sine z zimna nozki to mnie przerazaja.:szok: :szok: :szok: :szok:
Ale jadziwniejsze jest to za mamy sa ubrane ,a dzieciaczki prawie nagie:szok: :szok:

Ja chyba tez sobie sprawie jakis rajstopki ,tak w razie zimniejszych dni.
Mel a kupowalas juz jakies tutaj w uk. czy one tak samo wygladaj ajak w pl?rjastoplki mam na mysli:tak:

zlapalam fajne w MEXX -kolor morski czy cos...
nie mialy papierka z rozmiarem i z tego powodu byly przecenione z 4 L na 49 p ;-)

ale powiem szczerze, ze chyba bedzie tu problem z meskimi :happy2: rajstopkami

w ogole nie lubie sama rajstop, no ale jak bedzie zimno to musze w nie dzieciaki poubierac ... nie ma wyjscia:dry:

Melanie ja sobie dokładnie to samo pomyślalam, że dziecko musiałoby sie męczyć w rajstopkach a ja sama pamiętam jak w dzieciństwie (miałam parę lat) ich serdecznie nienawidziłam a jednych to musiałam wybitnie niecierpieć bo żeby nie musieć w nich chodzić to wycięlam nożyczkami dziury na kolanach ;).
No ale to było ok.30 lat temu i pewnie wtedy rajstopy były też inne niż teraz, tzn. z mniej miłych materiałów :).

A co do tego o co Miloku pytała to tez sie zastanawiałam co pod dżinsy i chyba faktycznie jak będzie chłodno to te rajstopki to najlepsze wyjście a jak cieplej to chyba skarpetki wystarczą, co?? Bo ja mam parę małych spodenek i chciałabym je wykorzystać choć pewnie w śpiochach czy pajacach Małemu będzie wygodniej...

reklama
debiutantko ja robilam mojej mamie takie cyrki jak mnie ubierala w te plastikowe rajstopy, ze przestala mi je kupowac i wyczarowala z nie wiem skad biale bawelniane, pamietam ze mialam 4 pary i byly ok
ale te plastiki jak sobie przypomne to az teraz mnie skreca :baffled::no::wściekła/y:
ja w ogole nie nosze cienkich rajstop do dzisiaj
w spodniczkach smigam tylko jak jest cieplo
a jak trzeba bylo ubrac spodniczke w mroz, to ubieralam ale bez rajstop -
gole nogi :eek:

male spodenki mozesz wykorzystac jak bedziecie w domu albo jak bedziecie do kogos jechali
a na spacerki bedziesz ubierala cieplej ;-)

osobicie polecam wysokie skarpetki, takie zakrywajace lydke i trzeba patrzec ,zeby nie maly ciasnej gumki u gory
mu tu mamy takie w GAP sa rewelacyje i do tego antyposlizgowe
od urodzenia Pariski je ubieramy i sa niezawodne

te wysokie sa o tyle fajne, ze nie nawiewa na gole cialko od dolu :tak:

Do góry