reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupki dla Mamy i dzidzi :)

reklama
ja uzywalam i mala niema ani prooblemow z chodzeniem ani z kregoslupem, dobre sa te bujaki z regulowanym oparciem poki Julka byla malenka lezala w nim plasko a potem stopniowo podnosilam, moj ortopeda wiedzial ze mam bujak i wcale mi go nieodradzal, kolezanka z zg jest fizyko terapeutka i tez taki wlasnie kupila dla syna, ale ja rozumiem ze to indywidualne podejscie kazdego specjalisty, i zazdej mamy.

...no właśnie aniolek20k moja córcia też sporo w nim przebywała i wszystko z nią okej :-D;-) nie ma żadnych wad, oprócz świderka w tyłku :-D:-D:-D

Wiecie co, ja już myślałam że kupiłam większość, bo ostatnio spore zakupy poczyniliśmy, ale jak zrobiłam listę jeszcze brakujących rzeczy to wyszło tego baaardzo dużo i ciągle coś mi się przypomina i dopisuję:szok:
Fakt że brakuje mi raczej drobiazgów ale jest ich sporo.

Co do leżaczka ja zamierzam kupić ale pewnie już jak maleństwo będzie na swiecie, przez pierwsze tygodnie i tak nie zalecane jest używanie, a póżniej może z becikowego właśnie. Myślę że to przydatna rzecz i ulatwia funkcjonowanie w domu bez stresów o dziecko.
Matę dostałam w spadku od siostry, nie ma zbyt wiele zabawek ale można doczepić więc nowej nie będę kupować.
Jeśli chodzi o butelki i laktator to ja nastawiam się na karmienie piersią (oby się udało) i kupuję tylko jedną małą buteleczkę tak w razie czego, a laktator dostałam od siostry taki najtańszy ręczny choć mam nadzieję że się nie przyda. Żadnych podgrzewaczy i sterylizatorów nie planuję.
Elektronicznej niani też nie, ale ja mam niewielkie mieszkanie (50m) więc myślę że nie ma sensu.

No i zastanawiam się jeszcze nad śpiworkiem do spania bo z koldry to i tak się malec wykopie. Od kiedy można takiego śpiworka używać??? Bo na początku to chyba rożek???

Hej dziewczyny.Wiadomo,że nie można małego dziecka wsadzić na cały dzień ani do leżaczka,ani do chusty,ani do fotelika (zresztą normalne dziecko i tak się nie da).Najlepsza dla dziecka jest pełna swoboda ruchów ,maty,polecam też puzzle piankowe,my rozkładaliśmy na cały pokój i mały sobie "ćwiczył".Ale czasami trzeba po prostu skorzystać z toalety,zjeść,czy coś gorącego zrobić w kuchni.a malucha samego sobie zostawić nie można.Oczywiście jak nie miałam dziecka,to mi do głowy nie przyszło,że takie proste czynności mogą być problemem.:szok:Bo przecież niemowlak większość dnia śpi (wg wszelkich poradników).Mój spał...po 15-20 min.Ze szczęścia,że usnął nie zdążyłam się zazwyczaj zastanowić co zrobić w tym cennym czasie:rofl2: Nie dajmy się zwariować,a rozwój umysłowy,obserwowanie świata z różnych tez jest ważne.;-)
Margaret,mój absolutnie nigdy nie chciał spać w żadnym śpiworku.

Ja wanienkę miałam taka zwykła,kilkunastoletnią.A do niej taką "foczkę" i na to kładłam pieluszkę flanelową.I nalewałam inaczej niż większość;-) dużo wody od samego początku,dziecku zimno nie było,a zabawa była na całego.

nie ma żadnych wad, oprócz świderka w tyłku :-D:-D:-D

patrz! mój też w leżaczku leżał i to ma ;-):-D

Margaret - śpiworek poprostu jak wyrośnie z rożka:tak: - ale też bym uważała ze śpiworkami bo kumpela tak swoich synów przyzwyczaiła, że teraz szyła śpiworek dla 7latka:rofl2: sypiają totalnie odkryci i ma do wyboru: przeziębienie, wstawanie żeby przykryć albo szycie śpiworka na miarę;-), bo nigdy nie musieli się przykrywać

Bubasku - ja polecam wanienkę z IKEA - taką, która ma na dnie gumowe paseczki - dziecko nie nabiera w niej poślizgu ;-) no i jest to zwłaszcza przydatne jak już siedzi - wtedy taki bobas jest stabilny:tak:

Hej dziewczyny.Wiadomo,że nie można małego dziecka wsadzić na cały dzień ani do leżaczka,ani do chusty,ani do fotelika (zresztą normalne dziecko i tak się nie da).Najlepsza dla dziecka jest pełna swoboda ruchów ,maty,polecam też puzzle piankowe,my rozkładaliśmy na cały pokój i mały sobie "ćwiczył".Ale czasami trzeba po prostu skorzystać z toalety,zjeść,czy coś gorącego zrobić w kuchni.a malucha samego sobie zostawić nie można.Oczywiście jak nie miałam dziecka,to mi do głowy nie przyszło,że takie proste czynności mogą być problemem.:szok:Bo przecież niemowlak większość dnia śpi (wg wszelkich poradników).Mój spał...po 15-20 min.Ze szczęścia,że usnął nie zdążyłam się zazwyczaj zastanowić co zrobić w tym cennym czasie:rofl2: Nie dajmy się zwariować,a rozwój umysłowy,obserwowanie świata z różnych tez jest ważne.;-)
Margaret,mój absolutnie nigdy nie chciał spać w żadnym śpiworku.

zgadzam się Gabi w 100%

z małym ale - ostatnio czytałam, że wielemat z puzzli piankowych wycofali, bo były produkowane z jakichś toksycznych związków - podobno nalezy je ..... wąchać, jeśli takie nowe nieprzyjemnie śmierdzą to to są te toksyczne:baffled:

reklama
Bubasku - ja polecam wanienkę z IKEA - taką, która ma na dnie gumowe paseczki - dziecko nie nabiera w niej poślizgu ;-) no i jest to zwłaszcza przydatne jak już siedzi - wtedy taki bobas jest stabilny:tak:

Koga ja właśnie w sobotę byłam w Ikea i oglądałam tą wanienkę, fajniutka jest, taka malutka i zgrabna ale nie rzucił mi się żaden stojak do tej wanienki.......
Może wiesz czy w Ikei są do tej wanienki stojaki ???:confused:

Do góry