reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

niunians
Ja już zaczęłam... Przejrzałam kilka "standardowych" list zakupów w necie dla dzidziusia (tzw wyprawka) i oto co otrzymałam; Proponuję abyście wszystkie wg uznania dopisywały co tam uważacie... :tak:
LISTA DZIDZIUSIA :happy:

• Wielofunkcyjny wózek + folia przeciwdeszczowa
  • Łóżeczko
  • Wyprawka (ubranka itd)
5 bawełnianych śpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku, co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie;
- 5 koszulek bawełnianych lub body;
- 5 bawełnianych kaftaników;
- 4 pajacyki;
- 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane;
- 2 sweterki, spodenki;
- Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku;
- 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
- Rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom;
- Kombinezon zimowy, jednoczęściowy.

• Do kąpieli i higieny:
2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
- Wanienka do kąpieli;
- Myjka;
- Bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci;
- Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
- Termometr do wody
- Mydełko dziecięce;
- Oliwka dla niemowląt;
- Sterylne gaziki;
- Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1);
- Sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska;
- Waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu;
- Aspirator do noska z filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa.

• Do karmienia:
Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy z laktacją;
- Podgrzewacz do pokarmu;
- Sterylizator do butelek;
- Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków;
- Termoopakowanie.

• Inne (Proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha.do 3 lat)

reklama
Ajjj chyba znalazlam sukienke :-):-) Nie wiem tylko ten kawalek na brzusio i piersi nie bedzie zakrotki na mojej pileczce hehe ale nawet gdyby to mamulek mi poprzerabia wszystko i doszyjemy gore na biust tak zeby pozniej mozna bylo wiazac na szyi :) a ten kawalek poprostu zostawie tylko na brzusiu. troche nagmatwane mam nadzieje ze sie skapniecie o co chodzi i wklejam fotke to napiszcie co myslicie bo nie wiem czy w takiej sukience wogole wypada isc na wesele :) Material na brzusio jest rozciagliwy wiec nawet jak jeszcze mi przybyje brzusia to sie zmiesci
KLAUDIA sliczna ta sukienka:-)ile kosztuje??daj jakis namiar!!
Dziękuję za link-nawet moznaby coś wybrać z tych sukienek, ale bałabym się kupić bez przymierzania :-)

Bardzo ładna, ale ja bym nie wystąpiła z sukienką przed kolana :-)

Byłam dziś po pracy w tym sklepie Mama i Ja i przymierzyłam tą sukienkę -rozmiar M-z tyłu ma gumki gdyby biust urósł w miesiąc :)
Przyznam, że jest dobrze za kolano -tak jak chciałam i ładnie mi w niej- chyba nawet lepiej niż blondynce na fotce :)
Cóż za skromność hihi
Kosztuje z necie 179 zł, a w sklepie 197 zł. Jeszcze popatrzę w innych sklepach, ale muszę powiedzieć, że skłonna byłabym już się zdecydować :)
Ola bardzo ladna ta sukienka:-)taka elegancka:-)cena nie az taka tragiczna

jak mnie wydęło w przeciągu 2 ostatnich dni... masakra... spodnie mnie zaczynają cisnąć!!! zaraz nie będę miała co na siebie włożyć... tak te zakupy odkładałam, że zaraz będę chodzić w dresach do pracy :zawstydzona/y:

Dokupię sobie do tej sukienusi fioletowe buty i będzie pięknie :-)
W weekend jeszcze popatrzę na sukienki ciążowe w innych sklepach, ale cos czuję, że się zdecyduję na tą.
Tylko teściowa musi mi doszyć halkę, bo ten materiał jest tak cienki, że kolor stringów prześwituje :-) Nie będę w ciąży świecić tyłkiem hihi

Dokupię sobie do tej sukienusi fioletowe buty i będzie pięknie :-)
W weekend jeszcze popatrzę na sukienki ciążowe w innych sklepach, ale cos czuję, że się zdecyduję na tą.
Tylko teściowa musi mi doszyć halkę, bo ten materiał jest tak cienki, że kolor stringów prześwituje :-) Nie będę w ciąży świecić tyłkiem hihi

Hehehe :-):-) Naszczescie moja sukienka juz ma halki pod spodem i to pewnie nie jedna :)
A buciki jak sobie dokupisz to napewno bedzie slicznie wygladac :)

niunians
Ja już zaczęłam... Przejrzałam kilka "standardowych" list zakupów w necie dla dzidziusia (tzw wyprawka) i oto co otrzymałam; Proponuję abyście wszystkie wg uznania dopisywały co tam uważacie... :tak:
LISTA DZIDZIUSIA :happy:

• Wielofunkcyjny wózek + folia przeciwdeszczowa
  • Łóżeczko
  • Wyprawka (ubranka itd)
5 bawełnianych śpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku, co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie;
- 5 koszulek bawełnianych lub body;
- 5 bawełnianych kaftaników;
- 4 pajacyki;
- 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane;
- 2 sweterki, spodenki;
- Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku;
- 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
- Rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom;
- Kombinezon zimowy, jednoczęściowy.

• Do kąpieli i higieny:
2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
- Wanienka do kąpieli;
- Myjka;
- Bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci;
- Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
- Termometr do wody
- Mydełko dziecięce;
- Oliwka dla niemowląt;
- Sterylne gaziki;
- Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1);
- Sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska;
- Waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu;
- Aspirator do noska z filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa.

• Do karmienia:
Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy z laktacją;
- Podgrzewacz do pokarmu;
- Sterylizator do butelek;
- Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków;
- Termoopakowanie.

• Inne (Proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha.do 3 lat)
ja się zastanawiam nad tymi ubrankami czy 5 sztuk to nie za mało. Tzn. teoretycznie ok, ale trzeba liczyc przynajmniej 2 na dobę czyli co drugi dzień trzeba prać. No i w tym wypadku trzeba to zrobic ręcznie, bo przecież 4 sztuk do pralki się nie wrzuci. A z innymi rzeczami prać nie można, bo musi być specjalny proszek do prania i bez zmiękczacza.

Ajjj chyba znalazlam sukienke :-):-) Nie wiem tylko ten kawalek na brzusio i piersi nie bedzie zakrotki na mojej pileczce hehe ale nawet gdyby to mamulek mi poprzerabia wszystko i doszyjemy gore na biust tak zeby pozniej mozna bylo wiazac na szyi :) a ten kawalek poprostu zostawie tylko na brzusiu. troche nagmatwane mam nadzieje ze sie skapniecie o co chodzi i wklejam fotke to napiszcie co myslicie bo nie wiem czy w takiej sukience wogole wypada isc na wesele :) Material na brzusio jest rozciagliwy wiec nawet jak jeszcze mi przybyje brzusia to sie zmiesci

jeszcze raz prosze abys dala namiary na ta kiecke:-)ile kosztowala??

reklama
ja się zastanawiam nad tymi ubrankami czy 5 sztuk to nie za mało. Tzn. teoretycznie ok, ale trzeba liczyc przynajmniej 2 na dobę czyli co drugi dzień trzeba prać. No i w tym wypadku trzeba to zrobic ręcznie, bo przecież 4 sztuk do pralki się nie wrzuci. A z innymi rzeczami prać nie można, bo musi być specjalny proszek do prania i bez zmiękczacza.
no wlasnie ja sie nad tym samym zaczelam zastanawiac. przeciez moze byc tak ze nie zawsze bedziemy w stanie leciec pranie zrobic wiec lepiej miec wiecej ciuszkow. :tak:
a jesli chodzi o smaczek do ssania dla dzidzi to mniej wiecej od jakiego czasu mozna dzidziusiowi dawac? od samego poczatku? moze glupie pytanie ale to moj pierwszy dzidzi a ja z dziecmi do czynienia wczesniej nie mialam. jestem kompletnie zielona :zawstydzona/y:

Do góry