reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

mamo-tato ja mam od nich pościel i polecam :-)

A co do podmywania to nam dziś położna na szkole rodzenia powiedziała, żeby sobie kupić nadmanganian potasu i tym się podmywać przez pierwsze 4 dni po porodzie. szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę. wiecie coś na temat tego nadmanganianu?

reklama
mamo-tato ja mam od nich pościel i polecam :-)

A co do podmywania to nam dziś położna na szkole rodzenia powiedziała, żeby sobie kupić nadmanganian potasu i tym się podmywać przez pierwsze 4 dni po porodzie. szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę. wiecie coś na temat tego nadmanganianu?
To substancja odkazajaca, takie bordowo-fioletowe krysztalki co rozpuszcza sie w wodzie. Chyba najbardziej popularny specyfik od lat. Ja pamietam, ze jako dziecko tym odkazalam akwarium z rybkami jak mialy plesniawki:sorry:

To substancja odkazajaca, takie bordowo-fioletowe krysztalki co rozpuszcza sie w wodzie. Chyba najbardziej popularny specyfik od lat. Ja pamietam, ze jako dziecko tym odkazalam akwarium z rybkami jak mialy plesniawki:sorry:

Kalia to się chyba nazywa ja w tym kąpałam Zuzie jak miala te ropne wypryski po oliwce bo to wysusz i nie powiem zeszło

dziewczyny mam dziś zamiar kupić pampersy i napiszcie mi prosze czy te żóty lepiej kupic 1 tzn od 2-5kg czy 2 od 3-6kg bo widziałam w realu promoje 89zł za 2 opakowania tylko nie pamiętam które to były.....
czy moze lepiej kupi po jedny opakowaniu tego i tego... albo jedna paczke zótych i jedna ta active baby od 4-6 kg
mam nadzieje ze nie zagmatwałam za bardzo :-)

kolejne pytanie dotyczy proszku widziałam tak dzidziusia, lovela i jelp.... bardziej byłabym skłonna loveli ale chce poznac Wasze zdanie...
Myślę że baby active to dla siedzących dzieci, a dla naszych pociech są new born i to w dwóch wersjach 1 i 2. Jedynki są pakowane tylko po 43 szy, a dwójki więcej. Nam położna mówiła, że 1 wystarczy jedna paczka, a można nawet zacząć od 2.
A co do tego tantum rosa to czy on tez sie nadaje do gojenia rany po cesarskim cięciu, jakby w razie coś??

A i jeszcze na początku pisałyście o podkładach na łóżko i do przewijania, czy je mozna kupic w aptece czy gdzie??
Nie mam pojęcia wiesz czy po cesarce można go stosować, na krocze to chyba nie jest potrzebne, ale nie mam pojęcia, a na ranę to nie wiem. Myślę że musiałabyś się zapytać ginka. Bo ulotkę przeczytałam i nic nie pisze o cesarce.

Jeśli chodzi o podkłady to ja w to nie wchodzę to bez sensu, jeśli mamy tyle pieluch i tetr to przecież moment wyprane i wysuszone i nie wiem czy to ma sens kupowanie podkładów.
Tetrowych pieluch mam 20szt i dzis kupiłam 3 flanelowe, bo a noż sie gdzies przydadza.
Flanela się przydaje, ostatnio w moim otoczeniu dużo osób je zachwala, można wyłożyć nią rożek rzeby go tak często nie prać i wogóle są miłe dla ciała. Ja będę kupować z pare sztuk.
ja podmywałam się szarym mydłem tam ze 2-3 razy dziennie, a potem i tak tantum-rosa. A później jak już wyszłam ze szpitala to płynem do higieny intymnej z kory dębu
Mi położna powiedziała, że nie mamy kupować nowego płynu do higieny intymnej po porodzie, najlepiej ten który stosujemy w domu, żeby nie wywołać jakieś alergii. ja stosuje PLIVA Fem i jestem zadowolona jakieś 25zł w aptece. Jest antygrzybiczny i jestem zadowolona mi nic się w ciąży nie przytrafiło, a chodziłam na baseny i wogole. Jeśli chodzi o tantum rosa to też nam połozna polecala do podmywania i że możemy sobie jeszcze robić krótkie podkłady z namoczonej w tym gazie, tak 15/20 minut.

ja pierwszy raz kupiłam podkłady nie tak dawno jak oduczałam córkę sikać do majtek :sorry:przy przewijaniu posikała się chyba z dwa razy ale przewijak jest z ceratki więc wystarczyło przetrzeć i wyprać pieluchę flanelową pampersa przesikała chyba raz bo źle założyłam

reklama
a ja ostatnio nabyłam:

obraz 006 [50%].jpg

Do góry