reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

A ja wlasnie przegladalam rzeczy po synku(na razie wzielam rozmiary 56-68 na tapete) aby wiedziec co mi trzeba a co nie. I mam:
rozmiar 56:
body kr 4szt, dl 2szt
kaftaniki/koszulki/bluzeczki 8szt
spiochy 6szt
pajace 7szt
spiochy+kaftanik 1szt
pajace i spiochy glownie welurkowe.

rozmiar 62:
body kr 10szt, dl 2szt
kaftaniki/koszulki/bluzeczki 13szt
spiochy 9szt
spiochy+kaftanik 3szt,
komplet 6cz 1szt
spodnie 2szt
golf 2szt
rampers 1szt
dres 1szt
kombinezon welurkowy 1szt
pizamka 1szt
kurtka sztruksowa 1szt
ogrodniczki polarkowe 1szt
krotkie spodenki 1szt

rozmiar 68:
kaftaniki/koszulki/bluzeczki 18szt
spiochy 4szt
polspiochy 3szt
komplet 2cz 3szt,
spodnie 5szt
golf 2szt
rampers 1szt
dres polarowy 3szt
dres frotka 1szt
dres 1szt
sweterek 1szt
ogrodniczki dzinsowe 3szt
ogrodniczki sztruksowe 1szt
ogrodniczki 1szt
krotkie spodenki 1szt

Czesc z tych rzeczy jest na rozmiar 56-62, 62-68, 68-74, niektore body na 56 byly dobre na 62 a nawet 68 bo niektore porozciagaly sie w praniu...

Skarpetki, czapeczki, rajstopki itd(drobizne) policze innym razem, bo teraz to juz bym nie zdazyla-Maciejek wlasnie sie obudzil i za bardzo chcialby mi pomagac :-)

oprocz tego mam:
3sweterki robione na drutach+czapeczki+skarpetki rozmiar 56-68
1 komplet jak wyzej na rozmiar 62-74
2 komplety do chrztu(spiochy lub polspiochy+sweterek+czapeczki) rozmiar ok 62-68

2 okrycia kapielowe 80x80-niestety maja jakies paskudne plamy ktore nie chca zejsc...
2 uszyte powloczki na rozki wraz z miekkim wypelnieniem wiazane, 80x80(moga sluzyc pozniej jak poszewki na poduszki)
2 komplety poscieli(jeden z ochraniaczem)
1 kombinezon jesienny rozmiar 62
1 kombinezon zimowy rozmiar 68-74

Ogolnie nie jest zle, a znajac zycie cos jeszcze dokupie, aby Malenstwo mialo cos kupione specjalnie dla niego(niekoniecznie nowe, ale dla niego)

reklama
royanna może zadam głupie pytanie... ale czym się róznią śpiochy od pajacy?? bbo to chyba jedno i to samo.... czy się mylę??
Wg mnie;-)
spiochy nie maja rekawow-nawet krotkich, tylko nogawki zakonczone stopkami;
pajace sa cale, tzn maja i dlugie nogawki i dlugie rekawy. Czasem zakonczone sa stopkami czasem nie;
rampersy to pajace na krotki rekaw i krotkie nogawki

ale moze ja zle rozrozniam;-):-D

Wg mnie;-)
spiochy nie maja rekawow-nawet krotkich, tylko nogawki zakonczone stopkami;
pajace sa cale, tzn maja i dlugie nogawki i dlugie rekawy. Czasem zakonczone sa stopkami czasem nie;
rampersy to pajace na krotki rekaw i krotkie nogawki

ale moze ja zle rozrozniam;-):-D
ja tak tylko pytam... bo u nas są tylko np body na któtki rękaw i bez nogawek, body z długimi rękawkami, bez nogawek, pajacyki-piżamki to jedno bo są tylo na długi rękawek z nogawkami i zakrytymi stópkami i jeszcze mamy koszuleczki na długi rękawek i krótki oraz spodnie z nogawkami....
o tych rampesach czyt pajacykach bez stópek to nawet nie wiedziałam...
u nas nie ma nawet tych kawtaników na sznureczki ,.. więc ta tez próbuję porównać czy coś jeszcze pominęłam... bo trudno porównać nazwami ich tutaj z polskimi:sorry2:

ja tak tylko pytam... bo u nas są tylko np body na któtki rękaw i bez nogawek, body z długimi rękawkami, bez nogawek, pajacyki-piżamki to jedno bo są tylo na długi rękawek z nogawkami i zakrytymi stópkami i jeszcze mamy koszuleczki na długi rękawek i krótki oraz spodnie z nogawkami....
o tych rampesach czyt pajacykach bez stópek to nawet nie wiedziałam...
u nas nie ma nawet tych kawtaników na sznureczki ,.. więc ta tez próbuję porównać czy coś jeszcze pominęłam... bo trudno porównać nazwami ich tutaj z polskimi:sorry2:
Rozumiem, a poza tym, kto pyta nie bladzi:tak:
Ja mimo, ze mam juz prawie 3letniego synka to dalej sie ucze:zawstydzona/y:

w pl to pewnie poszłabym do sklepu dziecięcego i poprosiła nazwami a wtedy wiedziałabym co jest co ;-) a ty musiałam sama dochodzić co jest odpowiednikiem....:-p ale nieźle mi to poszło ... bo mniejszy wybór... hehe:-p

każdy się uczy cały czas....:tak:

dziewczyny wiem ze to bylo ale mozecie mi napisac jakie kosmetyki dla bobaska bedziecie kupowac nie chodzi mi o firme tylko np.oliwka itp??

oliwke- bambino żel do mycia- nivea chusteczki -bambino pampersy -pampersa krem- sudocrem
kupowałam to co w promocji moze i racja ze lepiej wsyztsko jednej firmy ale ja nastawiona jestem ze bede obserowac skóre maleństwa i eliminowac to na co ewentualnie moze byc uczulone co do chusteczke z biedornki moja siostra uzywa ich dla 11 miesiecznego syna i nic mu nie wyskakuje od nich... i mysle ze jak moje maleństwo bedzie wieksze to bede próbowała tych tańszych bo ich naprawde duzo idzie ...

jutro zostaje w domku wiec zrobie porzadek z ubraniami i chyba je wypiore 1 raz i pozniej na poczatku października i mysle ze starczy :) no i w koncu musze dokupic te podkłady poporodowe

Dziewczyny, własnie wybieram łóżeczko i mam pytanko: czy któraś z Was posiada wiedzę, które drzewo jest lepsze sosnowe czy bukowe...

reklama
Do góry