reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupki dla mamy i dla dzidziusia:-) + lista prezentów

Chciałabym poprosić jeszcze raz o opinie dziewczyn, które kupiły posciel do wózka. Ja chciałabym kupić taką posciel i uzywać jako zwykłą w domu do łóżeczka. Czy myślicie ze ona jest dostatecznie gruba? Jest przynajmniej tak gruba jak rożek?? Musze tylko upatrzyc jakąś co ma poszewki, zebym mogła prać:tak:

reklama
Chciałabym poprosić jeszcze raz o opinie dziewczyn, które kupiły posciel do wózka. Ja chciałabym kupić taką posciel i uzywać jako zwykłą w domu do łóżeczka. Czy myślicie ze ona jest dostatecznie gruba? Jest przynajmniej tak gruba jak rożek?? Musze tylko upatrzyc jakąś co ma poszewki, zebym mogła prać:tak:
jest gruba, ale sztywna i mała. Póki malec sam się nie pzekręca możesz jej używać ale jak zacznie sam się choć troche wiercić to nie starczy mu tej pościeli z obrotu z jednego boczku na drugi. Nie wiem czy to zrozumiałe, co napisałam... :sorry2:

trochę mnie nie było, więc wklejam moje komentarze :-)

jakie chusteczki kupujecie? ja kupilam bambino no i nie wiem czy nei lepiej na poczatku nivea?
zastanawiam sie czy nie beda za cienkie :/ jutro wszytskie wyjme i zobacze
a te wasze kombinezony zimowe to mocno grube sa? takiej grubosci jak zwykle kurtki zimowe? yh

Co do chusteczek i ogólnie kosmetyków słyszałam o dwóch modelach - zacząć od droższych (teoretycznie lepszych;-)) a jak dziecko będzie starsze, próbować tańszych. Druga metoda to zacząć od tańszych i jak jest wszystko ok to niczego nie zmieniać. Są mamy, które mocno nastawiają się nawet na produkty Eko a okazuje się, że dziecko dobrze znosi produkty normalne :-)
A jeżeli chodzi o kombinezon to mam ciepły, typowo zimowy.

Dziewczyny, mam pytanie : planujecie używać jakiegoś śpiworka do gondoli ? Bo ja już na prawdę sama nie wiem...

Ja uważam, że to za dużo, tym bardziej, że gondola ma dodatkowo zapięcie, które tez chroni przed chłodem.

co do pozostałych kosmetyków to nam na szkole rodzenia polecano balneum do kąpieli i oliwke bambino odradzano za to bardzo Johnosons Baby bo podobno jest więcej podróbek niż oryginałów

Ja mam mieszane uczucia co do stosowania oliwki. Mojej siostrze odradzano bo jak skóra przyzwyczai sie do natłuszczania to będzie wymagała na stałę takich zabiegów. Stosowała tylko kremy typu Sudocrem i siostrzeniec nigdy nie miał żadnych problemów skórnych.

Też myślałam o tej poduszce tylko nie do końca przekonana jestem czy to nie jest jakieś takie naciągane.. ;-)

Nam tez pokazywali taka poduszke na szkole rodzenia, ale położna powiedziała, że równie dobrze sprawdza się podłożenie normalnej poduszki.

A jeszcze chciałam zapytać o kombinezon! Kupić 62 czy 68? zważywszy na to, że ma starczyć do lutego, a może i marca (bo nie wiadomo jaka zima będzie) to chyba lepiej 68? :-)

Dlatego ja polowałam na kombinezon 0-3 miesiące. Może na początku być troche za luźny ale później powinien byc ok. Jak zacznie byc za ciasny, kupie lżejszy - zaleznie od pogody.

Też myślałam o tej poduszce tylko nie do końca przekonana jestem czy to nie jest jakieś takie naciągane.. ;-)
Jak już ją przetestujesz to daj proszę znać (najlepiej również na priv) czy warto było kupować :blink:
Ja ostatnio zamówiłam sobie poduszkę do karmienia bliźniąt - taka sama tylko większa i już wiem, że będzie rewelacyjna (pod warunkiem, że będę karmić piersią). Uważam, że to genialne rozwiązanie w moim przypadku, ale dla pojedynczego dzidziusia też na pewno będzie super!

jest gruba, ale sztywna i mała. Póki malec sam się nie pzekręca możesz jej używać ale jak zacznie sam się choć troche wiercić to nie starczy mu tej pościeli z obrotu z jednego boczku na drugi. Nie wiem czy to zrozumiałe, co napisałam... :sorry2:

Ty pewnie mialas tą mniejszą, bo na alegro widzialam dwa rozmiary, jednen 70/50 a drugą 70/80 czyli praktycznie jak rozek. Ja chce tą wiekaszą tylko dla mnie to paranoja ze nie robią z poszewkami ani poszewek nie mozna dokupić (do tych wiekszych) przeciez to sie bedzie ciagle brudzic.:no:

Co do oliwki to ja slyszalam ze nalezy dziecko smarowac przez pierwszy miesiac, potem nie, nie pamietam dlaczego:baffled: Ja smarowalam troche dluzej, pozniej kupilam balsam do ciała z dodatkiem oliwki i dolewałam do wanny kilka kropli oliwki i efekt był super. A uzywalam Johnosns bo po Bambino Zuzi skóra schodziła, choc w szpitalu kazali mi kupic wlasnie Babmbino:szok:
Ogólnie uwazam ze warto czyms dzieciaczka czyms smarować, same tez sie wkoncu balsamujemy po wyjsciu z kąpieli:confused:

Ogólnie uwazam ze warto czyms dzieciaczka czyms smarować, same tez sie wkoncu balsamujemy po wyjsciu z kąpieli:confused:

Jest teoria, która mówi, że gdy za bardzo przyzwyczai sie skórę do nawliżania, ta sama przestanie się tym "zajmować" i już będziemy skazani na częste używanie kremów i balsamów. Zresztą oliwka natłuszcza, nie nawilża.

a to cyctat z artykułu Czy stosować oliwkę? - BabyBoom
"Oliwka jest kosmetykiem powszechnie dostępnym i każda dziecięca firma kosmetyczna ma ją w swojej ofercie. Ale czy faktycznie jest ona tak niezbędna? Oliwka tak naprawdę nie ma właściwości nawilżających, bo skóra jej nie wchłania. Jeśli skóra dziecka nie jest wyraźnie sucha, stosowanie oliwki nie uzasadnienia medycznego"

Ja mam juz mniej wiecej upatrzony kombinezonik ale nie wiem jak material bedzie lepszy taki polarkowo-welurowy niby futerko czy taki nieprzemakalny typowo kurteczkowy?Nie wiem ktory material wybrac, ktory bedzie praktyczniejszy????:confused:

http://www.mothercare.com/Mothercare-Puffa-Snowsuit/dp/B002HIVOG2/sr=1-25/qid=1249722743/ref=sr_1_25/276-6199781-2320709?%5Fencoding=UTF8&m=A2LBKNDJ2KZUGQ&n=76104031&mcb=core

http://www.mothercare.com/Mothercar...ing=UTF8&m=A2LBKNDJ2KZUGQ&n=76104031&mcb=core

Girls Wadded Snowsuit : mothercare

Ostatnia edycja:
Ja mam juz mniej wiecej upatrzony kombinezonik ale nie wiem jak material bedzie lepszy taki polarkowo-welurowy niby futerko czy taki nieprzemakalny typowo kurteczkowy?Nie wiem ktory material wybrac, ktory bedzie praktyczniejszy????:confused:

Ten w centki cudny ale ja na zime bardziej ufam tym z materiału a nie futerkom czy polarkom. Dużo ogladałam w sklepach i nawet jak jest gruby polarek to jakoś mam wrażenie, że jest lżejszy. Ale może to tylko moje wrażenie.
Dla dziewczynki wybrałabym ten różowy :-)

Jest teoria, która mówi, że gdy za bardzo przyzwyczai sie skórę do nawliżania, ta sama przestanie się tym "zajmować" i już będziemy skazani na częste używanie kremów i balsamów. Zresztą oliwka natłuszcza, nie nawilża.

a to cyctat z artykułu Czy stosować oliwkę? - BabyBoom
"Oliwka jest kosmetykiem powszechnie dostępnym i każda dziecięca firma kosmetyczna ma ją w swojej ofercie. Ale czy faktycznie jest ona tak niezbędna? Oliwka tak naprawdę nie ma właściwości nawilżających, bo skóra jej nie wchłania. Jeśli skóra dziecka nie jest wyraźnie sucha, stosowanie oliwki nie uzasadnienia medycznego"

już chyba pisałam że moja Zuzia po oliwce (różnych firm) miała takie ropne chrosty :szok:i nie była to żadna alergia oliwka zatykała pory i przez to te problemy dopiero pediatra mnie oświeciła i kazała odstawić oliwkę ja miałam podobne problemy ze skórą jak po ciąży miałam masaże i pan używał oliwki więc przy kolejnym dziecku już nie będę ryzykować tylko będę używać tego mleczka z Musteli niestety jest bardzo drogie ale z drugiej strony wystarcza na bardzo długo więc ostatecznie jakoś dam rade
Weri jeżeli chodzi o materiał to ja wybrałabym ten ostatni

reklama

Puffa Snowsuit : mothercare

Unisex Leopard Snowsuit : mothercare

Girls Wadded Snowsuit : mothercare
ja myślę, zę material moze być każdy. Do tego i tak dojdzie kocy i okrycie od wózka, które jest nieprzemakalane. A najbardziej podoba mi się różowy.

Do góry