reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

reklama
darek je nie regularnie nawet czasami nie je przed pojsciem spac i budzi sie po godzinie i idzie dalej spac obiad je miedzy 12 a 15 zalezy o ktorej wczesniej bylo mleko lub kaszka a desrek to jakos po poludniu troszke i do poludnia roznie

ale nic nie szkodzi jemu ze tak sobie je ? ma staly rytm ... gora kilka dni puzniej inaczej pare dni tak co jakis czas mu sie zmienia teraz jak spimy do 9/10 to wogole sie przestawil i z dzremka i z jedzeniem

ja mam taki schemat w ksiazce
karmiony sztucznie 7 mis
3 razy dziennie podaj mleko modyfikowane z kaszka(raz pszenna,dwa razy bezglutenowa)na mleku modyfikowanym.Ponadto zupe jarzynowa z osobno ugotowanym miesem lub (1-2 razy w tyg)ryba.Dodaj do niej lyzeczke olowy z oliwek lub masla i co drugi dzien pol zoltka.Mozesz tez podac dzieckuraz dziennie deser mleczno-owocowy,przetarte owoce,sok.
tyle,mam taki chemat na kazdy mies do roku czasu rowniez karmionych piersia.Moj synek tak juz ma tylko zamiast masla wybralam oliwe,deser owocowy z jogurtem juz probowal:-) zostalo tylko zoltko.jak znow nie zapomne to jutro dostanie.:tak:jadl juz ciasteczka takie od 6 mis a tam chyba musi byc jajko wiec probowal:tak:acha mieso gotuje razem z warzywami.Nikt z moich znajomych nie gotuje osobno:-):-)

Zapomnialam dodac;wychodzi na to ze w 7 mies dziecko juz nie je samego mleka tylko zageszczone:-):-)my w sumie mamy 3 razy mleko bo o 6 rano pozniej mleko z kaszka o 10 i wieczorem zageszczone:-)

Pamiętajmy, że dalej głównym posiłkiem Naszych maluchów jest MLEKO:-):tak:
Tak zgodzę sie tylko ze moja mała nie pije mleka sztucznego-MA ODRUCH WYMIOTNY I KONIEC! Pediatra mi powiedziała ze nic na siłe, mam spróbować za jakiś czas, tymbardziej ze przybiera prawidłowo na wadze, wiec mam sie nie martwić....pożyjemy-zobaczymy.

A my mniej więcej mamy tak:

9-10 kaszka
ok 13 zupka/obiadek
ok 16 deserek + pierś
19-20 kaszka
20-21 (po kąpieli) pierś
do rana - na żadanie (zazwyczaj 1-2 razy) pierś

Próbowaliśmy dzisiaj jabłuszka :no:
Po kilku łyżeczkach napotkałam na ślinotok, zamknięte usteczka i otrzepującego się dzidziusia :wściekła/y:
To byłoby na tyle jeżeli chodzi o pierwsze podejście do owocków :baffled:

ja też nie uważam, żeby to było coś strasznego.. tylko mnie pediatra ochrzaniła.
do tej pory Zosia jadła 4 razy w ciągu dnia i piąty posiłek "na śpioch". teraz ma jeść 5 w ciągu dnia i koniec.... przecież dziecko to nie robot. nie zmuszę jej żeby była głodna częściej.. prawda?? :-)

mój Szymon też tak je, 4 posiłki w ciągu dnia, a piaty o 5tej rano na śpiąco

U nas jest dokładnie tak samo jak u Iwonki, 4x mleko 1x obiadek 1x deserek i w międzyczasie soczki Bobo Frut oraz herbatka. Po 7 mc zaleca się podawanie 3x mleka 210 ml to jeszcze poczekamy.
Pamiętajmy, że dalej głównym posiłkiem Naszych maluchów jest MLEKO:-):tak:
u nas tak samo, tylko, że ja zagęszczam mu na noc, a w ciągu dnia je samo mleko 180ml. Chociaż od 2 dni zaczynam mu dawać 150ml mleka+2miarki kaszki. 210ml Szymon po prostu nie zjada

Szopek, mm dzięki na namiary na tę kaszkę. U nas chyba jej nnie było. Zobacze jeszcze w Tesco:tak:

U nas ze schematami to róznie. Jest zazwyczaj obiadek i deserek i 3 lub 4 razy mleko. Dzisiaj to całkiem będzie pogmatwany dzień bo mała sobie nadal spi:szok:

reklama
ja też nie wiem co się dziś będzie działo. po nocnych ekscesach niunia zjadła dopiero o 8:30. ale może to i dobrze. pójdzie spać później, to pośpi ciurkiem (może...) do 7:00 i wtedy NM obudzi nas jak będzie szedł do pracy...
Podejście nr 1 do unormowania planu dnia :-)

Do góry