reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

reklama
darek je nie regularnie nawet czasami nie je przed pojsciem spac i budzi sie po godzinie i idzie dalej spac obiad je miedzy 12 a 15 zalezy o ktorej wczesniej bylo mleko lub kaszka a desrek to jakos po poludniu troszke i do poludnia roznie

ale nic nie szkodzi jemu ze tak sobie je ? ma staly rytm ... gora kilka dni puzniej inaczej pare dni tak co jakis czas mu sie zmienia teraz jak spimy do 9/10 to wogole sie przestawil i z dzremka i z jedzeniem

ja mam taki schemat w ksiazce
karmiony sztucznie 7 mis
3 razy dziennie podaj mleko modyfikowane z kaszka(raz pszenna,dwa razy bezglutenowa)na mleku modyfikowanym.Ponadto zupe jarzynowa z osobno ugotowanym miesem lub (1-2 razy w tyg)ryba.Dodaj do niej lyzeczke olowy z oliwek lub masla i co drugi dzien pol zoltka.Mozesz tez podac dzieckuraz dziennie deser mleczno-owocowy,przetarte owoce,sok.
tyle,mam taki chemat na kazdy mies do roku czasu rowniez karmionych piersia.Moj synek tak juz ma tylko zamiast masla wybralam oliwe,deser owocowy z jogurtem juz probowal:-) zostalo tylko zoltko.jak znow nie zapomne to jutro dostanie.:tak:jadl juz ciasteczka takie od 6 mis a tam chyba musi byc jajko wiec probowal:tak:acha mieso gotuje razem z warzywami.Nikt z moich znajomych nie gotuje osobno:-):-)

Zapomnialam dodac;wychodzi na to ze w 7 mies dziecko juz nie je samego mleka tylko zageszczone:-):-)my w sumie mamy 3 razy mleko bo o 6 rano pozniej mleko z kaszka o 10 i wieczorem zageszczone:-)

Pamiętajmy, że dalej głównym posiłkiem Naszych maluchów jest MLEKO:-):tak:
Tak zgodzę sie tylko ze moja mała nie pije mleka sztucznego-MA ODRUCH WYMIOTNY I KONIEC! Pediatra mi powiedziała ze nic na siłe, mam spróbować za jakiś czas, tymbardziej ze przybiera prawidłowo na wadze, wiec mam sie nie martwić....pożyjemy-zobaczymy.

A my mniej więcej mamy tak:

9-10 kaszka
ok 13 zupka/obiadek
ok 16 deserek + pierś
19-20 kaszka
20-21 (po kąpieli) pierś
do rana - na żadanie (zazwyczaj 1-2 razy) pierś

Próbowaliśmy dzisiaj jabłuszka :no:
Po kilku łyżeczkach napotkałam na ślinotok, zamknięte usteczka i otrzepującego się dzidziusia :wściekła/y:
To byłoby na tyle jeżeli chodzi o pierwsze podejście do owocków :baffled:

ja też nie uważam, żeby to było coś strasznego.. tylko mnie pediatra ochrzaniła.
do tej pory Zosia jadła 4 razy w ciągu dnia i piąty posiłek "na śpioch". teraz ma jeść 5 w ciągu dnia i koniec.... przecież dziecko to nie robot. nie zmuszę jej żeby była głodna częściej.. prawda?? :-)

mój Szymon też tak je, 4 posiłki w ciągu dnia, a piaty o 5tej rano na śpiąco

U nas jest dokładnie tak samo jak u Iwonki, 4x mleko 1x obiadek 1x deserek i w międzyczasie soczki Bobo Frut oraz herbatka. Po 7 mc zaleca się podawanie 3x mleka 210 ml to jeszcze poczekamy.
Pamiętajmy, że dalej głównym posiłkiem Naszych maluchów jest MLEKO:-):tak:
u nas tak samo, tylko, że ja zagęszczam mu na noc, a w ciągu dnia je samo mleko 180ml. Chociaż od 2 dni zaczynam mu dawać 150ml mleka+2miarki kaszki. 210ml Szymon po prostu nie zjada

Szopek, mm dzięki na namiary na tę kaszkę. U nas chyba jej nnie było. Zobacze jeszcze w Tesco:tak:

U nas ze schematami to róznie. Jest zazwyczaj obiadek i deserek i 3 lub 4 razy mleko. Dzisiaj to całkiem będzie pogmatwany dzień bo mała sobie nadal spi:szok:

reklama
ja też nie wiem co się dziś będzie działo. po nocnych ekscesach niunia zjadła dopiero o 8:30. ale może to i dobrze. pójdzie spać później, to pośpi ciurkiem (może...) do 7:00 i wtedy NM obudzi nas jak będzie szedł do pracy...
Podejście nr 1 do unormowania planu dnia :-)

Do góry