reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Ale sie wscieklam, napisalam wielkiego posta i chcialam cos skasowac i mi sie backspace zacial i najpierw zaczal kasowac a pozniej mi wrocilo do strony startowej :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Nienawidze tej klawiatury :angry:

Schemat posilkow Ani wyglada tak
ok 8 210 mleka i 3 miarki kaszki do tego
ok 12 zupka lub danie z miesem
ok 14.30 210 mleka z 3 miarkami kaszki
ok 17 zupka jarzynowa
ok 18 deser owocowy ze sloiczka lub sok z woda ok 150- 200ml
kolacja roznie, czasami ok 20 a czasami ok22 ale zawsze jest to mleko z dodatkiem 3 miarek kaszki

Ania nie chce jesc gestej kaszki lyzeczka. Czasami do owocow dosypuje jej troche kaszki.

Dziubek ja kiedys porownywalam zawartosc skladnikow odzywczych w kleiku kukurydzianym ,kaszce ryzowej i kaszce bifidus. Tylko kaszka ryzowa jest z cukrem ale zaartoscia weglowodanow i kalorii niemal nie rozni sie od tych produktow bez cukru.

Kaszka bifidus nestle jest fajna, ma ladny zapach i jest mocno zmielona i nie robia sie takie kluchy w mleku jak po podaniu jakiegos kleiku czy innej kaszki. Ale mniej pecznieje niz np kleik ryzowy.

reklama
Muszę jakoś uregulować dzień małej. Dziś np przespała jeden posiłek o godzinę :szok:
Hmmm tak sobie myślę, że może powinnam przetrzymać ją od pobudki do drugieho śniadania:
8 - śniadanie
11 - 11:30 drugie śniadanie
11:30-13 drzemka
13:00 obiad - zupka
pewnie ok 15:30-16 drzemka
17 - obiad
ok 18:00 podwieczorek
ok. 20:30 kolacja i spanie
tylko czy tak dam radę:confused:

Kinia ja uwazam, ze to nic strasznego jak dziecko przespi pore posilku.
Odkad jest taka senna pogoda to Ani sie dosyc czesto zdarza,ze spi i je okolo godzine pozniej.

ja też nie uważam, żeby to było coś strasznego.. tylko mnie pediatra ochrzaniła.
do tej pory Zosia jadła 4 razy w ciągu dnia i piąty posiłek "na śpioch". teraz ma jeść 5 w ciągu dnia i koniec.... przecież dziecko to nie robot. nie zmuszę jej żeby była głodna częściej.. prawda?? :-)

U nas stałe są tylko pory śniadanka i kolacji. Pozostałe posiłki wypadają wtedy, kiedy Dominika jest głodna i wyraża chęć jedzenia:happy2:. Już pare razy zdarzyło się, że nie chciała jeść kaszki lub obiadku, ale po 1-1,5 godz. jadła i dokładkę też opendzlowała:-):tak:. Do tego dochodzą różne pory drzemek, np. pierwsza po śniadanku może być przed 10 (i wdety jest jeszcze jedna lub dwie) lub tak jak wczoraj o 13 i to była ostatnia:blink:.

Zato mamy taki specyficzny problem, że Dominika od samego początku nie lubi obiadków, pluje nimi lub po prostu zaciska ustka i nie ma mowy o jedzeniu:confused:. Polubiła deserki i zajada się nimi z apetytem. Jedyny sposób na zjedzenie obiadku to zmieszanie obiadku/zupki z deserkiem. Tylko czy w ten sposób nie wypaczę jej smaku?:confused: Ja uwielbiam mięsko na słodko z miodem lub owocami. Ale nie wyobrażam sobie, że Dominika w przyszłości do np. rosołu zażyczy sobie jabłko, banana lub gruszkę:szok::confused:

No i dzisiaj ugotowałam krupniczek (dla niuńki bez przypraw z odrobinką soli na 2 l garnek) zmiksowałam tak, żeby były takie kawałeczki jak są w słoiczkach po 6.m-cu i dam jej jutro na obiad (chyba z bananem:dry:). To będzie mój debiut kulinarny dla niej:-).

ANISIA mamy podobne menu za wyjatkiem picia:tak::tak:;-)tylko jedno mysle ze powinnas zmienic.pediatra powiedziala mi zeby nie kapac dziecka po jedzeniu min godz.ja kapie ok 19 ej i pozniej daje kaszke zageszona ktorej znow dzis nie zjadl:no:w nocy czeka mnie wstawanie:dry: ach te zeby:dry::baffled:
KINNA pytam o zupke bo ja juz robie z mieskiem zupke,czyli taki obiad a dzis byla rybka.nastepna w piatek,wszyscy poscimy:-D:-D

zupki czyste - jarzynowe to takie pierwsze danie.
zupki z mięskiem i dania z mięskiem to drugie danie. u nas rybek jeszcze nie ma. na razie mała przekonuje się do indyka, za którym nie przepada. za to uwielbia dania z królikiem

Widze ze dajecie po 3 posilki mleczne a nawet tylko 2 Czy to nie za malo?(wedle schematu).Ja staram sie dawac 4, zawsze po 210ml w tym jeden to kaszka gesta. + jako piaty posilek obiadek.Tak jak pisalam w miedzy czasie czasami soczek choc ona nie chce zabardzo,wiec chociaz owoce dodaje do kaszki.

no wlasnie musze znalesc ile razy mleko bo moze byc tak ze za duzo ?
Maly je jak wstaje lub z rana wczesnie w poludnie po poludniu cos na gesto puznym wieczorem ... wychodzi 4 czesto jest to przez sen bo nie chce mleka z butli i jak nie spi to chlipie tak lyzeczka albo zageszcone kaszka lub owsianka och kombinowac trezba a czasami robie mleko idziemy na spacer i ladnie zjada a 5 minut wczesniej w domu prezyl sie i wyginal ze nie chce :baffled:

reklama
Widze ze dajecie po 3 posilki mleczne a nawet tylko 2 Czy to nie za malo?(wedle schematu).Ja staram sie dawac 4, zawsze po 210ml w tym jeden to kaszka gesta. + jako piaty posilek obiadek.Tak jak pisalam w miedzy czasie czasami soczek choc ona nie chce zabardzo,wiec chociaz owoce dodaje do kaszki.
U nas jest dokładnie tak samo jak u Iwonki, 4x mleko 1x obiadek 1x deserek i w międzyczasie soczki Bobo Frut oraz herbatka. Po 7 mc zaleca się podawanie 3x mleka 210 ml to jeszcze poczekamy.
Pamiętajmy, że dalej głównym posiłkiem Naszych maluchów jest MLEKO:-):tak:

Do góry