reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Ale sie wscieklam, napisalam wielkiego posta i chcialam cos skasowac i mi sie backspace zacial i najpierw zaczal kasowac a pozniej mi wrocilo do strony startowej :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Nienawidze tej klawiatury :angry:

Schemat posilkow Ani wyglada tak
ok 8 210 mleka i 3 miarki kaszki do tego
ok 12 zupka lub danie z miesem
ok 14.30 210 mleka z 3 miarkami kaszki
ok 17 zupka jarzynowa
ok 18 deser owocowy ze sloiczka lub sok z woda ok 150- 200ml
kolacja roznie, czasami ok 20 a czasami ok22 ale zawsze jest to mleko z dodatkiem 3 miarek kaszki

Ania nie chce jesc gestej kaszki lyzeczka. Czasami do owocow dosypuje jej troche kaszki.

Dziubek ja kiedys porownywalam zawartosc skladnikow odzywczych w kleiku kukurydzianym ,kaszce ryzowej i kaszce bifidus. Tylko kaszka ryzowa jest z cukrem ale zaartoscia weglowodanow i kalorii niemal nie rozni sie od tych produktow bez cukru.

Kaszka bifidus nestle jest fajna, ma ladny zapach i jest mocno zmielona i nie robia sie takie kluchy w mleku jak po podaniu jakiegos kleiku czy innej kaszki. Ale mniej pecznieje niz np kleik ryzowy.

reklama
Muszę jakoś uregulować dzień małej. Dziś np przespała jeden posiłek o godzinę :szok:
Hmmm tak sobie myślę, że może powinnam przetrzymać ją od pobudki do drugieho śniadania:
8 - śniadanie
11 - 11:30 drugie śniadanie
11:30-13 drzemka
13:00 obiad - zupka
pewnie ok 15:30-16 drzemka
17 - obiad
ok 18:00 podwieczorek
ok. 20:30 kolacja i spanie
tylko czy tak dam radę:confused:

Kinia ja uwazam, ze to nic strasznego jak dziecko przespi pore posilku.
Odkad jest taka senna pogoda to Ani sie dosyc czesto zdarza,ze spi i je okolo godzine pozniej.

ja też nie uważam, żeby to było coś strasznego.. tylko mnie pediatra ochrzaniła.
do tej pory Zosia jadła 4 razy w ciągu dnia i piąty posiłek "na śpioch". teraz ma jeść 5 w ciągu dnia i koniec.... przecież dziecko to nie robot. nie zmuszę jej żeby była głodna częściej.. prawda?? :-)

U nas stałe są tylko pory śniadanka i kolacji. Pozostałe posiłki wypadają wtedy, kiedy Dominika jest głodna i wyraża chęć jedzenia:happy2:. Już pare razy zdarzyło się, że nie chciała jeść kaszki lub obiadku, ale po 1-1,5 godz. jadła i dokładkę też opendzlowała:-):tak:. Do tego dochodzą różne pory drzemek, np. pierwsza po śniadanku może być przed 10 (i wdety jest jeszcze jedna lub dwie) lub tak jak wczoraj o 13 i to była ostatnia:blink:.

Zato mamy taki specyficzny problem, że Dominika od samego początku nie lubi obiadków, pluje nimi lub po prostu zaciska ustka i nie ma mowy o jedzeniu:confused:. Polubiła deserki i zajada się nimi z apetytem. Jedyny sposób na zjedzenie obiadku to zmieszanie obiadku/zupki z deserkiem. Tylko czy w ten sposób nie wypaczę jej smaku?:confused: Ja uwielbiam mięsko na słodko z miodem lub owocami. Ale nie wyobrażam sobie, że Dominika w przyszłości do np. rosołu zażyczy sobie jabłko, banana lub gruszkę:szok::confused:

No i dzisiaj ugotowałam krupniczek (dla niuńki bez przypraw z odrobinką soli na 2 l garnek) zmiksowałam tak, żeby były takie kawałeczki jak są w słoiczkach po 6.m-cu i dam jej jutro na obiad (chyba z bananem:dry:). To będzie mój debiut kulinarny dla niej:-).

ANISIA mamy podobne menu za wyjatkiem picia:tak::tak:;-)tylko jedno mysle ze powinnas zmienic.pediatra powiedziala mi zeby nie kapac dziecka po jedzeniu min godz.ja kapie ok 19 ej i pozniej daje kaszke zageszona ktorej znow dzis nie zjadl:no:w nocy czeka mnie wstawanie:dry: ach te zeby:dry::baffled:
KINNA pytam o zupke bo ja juz robie z mieskiem zupke,czyli taki obiad a dzis byla rybka.nastepna w piatek,wszyscy poscimy:-D:-D

zupki czyste - jarzynowe to takie pierwsze danie.
zupki z mięskiem i dania z mięskiem to drugie danie. u nas rybek jeszcze nie ma. na razie mała przekonuje się do indyka, za którym nie przepada. za to uwielbia dania z królikiem

Widze ze dajecie po 3 posilki mleczne a nawet tylko 2 Czy to nie za malo?(wedle schematu).Ja staram sie dawac 4, zawsze po 210ml w tym jeden to kaszka gesta. + jako piaty posilek obiadek.Tak jak pisalam w miedzy czasie czasami soczek choc ona nie chce zabardzo,wiec chociaz owoce dodaje do kaszki.

no wlasnie musze znalesc ile razy mleko bo moze byc tak ze za duzo ?
Maly je jak wstaje lub z rana wczesnie w poludnie po poludniu cos na gesto puznym wieczorem ... wychodzi 4 czesto jest to przez sen bo nie chce mleka z butli i jak nie spi to chlipie tak lyzeczka albo zageszcone kaszka lub owsianka och kombinowac trezba a czasami robie mleko idziemy na spacer i ladnie zjada a 5 minut wczesniej w domu prezyl sie i wyginal ze nie chce :baffled:

reklama
Widze ze dajecie po 3 posilki mleczne a nawet tylko 2 Czy to nie za malo?(wedle schematu).Ja staram sie dawac 4, zawsze po 210ml w tym jeden to kaszka gesta. + jako piaty posilek obiadek.Tak jak pisalam w miedzy czasie czasami soczek choc ona nie chce zabardzo,wiec chociaz owoce dodaje do kaszki.
U nas jest dokładnie tak samo jak u Iwonki, 4x mleko 1x obiadek 1x deserek i w międzyczasie soczki Bobo Frut oraz herbatka. Po 7 mc zaleca się podawanie 3x mleka 210 ml to jeszcze poczekamy.
Pamiętajmy, że dalej głównym posiłkiem Naszych maluchów jest MLEKO:-):tak:

Do góry