reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

ja ostatnio dawałam cukinię bo można ją wprowadzić do diety od szóstego miesiąca a za jakiś tydzień półtorej dodam najpierw buraka a potem np. brokuły( to niby można od 7m-ca) no i oczywiście mięsko oraz kaszkę manną ze względu na gluten oraz oliwę z oliwek albo mało ze względu na potrzebne tłuszcze

reklama
a jak jest z dynią? bo moja koleżanka robi taki przecier dyniowy, że dodaje do drobno pokrojonego miąższu dyni trochę wrzątku i blenderem to traktuje, potem gotuje, a na koniec dodaje trochę tego masełka kerrygold bodajże, bo ono podobno bardzo dobre i po ostudzeniu podaje. a dynia podobno zdrowa, bo beta karoten zawiera, ale się zdziwiłam, że takiemu maluchowi już dynię można.

Dziubek82 Moja zaczynała od ziemniaka, marchewki i pietruszki (z przewagą ziemniaka. Do dziś jadła już dodatkowo brokuły, buraczka i por(plus masełko).
Selera nie dawałam bo słyszałam że uczula.
Puchatka A skąd masz ten schemat żywienia? Bo mi przysłali z Bobovity książkę i tam jest napisane, że brokuły, por buraczki, kalafior już można, bo gdybym wiedziała że nie można jeszcze to bym się wstrzymała, a tak chciałam jej trochę dietę urozmaicić. Z reguły gotuje Jej na 2 dni i zmieniam składniki, żeby nie jadła ciągle tego samego.
Uważaj na buraczka-ja na razie się wstrzymuję. Po pierwsze jak jadła tą zupkę to wyglądała na twarzy jakby KOGOŚ zjadła:-), a po drugie kupka była dosyć twarda i koloru buraka:-)
Iga to jest wszystkożerna po rodzicach, ale coś jej deserki nie smakują za bardzo...Przyjdzie i czas na deserki

Mam pytanie do cycowych mam. Co mam zrobić żeby Iga się najadała, przy jednoczesnym uniknięciu mleka modyfikowanego? Od m-ca budzi się co 2 h na jedzenie. Wcześniej przesypiała całą noc z jedną pobudką ok 4-5 nad ranem.
Nie chcę podawać sztucznego mleka, bo się boję, że się przestawi na butlę, a w związku z tym, że do końca sierpnia mam urlop wych. to chcę Ją jeszcze przez zimę pokarmić.

Iiizis, tak dynię można podawać :tak:

Aneta, mój Mikuś też się budzi w nocy. Różnie bywa, raz przesypia całą noc do 5, a raz budzi się około północy i żywi się co jakieś 2 godziny. Nie mam za bardzo pomysłu co robić, też bym sobie pospała chętnie, ale nie chcę mu dawać butli bo bardzo dobrze przybiera na wadze na samym cycu (waży 8kg). Pokarmu mam dużo, młody się najada aż do "przelania" moze jak zacznie jeść też zupki itp to lepiej mi pośpi, ale na razie mu nie wprowadzam, chyba poczekam jeszcze do końcówki 6. miesiąca.
Ja go po prostu biorę do łóżka, daję cyca i zasypiam.

dziubek hehehe juz rozumiem o co Ci chodzilo no ja go gotuje ale tak wiesz nawet zeby sie rozgotowal szczeze jak na moje w samku jest roznica jak juz zaczniesz wiecej robic malej to wez sama zrob i posmakuj kleik chyba jest troche slodszy

hej dziewczyny
ja tak do tych brokul jeszcze zapytam
bo jak malemu wprowadzalam zupki na poczatku te warzywne to z gerbera albo bobvity byly sloiczki same brokulki i ze od 4 mieisiaca... to nie rozumiem niby miaoby byc od 4 a nie mozna podawac?? dlatego wydajwe mi sie ze Aneta mowi ok bo ja tez mam ta ksiazeczke...

reklama
Do góry