reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

dziubek mowisz o kaszce hipa ? czy o mannie bo manne trzeba gotowac a ta kaszka to do cieplego mleka modyfikowanego ? czy ona juz z mlekiem ?

reklama
Dziubek ale ok,2,3 gramy czyli ile to jest ? I co ,ugotuje to w np 50ml,choc nie wiem czy taka ilosc pokryje dno garnka i automatycznie o tyle wiecej np obiadek zwieksza swoja objetosc i znajac zycie pewnie nie zje az tyle dziecko......

no 2-3gramy to taka płaska łyżeczka. No a ja mam taki maluśki rondelek lub kubeczek metalowy i w nich mogę naprawdę malutko wody wlać i z tą kaszką ugotować tyle ile chcę. Udało mi się ugotować raz 20ml.

Która z was podaje maluszkowi miesko ? albo chociaz wie jak to przygotowac ? wiem tyle ze oddzielnie sie gotuje warzywa i mieso.A i ze najlepsza cielecina .. Sa gotowe przepisy ale wole wyprobowane sposoby :tak:

czy moge o cos zapytac majowe mamusie...?
Dlaczego dajecie sloiczki czteromiesiecznym dzieciom?? Miesko?? Kaszke z glutenem??
A z lektury wiem, ze nawet trzymiesiaczne sie zajadaja
Dlaczego?
Przeciez KAZDE zalecenia zywieniowe mowia o piecio-szesciomiesiecznych dzieciach. Czy moze sie myle?
Sa oczywiscie przypadki, kiedy lekarz zaleca urozmaicanie diety wczesniej, ale czy kazdej z was lekarz zalecil...?

A kto napisal ze daje mieso ...
Chyba kazda matka czuje co jej dziecko potrzebuje i na ile sobie moze pozwolic a dzieciaczki koncza nasze juz nie ktore po 5 mc wiec w czym problem ....
A pediatra nigdy nie zastapi instynktu...
Sloiczki sa przezciez juz po 4mc zycia ...
Ja osobiscie nie konsultuje pewnych rzeczy z pediatra bo uwazam ze nie ma potrzeby to ja jestem z dzieckiem 24h i chyba lepiej je znam bo kazde dziecko jest inne.

Wiecie co, ja chyba kupię tę kaszkę hippa i będę sobie trochę odciągać pokarmu, kaszkę robić z ciepłą przegotowaną wodą (odrobiną) i mieszać z pokarmem. Chyba będzie łatwiej.

Mała czarownico - według najnowszych zaleceń należy dzieciaczkom w 5. lub 6. miesiącu życia wprowadzać gluten. Czyli odpowiednio po ukończeniu 4 / 5 miesiąca.
Ja jeszcze tego nie zrobiłam; a ponieważ karmię piersią, nie spieszę się za bardzo z rozszerzaniem diety (na razie jabłuszko, ale nie codziennie, 2 razy pił soczek i 2 razy jadł jabłuszko ze słoiczka), ale inne mamuśki wprowadzają pokarmy z tego co wiem dość ostrożnie.
Myślę, że pytanie Wiktorii jest pytaniem wybiegającym w przyszłość - Wiktoria, tak mięso należy gotować oddzielnie. Chodzi o to, że wywar nie jest zalecany tylko samo mięsko.

reklama
Wiktoria, faktycznie teraz spojrzałam, że przecież Twój malutki już zaraz kończy 5 miesięcy. Oj szybko ten czas leci. A mięsko można wprowadzać w 6. miesiącu, czyli wszystko się zgadza...

Do góry