reklama
_WiKtOriA_
Szczęśliwa mama
hehe tak tylko ze chyba trzeba bylo by sie pospieszyc bo wszystko sie strasznie zmienia ...
iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
No zmienia a ja nadal nie wiem jak jest z tym glutenem.Czy zadna z Was nie dodaje go do posilkow?
Ja dziś czytałam ulotkę o rozszerzaniu diety niemowląt, opracowaną przez firmę HIPP. Tam napisano, że dodajemy 2-3 g kaszki, a podobną ilość glutenu zawierają 2 początkowe ciasteczka HIPP (wiadomo, na razie odpadają) lub 1 łyżka kaszki mleczno-pszennej HIPP. Moża taka kaszka byłaby lepszym rozwiązaniem? Przynajmniej wygodniejszym.
iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
Olu no tak tylko ja nie wiem ile to jest te 2-3 gramy? Musze poszukac ta kszke pszenna,z Hippa.ONa jest od 4 miesiaca?
iwonka2006
Szczesliwa mamusia!
Juz znalazlam,to jest po 5 miesiacu kaszka ta z Hippa mleczno pszenna.No nic ide na szczepeinie w tygodniu to sie wypytam pediatry.
zwolinka
majowe mamy'08 zakochana mamusia
My juz wprowadziłyśmy zupki z mięskiem i wczoraj było purre jarzynowe z kurczakiem, Nastusi bardzo smakowało. Cały czas otwierała buzie i chciała jeszcze i wyszło tak że zjadła cały słoiczek. Ale na szczęście nie płacze i problemu z kupką też nie było. POza tym u nas juz na codzień są soczki jabłkowe, bananowe, i i przecierowe. Na razie nie mamy żadnych problemów z jedzeniem. Oby tak Dalej..
Wiktorek na szczęście też zaczął ładnie jeść:-):-):-)
Wiktorek na szczęście też zaczął ładnie jeść:-):-):-)
A ja sie pogubiłam w tym wszystkim... komos to i dla mnie.
W koncu napisalam do Pani doktor z centrum zdrowia dziecka, do której mam zaufanie i otrzymalam informacje:
karmienie piersią (wyłączne) jest zalecane do 6 miesiąca (bez dopajania itp), tylko wit D3 i K (według osobnych zaleceń).
"Troche się zmieniło jesli chodzi o gluten i przy karmieniu piersią w 5 miesiącu życia należałoby wprowadzić 5 g (łyżeczka)kaszki mannej (gluten) na dzień ( z woda lub mleczkiem)."
A to w odpowiedzi na moje pytanie, czy Maja nie jest za grubiutka.)
"Badania wykazywały wpływ ochronny mleka mamy na późniejsze problemy z masa ciała (tzn jesli dzieci były puchate pijąc mleko mamy, to nie było z nimi źle, w przeciwieństwie do Puchatków karmionych mieszanką sztuczną), a my dalej rozpatrujemy się w temacie."
I w sumie tego sie bede trzymac.. dzis coprawda probowalam Mai podac deser z jabluszek, ale nie chciala, wiec poczekam jeszcze z nowosciami... Tylko tez nie do konca wiem co za kaszke podawac.
W koncu napisalam do Pani doktor z centrum zdrowia dziecka, do której mam zaufanie i otrzymalam informacje:
karmienie piersią (wyłączne) jest zalecane do 6 miesiąca (bez dopajania itp), tylko wit D3 i K (według osobnych zaleceń).
"Troche się zmieniło jesli chodzi o gluten i przy karmieniu piersią w 5 miesiącu życia należałoby wprowadzić 5 g (łyżeczka)kaszki mannej (gluten) na dzień ( z woda lub mleczkiem)."
A to w odpowiedzi na moje pytanie, czy Maja nie jest za grubiutka.)
"Badania wykazywały wpływ ochronny mleka mamy na późniejsze problemy z masa ciała (tzn jesli dzieci były puchate pijąc mleko mamy, to nie było z nimi źle, w przeciwieństwie do Puchatków karmionych mieszanką sztuczną), a my dalej rozpatrujemy się w temacie."
I w sumie tego sie bede trzymac.. dzis coprawda probowalam Mai podac deser z jabluszek, ale nie chciala, wiec poczekam jeszcze z nowosciami... Tylko tez nie do konca wiem co za kaszke podawac.
_WiKtOriA_
Szczęśliwa mama
2,3 gramy nie zle no ta kaszka to w miare rozwiazanie bo jak manne gotowac na wodzie i co te dwa gramy z garka wylapywac lyzeczka i puzniej do mleka bo z wody moj Darus napewno nie bedzie jadl.
Łania niewiem czy dobrze zrozumialam z tymi grubiutkimi ale pisalas o przekarmieniu chodzi o to ze piersia nie przekarmisz a modyfkowanym mozna ? Moj Darus na mieszance zjada 120 a czasami 90 tylko i potrafi mu starczyc do 5 godzin miedzy czasie jabluszko i picie, raz dziennie kaszka albo mleko z kleikiem ryżowym gęściejsze takie bo malo teraz przybiera na cycku lepiej przybieral.
chyba troche zamotałam
Łania niewiem czy dobrze zrozumialam z tymi grubiutkimi ale pisalas o przekarmieniu chodzi o to ze piersia nie przekarmisz a modyfkowanym mozna ? Moj Darus na mieszance zjada 120 a czasami 90 tylko i potrafi mu starczyc do 5 godzin miedzy czasie jabluszko i picie, raz dziennie kaszka albo mleko z kleikiem ryżowym gęściejsze takie bo malo teraz przybiera na cycku lepiej przybieral.
chyba troche zamotałam
reklama
Iwonka - ja jestem Oślica. Teraz to już jestem pewna, że te 2-3g to sucha kasza. No ale wrzucić ją można do 100ml, ale też do mneijszej ilości. Bo moja np 100ml nie wypije na razie. Czli jak np wrzucimy ją do 10ml to będzie tej kaszki malutko ale zalecaną dawkę mała na pewno zje