reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Kisielu podobno nie powinno sie podawac takiego z torebki. Lepiej zrobić samemu.
My nie próbowalismy - tam potrzebna chyba żelatyna a ja leń jestem i zanim kupie, albo zanim mi sie zachce... :cool2:

Misiowe jogurciki wcinamy i uwielbiamy. Chociaz Nikol dostaje je sporadycznie - wolę dac jej owocowy deser, bo mleka wypija odpowiednie ilości i nie mam potrzeby dodawania jej posiłków mlecznych dodatkowo.

A z tym mlekiem to tak jak Polka pisze - podaje się je po 3 roku życia. Ale mówimy tu o posiłkach strikte mlecznych, które zastępują obecne mleko modyfikowane/kaszki.
Natomiast po roku mozna od czasu do czasu podać dodatkowo (poza normalnymi posiłkami z mleka mod.)posiłek zawierający niewielkie ilości mleka krowiego - serek, jogurt, naleśniki, budyń itd... - pod warunkiem że dziecko nie jest obciążone alergią.
To tyle jeżeli chodzi o moją "wyczytaną" wiedzę na ten temat.

Ja od wczoraj odpoczywam i na obiadek spowrotem słoiczki... Z tym ze wczoraj podałam po raz pierwszy serduszko HIPPa - taki posiłek włoski:
mini_rigatoni_w_sosie_warzywno_smietanowym.jpg

Pychota!! Dla Nikolki :-) Ja zdołałam tylko liznąć bo zjadła całe 260g :cool2:
Jest tych posiłków kilka, ale niestety nie są tanie. Zresztą wogóle HIPP chyba najdroższy w porównaniu z Gerberem czy BBV, ale nam smakuje najbardziej.
Tu macie inne smaczki tego "serduszka" HiPP: Włoskie Smaki

Przy okazji chciałam się pochwalić ze próbujemy od wczoraj jest obiadek na dwie łyżeczki i dzidzia się angażuje :-)
Martwiłam się ostatnio że nie ma żadych zapędów w kierunku samodzielnego jedzenia, a wczoraj grzebała swoją łyżeczką w tym serduszku Hippowskim i ładowała do dziubka (co prawda wszysktko z łyzeczki spadało...:baffled:, no ale wie o co biega):sorry2:

reklama
Kangurka co ty, żelatyna nie jest potrzebna do kisielu :tak:
To jest proste jak drut :-D
Ja obieram jabłko i kroje na małe cząstki , gotuje w małej ilości wody az będą miękkie (około 5 minut) potem to miksuję blenderem albo gniotę widelcem W odrobinie zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej ,wlewam do owoców ,jeszcze raz zagotowuję i tyle :tak: Można robić z gruszkami , czasami do ugotowanych jabłek dodawałam surowego banana ...
Podobno z soków dla dzieci też można robić ale nigdy nie próbowałam ...
No i gratuluję prób samodzielnego jedzenia
bravojs0.gif
bravojs0.gif

co do mleka krowiego to czytałam artykuł w którym wypowiadał się jakiś pediatra że jeśli dla rodziców zakup mleka modyfikowanego jest zbyt dużym obciążeniem a dziecko nie jest alergikiem to mnożna mu po pierwszym roku wprowadzić krowie mleko ale to mleko musi mieć 3,2 % i musi być UHT
Kangurka fajne te danka ale cena niestety powalająca :-(
Mini ja nigdzie na opakowaniu Danonków nie znalazłam takiej informacji no i znma kilku pediatrów którzy zalecjaa wprowadzanie Danonków w drugim roku życiu dziecka moja córcia akurat za Danonkami nie przepada woli Bakusia albo zwykły jogurt albo zwykły serek

przepis na kisielek z soku owocowego 100 ml soku 50 ml zagotować do 50 dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlac do tej gotującej się części mieszać niech wszystko razem zawrze i gotowe można dodac do tego owoce

Wszelkie owoce mozna dac do domowego kislu,a ten fisiel jest bez konserwantow wiec go kupuje bo jest smaczny,najlepiej marchewkowo bananowy.Zreszta juz nie o te konserwanty chodzi bo i tak nie je tego nagminnie.
Te obiadki HIPP1-3 lata tez kupuje,

Puchatka : Danonki
Pierwsze pytanie ...

Moja znajoma pediatra twierdzi ze jak już ,to zamiast danonków lepiej podawać nasze Bakusie , podobno "zdrowsze"
:tak:

Kangurka co ty, żelatyna nie jest potrzebna do kisielu :tak:
To jest proste jak drut :-D
Ja obieram jabłko i kroje na małe cząstki , gotuje w małej ilości wody az będą miękkie (około 5 minut) potem to miksuję blenderem albo gniotę widelcem W odrobinie zimnej wody rozpuszczam łyżeczkę mąki ziemniaczanej ,wlewam do owoców ,jeszcze raz zagotowuję i tyle :tak: Można robić z gruszkami , czasami do ugotowanych jabłek dodawałam surowego banana ...

przepis na kisielek z soku owocowego 100 ml soku 50 ml zagotować do 50 dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlac do tej gotującej się części mieszać niech wszystko razem zawrze i gotowe można dodac do tego owoce

Dziewczyny - bardzo dziękuję :-)
Rzeczywiście to prostsze niż mi się wydawało :zawstydzona/y:
Niech mi się tylko zachce, a wykorzystam Wasze wskazówki i zrobi kisielek małej :-p:tak:

kangurka - Gratuluje postępów w samodzielnym jedzeniu.
Co do kiślu to ja tez robię sama z wody i domowego kąpotu.

polka - Ja soki typu kubus daje już od jakiegoś czasu a ostatnio najczęściej kupuję biedronkową pycholandię. Jest trochę żadsza ale i tak czasem dolewam wodę mineralną.

A właśnie. Orientujecie się które wody zawierają dużo wapnia, bo ja ostatnio kupiłam Dobrawę.

reklama
Panistepelek też jestem na etapie wody mineralnej :tak: zastanawiam się nad Dobrawą i wodą Gerber . Gerbera kiedyś używałam i byłam zadowolona . Ale może teraz z tą Dobrawą spróbuje .

Do góry