reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

Mam pytanie czy któraś z Was podaje zwykłe mleko z kartonika dziecku? Zuzia nie pije żadnego mleka odkąd ma 9 m-cy. Już wszystkie testowałam, a chcę zrobić budyń na zwykłym mleku i kakao. :eek::eek:
Jak nie jest alergikiem, to moze od czasu do czasu jesc (o ile po pierwszym podaniu nie bedzie jakis nieporządanych reakcji).
Ja podałam kiedyś Nikolce naleśnika (na mleku kartonowym), zabielaną zupke (smietanką) i po każdym takim posiłku kupka była nie tenteges :confused2:
Więc unikam mleka i przetworów mlecznych nie przeznaczonych dla bobasków.
A budyń na mleku modyfikowanym tez się da zrobic - próbowałas Mamita??
Moja Nikol co prawda nie chciała go jesc, ale to bylo pare miesiecy temu, a Twoje dziecię moze chetnie zje.

reklama
mamita - Ja kiedyś córci zrobiłam budyń na normalnym mleku i 1 razem ładnie zjadła a za 2 już jej coś nie smakowało. No a potem wykryta tą alergię i skończyło sie mleczkowanie.

Co do mleka to trzeba zobaczyć jak dziecka na nie reaguje, ja samego mleka nie podaję no i ponoć do 3 lat nie jest wskazane:eek:. Ale przetwory tak sama zastanawiałam się nad budyniem ale moja taka chętna do jedzenia jak ja do skakania:eek:
Wczoraj podałam małej Kubusia do picia i nic jej nie jest a smakowało:tak: oczywiście podlałam troszkę wody bo taki gęsty no i słodki choć bez cukru:happy: Polecam

Ja swojej nie dawalam mleka krowiego poniewaz pije modyfikowane,ale dostaje go w nalesnikach, je tez nabial.A Vanesska jak ja przestalam karmic piersia w wieku 14 miesiecy to nie chciala zadnych sztucznych mlek i robilam jej normalne kakao z mleka krowiego ktore bardzo lubila i pije do tej pory.Jako niemowlak byla alergiczka a jak skonczyla rok wszystko jej odeszlo.

Polka my juz dawno Kubusia pijemy:tak:

tak jeszcze o nabiale ...
a jogurty podajecie ? naturalny u nas odpada bo Borys nie lubi , zdecydowanie nawet ale zastanawiałam się nad owocowymi . Tylko nie wiem jaki byłby najlepszy na początek . ?????

Ja daje kilka miesiecy juz,na poczatku kupowalam te z nestle ,typowe dla dzieci Misiowe jogurciki
nestle%20misiowy%20jogurcik%20gruszka.jpg
a teraz daje zwykle np takie
binsource
lub
zott-jogobella-150g-truskawka-2823.jpg
i najzwyklejszy polski serek waniliowy taki za naszych czasow co byl tez ,bez zadnych barwnikow jak w danonkach ponoc sa.
zdjecie_full.asp

tak jeszcze o nabiale ...
a jogurty podajecie ? naturalny u nas odpada bo Borys nie lubi , zdecydowanie nawet ale zastanawiałam się nad owocowymi . Tylko nie wiem jaki byłby najlepszy na początek . ?????
Ja kupuję Danonki mega bo te małe musiały być 2. Zaczęłam dawać przed 11 miesiącem bo żadnego mleka nie chciała pić. Czasami jak nic nie chce jeść i sięgam danonka to aż się trzęsie i mruczy:tak::tak:
Kangurka próbowałam na modyfikowanym i nic:no: I nie wiem jak z tą alergią bo ja nie widzę żadnej wysypki ani nic ale Zuzia ostatnio pokasływała i niemal cały czas jest na amroksolu poza tym miała nosek zapchany chyba ze 3 tyg. i pediatra stwierdził że to CHYBA alergia. Kazał dawać narazie klemastin.
Polka 27 może też spróbuje Kubusia bo Bobofruty i inne odpadaja nawet nia liźnie.

A próbowałyście kisiel? Ja ostatnio gotowałam zwykły kisiel bo mąż miach zachcianki i Zuzanka zjadła całą mmiseczkę:tak::tak:

Iwonka Te misiowe podaje tylko strasznie drogie są i myślałam czy by nie przerzucić się na jakieś tańsze i swojskie ..

Danonki odpadają , źle mi się kojarzą i chyba mają cukier i jakieś konserwanty . Zresztą na opakowaniu piszę ze są przeznaczone dla dzieci powyżej 3 rż
Słyszałam ze dobrze jest podawać jogurty z krótką datą ważności , słyszałyście coś na ten temat ??

Kisiel robie sama :tak: z jabłek rozgotowanych czasem z dodatkiem malin , A teraz to już rzadko bo Borys je już całe owoce ...

Nie wiedziałąm że danonki są od 3 r.ż.:baffled: Ja podawałam nawet 1 raz Danio waniliowe i Bakusia. Zuzka lubi też kefir bo ostatnio jadła z młodymi ziemniakami.
Wczoraj albo przedwczoraj było w pytaniu na sniadanie na temat konserwantów i wypowiadał się ktoś z SGGW że lepiej pewne rzeczy kupować z konserwantami bo czasami tak jest zdrowiej,np konserwy jeśli nie ma konserwantów to jest duże prawdopodobieństwo zatrucia jadem kiełbasianym

reklama
A ja kupuje ten Fisiel bardzo dobry jest.
Z nabialu daje tez kefir z ziemniaczkami:tak:

Mini no sa drogie dlatego ja juz ich nie kupuje a po drugie w tych jogurtach normalnych sa owoce .Zreszta mozesz kupic zwykly i dolozyc saama do nich swierzych owocow, jak nie chce pic zwyklego samego.

Do góry