reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wzbogacamy diete naszego malenstwa/wszystko o karmieniu

iwonka - Masz rację, w Naszym przypadku pasowałby bardziej sorbet ale ja się pytałam czy Wy dawałyście juz lody, tak z ciekawości.

Mini - Dałam córci wczoraj na wieczór tą kaszkę i narazie nic złego nie zauwazyłam. Dziś też podam i będe dalej obserwować.

reklama
Dziewczyny, może będziecie umiały doradzić. Moja mała już nie chce pić mleka z butli. Chciałabym jej dawać tą optymalną ilość mleka w ciągu dnia, ale nie wiem, czy za każdym razem powinnam jej dawać kaszkę. Jak na razie jest:

kaszka na 180 ml. mleka
obiadek 190 g.
mleko 150 ml. z butli
mleko 150 ml. z butli
deserek
kaszka na 150 ml. mleka

I właśnie tych dwóch porcji mleka z butli w ciągu dnia nie chce pić. W jaki inny sposób mogę jej zorganizować jadłospis, żeby jednak miała te ok. 630 ml. mleka dziennie? Zaznaczam, że raczej z kubeczka będzie to samo, bo ona w ogóle nie przepada za piciem. Karmienie samym mlekiem z łyżeczki będzie trudne, bo pewnie połowa się wyleje :baffled:

Ostatnia edycja:
Migotka- jako jeden posiłek mleczny daje kaszkę z mlekiem ( ty dajesz z wodą).

Kiedyś dawałam Misiowy ogródek z brokułami, ale z racji ze nie mogę go NIGDZIE kupić ( poszukiwania były w 4 dużych miastach, choć w marketach) a innych Misiowych Ogródków nie lubi, więc daję owocowe.

A jakby robić rożne potrawy gdzie dodaje się mleko np. MeadJohnson - Książka kucharska małego alergika tylko zamiast nutramienu bebilon pepti ( na bebilonie jest Iga czy coś mylę?).

Migotka- jako jeden posiłek mleczny daje kaszkę z mlekiem ( ty dajesz z wodą).

Kiedyś dawałam Misiowy ogródek z brokułami, ale z racji ze nie mogę go NIGDZIE kupić ( poszukiwania były w 4 dużych miastach, choć w marketach) a innych Misiowych Ogródków nie lubi, więc daję owocowe.

A jakby robić rożne potrawy gdzie dodaje się mleko np. MeadJohnson - Książka kucharska małego alergika tylko zamiast nutramienu bebilon pepti ( na bebilonie jest Iga czy coś mylę?).

Te kaszki daję na 150 ml. mleka (jakoś napisało mi się, że z wodą). Iga pije bebilon pepti. Muszę spróbować tego misiowego ogródka, tylko czy ja jej nie zatuczę, jak będę dawała same gęste posiłki? Bo ona i tak wygląda jak pulpet :eek:

Migotka duzo piliscie mleczka:szok:
u nas ostatnio ciut wiecej,wyglada to tak i mysle ze to wystarcza bo maly przybiera dobrze na wadze a takie menu mamy juz dosc dlugo:tak:
byla o 6 rano butla ale juz nie ma
8-9 sniadanko-kaszka na mleku lub bez(w zaleznosci do kolacji)
12-13 obiadek(jakas zupka dosc gesta)
ok 16 deser(to jogurt to owoce sloiczkowe lub swierze)
19-20 kolacja(kaszka)
ostatnio ok 2 -3 w nnocy mleko(tak mi poradzily te pielegniarki by przespal noce:-))wtedy rano juz butli nie ma:sorry:
w miedzyczasie chrupki,biszkopty to skrobnie mojego obiadku ale ja jem pozno wiec mu staram sie nie dawac.ogolnie chce zeby jadl juz wiecej jak my ale my tak pozno:sorry:G teraz w pracy to juz wogole dla samej mnie sie nie chce moze jak deszcze beda:baffled:
mysle ze takie menu jest dobre.moja kolezanka tez takie ma z tym ze teraz zaczela dawac drugi obiadek,sloiczkowy popoludniu a zaraz po nim np jogurcik maly:sorry:

Migotka rzeczywiście duużo mleka ;-)
A powiedz co lekarz na zmianę mleka z bebilonu pepti na normalne ? Słyszałam ze duzo dzieci tylko do roku są na leczniczym a potem próbuje się przejść na normalne .(oczywiście modyfikowane)
Borys już od jakiegoś czasu od 7mż nie pije mleka w ogóle, tylko z kaszkami zjada i to dwa razy dziennie . Lekarka mówi ze wszystko ok , no ale on je też inne mleczne rzeczy jak masło, jogurt czy ser żółty raz na jakiś czas

U nas wygląda to tak
ok 7 kaszka na 180ml mleka ( nie zawsze zje wszystko) + jakieś chrupki kukurydziane albo kawałek chrupkiego pieczywa
ok 10 - owoce albo świerze albo ze słoiczka czasami zagryzane chrupkami lub kromeczką z masłem
ok 13 - obiad zupa +drugie danie lub jednodaniowy posiłek
ok 16 - jogurt misiowy ,czasem kaszka , czasem kromeczka , czasem jakiś owoc lub biszkopty
ok 19 kolacja kaszka na 180 ml mleka ( też zazwyczaj zostawia )

do picia herbatka , woda , czasami sok lub kompot

Ja myślę ze możesz śmiało zrezygnować z mleka , albo zastąpić je jeszcze jednym posiłkiem "kaszkowym" :-D

Migotka ty się nie martw ze utuczysz dziecko , teraz coraz więcej się bedzie ruszać to spali szybciej niż myslisz . Ja bym na Twoim miejscu najwyzej ograniczyła się do 5 posiłków dziennie .:-)

Sporo pijemy mleczka, ale wyobraźcie sobie, że lekarz alergolog zalecił picie 4 razy dziennie po 200 ml., a pediatra w przychodni 3 razy po 300!!!:szok::szok: Nie wiem, kiedy ja bym jej to miała jej dać, szczególnie, że ona aż tyle na raz by nie wypiła :eek:
Mini - my strasznie późno zdiagnozowaliśmy skazę, bo dopiero w lutym i lekarz stwierdził, że możliwe, że nawet do ukończenia 2 roku życia będzie na tym mleku :baffled: Chyba rzeczywiście będę dawała trzeci raz kaszkę, albo kupię misiowy ogródek. Tylko żeby jej się nie znudziły te kaszki.
Jeszcze się martwię o to, że ona prawie nic nie pije i ta spora ilość mleka troszkę uzupełniała płyny.

Ostatnia edycja:
ostatnio ok 2 -3 w nnocy mleko(tak mi poradzily te pielegniarki by przespal noce:-)

Jak Ci się budził w nocy to płakał czy chciał się bawić ?
jak to teraz wygląda ??

Migotka hmm ja czytałam ze po roku, to jakieś 500-600 ml mleka powinno dziecko wypijać( no chyba ze zjada je w innych formach) Tu przede wszystkim chodzi chyba o wapń bo białko ma też w mięsie i jajkach
Kiedyś wyczytałam jak jedna mama zamiast kaszek zagęszczała mleko kleikiem i owocami ze słoika żeby dziecko miało co dzień inny smak :tak:
A ile pije w ciągu dnia ? tak przecietnie ?
Może jak zrezygnujesz z mleka to zacznie więcej pić ...

Aaaa, na jakiej podstawie lekarze zdiagnozowali skazę ??

reklama
Do tej pory wg tego schematu, co napisałam, wypija 630 ml. mleka (2 razy samo i 2 razy w kaszce), więc to raczej dużo za dużo nie jest. A skazę zdiagnozowali po strupach na nóżach i szorstkich policzkach. Jak zmieniłam mleko i przestałam dawać cielęcinę, minęło jak ręką odjął, a męczyliśy się z tymi strupami przez wiele miesięcy.

Do góry